UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
Prehrana prema dr. Johanni Budwig
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 20 Studeni 2011 18:20
- Hitovi: 9400
RADIONICA KUHANJA (br.5)
Kreirala prehranu za pomoć u liječenju i prevenciji malignih bolesti.
Dr. Johanna Budwig
Dr. Johanna Budwig (30. rujna 1908. - Freudenstadt 19. svibnja 2003.), njemačka kemičarka i izumiteljica papirne kromatografije za kontrolu masnoće u krvi, znanstvenica, doktorica kemije i fizike (7 puta nominirana za Nobelovu nagradu), provela je više od pola svog života u objašnjavanju svijetu jednostavne istine - kako se višestruko nezasićene masne kiseline (poput onih koje nalazimo u lanenom ulju), u kombinaciji s kvalitetnim bjelančevinama (koje omogućavaju esencijalnim mastima lakšu topivost) suprotstavljaju nakupljenim toksičnim tvarima u svim tkivima.Masne kiseline iz lanenog ulja u kombinaciji s bjelančevinama iz mladog kravljeg sira donose organizmu veliku količinu energije. Masnoće su, više nego bilo koja hranjiva tvar, važne u regulaciji metabolizma i proizvodnji energije. Maksimalno dobivanje energije iz hrane će se smanjiti ukoliko se visokoaktivne prirodne masnoće zamijene masnim tvarima koje su se umjetnim putem promijenile i oslabile oksidacijom. Takve tvari u organizmu glavni su uzrok većine bolesti koje danas poznajemo. Pomoć je dostupna u obliku visokoaktivnih masti koje je dr. Budwig pronašla u lanenom ulju.
Budwig protokol (Budwig Protocol)
Da bi iskušala svoju teoriju, dr. Budwig je složila uljno-proteinsku prehranu (engl. Budwig protocol) gdje je osnovica prehrane dobro izmiješano ulje lanenih sjemenki (laneno ulje je ulje koje je vrlo bogato esencijalnim masnim kiselinama koje naš organizam ne može sintetizirati) sa svježim kravljim sirom (u Njemačkoj se preporuča skuta - njem. quark, austrijski topfen) koji je bogat aminokiselinama sa sumporom, metioninom i cisteinom. Za proteine sa sumporom izabrala je obrano mlijeko.Na osnovu svojih istraživanja dr. Budwig je razvila protokol s kojim je kreirala prehranu za pomoć u liječenju i prevenciji malignih bolesti.
· uljno-proteinske prehrane - dostaviti organizmu najbolje moguće prirodno ulje s optimalnim odnosom omega masnih kiselina, a to daje laneno ulje (hladno cijeđeno, nerafinirano ulje od sjemenki lana koje je kvalitetno proizvedeno i koje se mora upotrijebiti svježe), pomiješano s prirodnim proteinskim proizvodom (najbolji dančin dostave ulja u organizam) - dr. Budwig je za tu ulogu odabrala svježi kozji ili kravlji sir odnosno skutu koja se većinom sastoji od proteina, te se miješanjem stvara lipoproteinski spoj,
· sunčanja,
· izbjegavanja stresa,
· izbjegavanja onečišćenog okoliša (poglavito zračenja i različitih toksičnih tvari),
· upotreba ELDI (električno diferenciranih) ulja;
· konzumiranje dobrih namirnica (povrće, voće, začini i hladno prešana ulja) a izbjegavanje loših (šećer, margarin, meso, industrijski obrađeni i konzervirani proizvodi - kobasice, keksi i sl.)Bit prehrane kroz Protokol je taj da tijelo opskrbimo linolenskom kiselinom bez koje tijelo ne može proizvoditi hemoglobin. Bez hemoglobina krv ne može donositi životno važan kisik do stanica i tkiva koji se guše.
OPĆE PREPORUKE ULJNO-PROTEINSKE PREHRANE
Najvažniji dio uljno-proteinske prehrane sastoji se od uklanjanja iz prehrane teško probavljivih masnoća životinjskog porijekla, poput maslaca, margarina, mesa i mesnih prerađevina. Na njihovo mjesto dolaze masnoće koje su lako probavljive i čine glavni sastojak prehrane koja pojačava energiju i vitalnost organizma. Masnoće su u ovoj prehrani zastupljene u velikoj mjeri, ali su uvijek u ravnoteži i u skladu s bjelančevinama.
Većinu obroka čini svježa, nekuhana hrana, u obliku salate ili u kombinaciji s toplim jelom.
Doručak sa sastoji od Linomela, koji se prekrije svježim sezonskim voćem, a na njega se stavi krema od svježeg kravljeg sira, lanenog ulja, malo mlijeka i meda. Kremu možete oplemeniti orašastim plodovima, limunovim sokom, bananama.
Međuobrok, je obrok sastavljen od svih vrsta sireva s rotkvicama, rajčicama, ploškama krastavaca.
Ručak, kao središnji obrok, ne bi smio biti mesni. Kao predjelo preporučuje se salata od svježeg povrća. Za salatni preljev koristi se samo laneno ulje ili u kombinaciji s bučinim uljem ili tzv. "Budwig majoneza". Kao podloga salatama mogu se koristiti sve vrste zelenih salata, kao i naribane mrkve, korabice, rotkvice.
Desert se sastoji od slastica s kombinacijom lanenog ulja i kravljeg sira. Za ručak se mogu koristiti sve vrste svježeg ili kuhanog povrća.
Večera treba biti lagana i treba je konzumirati vrlo rano, oko 18.00 sati. Priprema se toplo jelo od riže, heljdine kaše, zobenih, sojinih ili nekih drugih pahuljica u obliku juha ili variva koja se mogu obogatiti umacima ili povrtnim temeljcima. Uz to se poslužuje svježe voće i namaz od soje.
Napitci
Od napitaka se preporučuju biljni čajevi te sokovi od kiselog kupusa (rasola) prije doručka, svježe iscijeđeni povrtni i voćni sokovi (bez dodatka šećera) tijekom dana. Mala čaša vina je dozvoljena, ali treba izbjegavati likere.Također se preporučuju sokovi od svježeg voća i povrća!
Što znamo o lanu!?
Među voćem i povrćem pronalazimo podskupinu oraha i sjemenki. Mali broj nas zna kako izgledaju sjemenke suncokreta, sjemenke sezama ili pak lana. Lanene sjemenke se razlikuju ovisno o mjestu uzgoja - tako da su u Kanadi crne ili smeđe, a u Indiji žućkaste. Ova se kultura uzgaja preko 5000 godina u umjerenim i tropskim područjima, upotrebljavajući se u mnogobrojne svrhe. Stari Egipćani su od lanenog vlakna proizvodili posebne omotače u kojima su mumificirali svoje vladare. Stari Grci i stari Rimljani su ga koristili u prehrani, miješajući lan sa kukuruznim brašnom prilikom pripreme kruha, te također kao lijek za probavne smetnje.Prijevod imena “lan” s latinskog “Linum usitatissimum” glasi “najviše koristan”, što na najbolji način govori o njegovoj nutritivnoj vrijednosti i svestranosti.
Ljekovitost i snaga lana
Brojna istraživanja su pokazala kako se povećanom konzumacijom hrane obogaćene lanenim sjemenjem stvara prevencija nastanku mnogih bolesti: rak dojke, ateroskleroza, povišen kolesterol, povišen krvni tlak. Povoljno utječu na probavu i pomažu lijenim crijevima, što je prava i prirodna pomoć suvremenom čovjeku čije su probavne smetnje posljedica premalo kretanja i jelovnika siromašnog vlaknima. Omega-3 masne kiseline dobre su za prevenciju oboljenja srca i krvožilnog sustava te raka.
Sjemenke lana nazivaju najpopularnijom zdravom namirnicom našeg vremena. Omega 3 masne kiseline su važne za mnoge funkcije u našem tijelu: za pravilan rast i razvoj djeteta, imaju zaštitnu ulogu protiv srčanog infarkta i moždanog udara, smanjuju sklonost infekcijama jačajući imunitet, pružaju određenu zaštitu protiv autoimunih bolesti, smanjuju rizik za određene vrste raka .
Sjemenke lana sadrže lignani (skupina fitoestrogena, odnosno biljnih estrogena, koji se pod utjecajem bakterijske flore naših crijeva pretvaraju u moćne tvari slične hormonima), te zauzimaju važno mjesto na popisu antikancerogenih namirnica.
Hrskavo laneno sjeme s datuljama i šljivama je prirodni regulator probave i povišenog kolesterola. Naime, laneno sjeme ima svojstvo da u crijevima bubri i na prirodan način vrši pasažu crijeva čime se regulira i probava i razina kolesterola u krvi.
ZAKLJUČAK
Ovakav pristup samo potvrđuje da ravnoteža u prehrani dovodi do najbolje iskoristivosti energije koja dovodi do ravnoteže u organizmu. Ukoliko dođe do poremećaja u ravnoteži, dolazi do poremećaja u radu organizma i bolesti, a rješenja su opet u prirodnim sastojcima i njihovoj dobitnoj kombinaciji, u ovom slučaju, lanenog ulja i kravljeg sira. Nastavljajući hraniti tijelo ovom prirodnom hranom, ono uskoro postaje zdravo, što zapravo i jest normalno i prirodno. Vjerojatno će ovakvi i drugi slični "alternativni" pristupi u budućnosti biti logičan dodatak klasičnom medicinskom liječenju ili da se poslužimo poznatom latinskom izrekom:
"Medicus kurat, natura sanat" - „Liječnik liječi, priroda ozdravlja“
Vidi prijedlog pripreme obroka za radionicu: