UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Recepti

Prehrana dr. Johanna Budwig, Radionica br. 5

Radionica kuhanja br. 5.

Datum: 19.11.2011.(subota)

TEMA RADIONICE: „Prehrana prema dr. Johanni Budwig“

Snaga kvalitetne i osnažujuće hrane koja podiže imunitet oboljele osobe od kardiovaskularnih, autoimunih, alergijskih i tumorskih bolesti.

Predavanje Udruge "Prirodna medicina"

Predavač: Darko Vujnović

Voditelj radionice: Irena Švenda i Sonja Njunjić;

Asistenti: Tea Tošić, Biserka Flajpan;

Izrada bookleta Radionice: Mirela Vidović

 

 

Dr. Johanna Budwig

Dr. Johanna Budwig (30. rujna 1908. - Freudenstadt 19. svibnja 2003.), njemačka kemičarka i izumiteljica papirne kromatografije za masnoće u krvi, znanstvenica, doktorica kemije i fizike (7 puta nominirana za Nobelovu nagradu), provela je više od pola svog života u objašnjavanju svijetu jednostavne istine - kako se višestruko nezasićene masne kiseline (poput onih koje nalazimo u lanenom ulju), u kombinaciji s kvalitetnim bjelančevinama (koje omogućavaju esencijalnim mastima lakšu topivost) suprotstavljaju nakupljenim toksičnim tvarima u svim tkivima.

 

PRIJEDLOG PRIPREME JELA ZA RADIONICU: 

1.  Izrada osnovne smjese svježeg kravljeg sira i lanenog ulja;

2.  Izrada „Oleoluxa“ (smjesa kokosovog i lanenog ulja);

3.  Izrada začinske soli;

4.  Izrada „Budwig majoneze“;

5.  Kuhana heljda u zrnu  pomiješana s Oleoluxom;

6.  Dalmatinska riža  sa Oleoluxom;

7.  Kuhani krumpir sa češnjakom, Oleoluxom i začinskom soli;

8.  Salata od celera;

9.  Pečeno povrće u pećnici bez ulja;

10.Razne salate (sirove ili kratko kuhane od raznog povrća);

11.Desert Linovita;

12.Napitak Linomel;

13.Biljni čajevi i napitci;    

1. Izrada osnovne smjese svježeg kravljeg sira i lanenog ulja; 

Priprema:

1a)  - u osnovnu smjesu se dodaju slani sastojci (paradajz, paprika, krastavci, cikla, celer, svježi ili kiseli kupus),  zatim se dodaju začini kao što je papar, čili paprika, hren, kurkuma, curry, đumbir i razne druge zdrobljene sjemenke poput lana, piskavice, sikavice, kima, komorača i sl.

1b ) - u osnovnu smjesu se dodaju slatki sastojci: sezonsko voće, orašasti zdrobljeni plodovi, med, voćni sokovi, smjese meda i zdrobljenih sjemenki lana, crnog kima, konoplje -  tzv. "Linomel muesli". 

2. Izrada Oleoluxa (smjesa kokosovog i lanenog ulja);  

Priprema:

Smjesa kokosovog i lanenog ulja, češnjaka i luka. Služi kao masnoća koja može duže vrijeme stajati u frižideru! 

3. Izrada začinske soli; 

Priprema:

Razne začinske trave (lovor, mažuran, mravinac, matičnjak, ružmarin i sl.) samelju se u mlincu ili multipraktiku i pomiješaju sa solju (morskom, himalajskom). 

4. Izrada "Budwig majoneze";

Priprema:

U multipraktiku se pomiješa svježi kravlji sir, laneno ulje, senf, limun, začinska sol (tako da dobijemo jednoličnu kremu). Spremimo u posudice i služi nam kao prilog jelima od povrća. 

5. Kuhana heljda u zrnu  pomiješana s Oleoluxom; 

Priprema:

Skuhana i ohlađena heljda pomiješa se sa dodatkom Oleoluxa (kokosovo i laneno ulje) te dodaju začini po izboru. 

6. Dalmatinska riža sa Oleoluxom;

Priprema:

Kuhana riža pomiješa se sa Oleoluxom uz dodatak ljutih začina (kurkuma, curry, đumbir). 

7. Kuhani krumpir sa češnjakom, Oleoluxom i začinskom soli; 

Priprema:

Kuhani krumpir propasiramo, dodamo češnjak, Oleolux i začinsku sol.

 8. Salata od celera;
Priprema:

Kuhani korijen celera narežemo na kockice i začinimo sa mješavinom sojinog umaka, češnjaka i začinskom soli. 

9.  Pečeno povrće u pećnici bez ulja; 

Priprema:

U protvan narežemo povrće (patlidžane, rajčice, paprike i sl.) dodamo začinsku sol , te stavimo peći u pečnicu bez dodatka masnoća. Nakon što se povrće ispeče i ohladi začinimo ga maslinovim uljem. 

10. Razne salate (sirove ili kratko kuhane od raznog povrća); 

Priprema:

Razne sirove salate (zelje, paprika i sl.) ili kratko kuhane (al dente) i samo pofurene vrućom vodom (brokula, blitva, špinat, korabica, poriluk, kopriva i sl.) začinimo maslinovim, bučinim ili lanenim uljem, te dodamo začinsku sol i jabučni ocat. 

11. Desert Linovita; 

Priprema:

Desert sačinjen od zakuhanog soka od ribizla ili grožđa, s otopljenim agar-agarom, te dodan sir, laneno ulje, med i rum, koji potonu ispod razine tekućeg soka i koji se hlađenjem želatinizira. 

12. Napitak Linomel; 

Priprema:

Linomel (samljevene lanene sjemenke umiješane u med) pomiješamo sa šampanjcem, stavimo u frižider i pijemo kao piće dobrodošlice!

Linomel je proizvod koji je kreirala i patentirala dr. Budwig, a sastoji se od usitnjenih lanenih sjemenki, manje količine meda i malo mlijeka u prahu, koji se prekrije svježim sezonskim voćem, a na njega se stavi krema od svježeg kravljeg sira, lanenog ulja, malo mlijeka i meda. 

13. Biljni čajevi i napitci; 

Kao napitak preporučuje se biljni čaj od metvice, šipka ili sljeza zaslađen medom, a povremeno je dozvoljena i šalica crnog čaja. Od ostalih napitaka preporučuju se sokovi od kiselog kupusa (rasola) prije doručka, svježe iscijeđeni povrtni i voćni sokovi (bez dodatka šećera) tijekom dana. Takkođer se preporučuju sokovi od svježeg voća i povrća u raznim kombinacijama (tzv. smoothi napitci).Mala čaša vina je dozvoljena, ali treba izbjegavati likere.

 Preporuka Udruge za jednostavne ali zdrave sokove (smoothie) od voća i povrća 

Poznato je da svi zeleni sokovi sjajno djeluju na probavu, a osobito kopriva kad želimo snažnije čišćenje  (detoksikaciju organizma). Količina koprive određuje „jačinu“ napitka tako da ga možemo raditi i u blažoj varijanti, a isto tako u raznim kombinacijama i varijacijama. Cilj je u svakom slučaju da se organizam nahrani i vitaminizira.Mogućnostima nema kraja ... Ako imate kruške, one daju finu teksturu i odlično hrane. Može se tkoristiti ili jabuka ili neki drugi citrus u kombinaciji sa bananom. Naravno, može i sve troje... 

A pravo otkriće nam je bio kakao u zrnu koji se može nariban dodati za energetski i okusni boost. 

Što je „Smoothie“!? 

To je ukusan, zdrav i osvježavajući napitak, mješavine svježeg voća uz dodatke drugih namirnica. Uz voće i povrće najčešći dodaci su smrznuti jogurt, med, kockice zamrznutog ledenog čaja, mlijeko (najčešće sojino),  te sjemenke (lanene, laneno ulje, sezamove i suncokretove). Takvi sokovi su pravi izvor istraživanje raznih kombinacija okusa i gustoća, pa glavne sastojke birajte prema vlastitim afinitetima. Ako izbjegavate mlijeko, izmiksajte sastojke s izvorskom ili mineralnom vodom.        

Smoothie 1) 

Svježe koprive, banaka, sok od jabuke (najbolje svježe iscijeđen), malo vanilije (prave, sastrugane sa štapića), malo cimeta, med.Sve zajedno staviti u blender, dobro izmiksati i popiti.   

 Smoothie 2) 

Svježa blitva, banana, sok od tri mandarine ili jedne naranče; malo naribanog đumbira. Sve  staviti u blender, dobro izmiksati i popiti!  

Preporuka:

Količine odredite sami. Najbolje napraviti količinu za dva puta, da se popije u kratkom vremenu, jer nije dobro da stoji s obzirom da voće oksidira i time napitak gubi svoju kvalitetu.  

Savjeti: Sonja Njunjić

Predsjednica Udruge i voditeljica Radionice;

Uppt, studeni 2011. 

Pojmovi vezani uz prezentaciju  

Agar- agar 

Agar - agar  je prah koji se dobiva ekstrakcijom i sušenjem sluzaste tvari, koju dobijemo preradom morske trave  Gelidium. Na tržištu se pojavljuje u obliku suhog praška bijele do svijetlo žute boje. Boja ovisi o stupnju čistoće. Agar se koristi kao dodatak hranjivim podlogama na kojima se u sterilnim uvjetima uzgajaju biljne ili bakterijske kulture. Agar ujedno zadržava  vlagu, a kad se pomiješa sa vodom dobije se mekani gel (želatina).

Oleolux: 

Mješavina kokosovog i lanenog ulja 

Linomel: Linomel je proizvod koji je kreirala i patentirala dr. Budwig, a sastoji se od usitnjenih lanenih sjemenki, manje količine meda i malo mlijeka u prahu, koji se prekrije svježim sezonskim voćem, a na njega se stavi krema od svježeg kravljeg sira, lanenog ulja, malo mlijeka i meda. 

Linovita; Desert sačinjen od zakuhanog soka od ribizla ili grožđa, s otopljenim agar-agarom, te dodan sir, laneno ulje, med i rum, koji potonu ispod razine tekućeg soka i koji se hlađenjem želatinizira.  

Smoothie“ 

To je ukusan, zdrav i osvježavajući napitak, mješavine svježeg voća uz dodatke drugih namirnica. Uz voće i povrće najčešći dodaci su smrznuti jogurt, med, kockice zamrznutog ledenog čaja, mlijeko (najčešće sojino),  te sjemenke (lanene, laneno ulje, sezamove i suncokretove).

ELDI ulja

Eldi ulja sadrže elektronski sustav koji aktivira respiratorne (disajne ) funkcije stanica. Eldi ulja pomažu aktivno kod stvaranja hemoglobina za stvaranje krvnih stanica i pločica. 

Lipoproteini 

Kad se esencijalne masne kiseline povežu u esencijalnim aminokiselinama, ono što nastane nazivamo LIPOPROTEINI.    

 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.