UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Recepti
Prehrana dr. Johanna Budwig, Radionica br. 5
- Detalji
- Kategorija: Radionice kuhanja
- Objavljeno Ponedjeljak, 14 Studeni 2011 20:03
- Hitovi: 10646
Datum: 19.11.2011.(subota)
TEMA RADIONICE: „Prehrana prema dr. Johanni Budwig“
Snaga kvalitetne i osnažujuće hrane koja podiže imunitet oboljele osobe od kardiovaskularnih, autoimunih, alergijskih i tumorskih bolesti.
Predavanje Udruge "Prirodna medicina"
Predavač: Darko Vujnović
Voditelj radionice: Irena Švenda i Sonja Njunjić;
Asistenti: Tea Tošić, Biserka Flajpan;
Izrada bookleta Radionice: Mirela Vidović
Dr. Johanna Budwig
Dr. Johanna Budwig (30. rujna 1908. - Freudenstadt 19. svibnja 2003.), njemačka kemičarka i izumiteljica papirne kromatografije za masnoće u krvi, znanstvenica, doktorica kemije i fizike (7 puta nominirana za Nobelovu nagradu), provela je više od pola svog života u objašnjavanju svijetu jednostavne istine - kako se višestruko nezasićene masne kiseline (poput onih koje nalazimo u lanenom ulju), u kombinaciji s kvalitetnim bjelančevinama (koje omogućavaju esencijalnim mastima lakšu topivost) suprotstavljaju nakupljenim toksičnim tvarima u svim tkivima.
PRIJEDLOG PRIPREME JELA ZA RADIONICU:
1. Izrada osnovne smjese svježeg kravljeg sira i lanenog ulja;
2. Izrada „Oleoluxa“ (smjesa kokosovog i lanenog ulja);
3. Izrada začinske soli;
4. Izrada „Budwig majoneze“;
5. Kuhana heljda u zrnu pomiješana s Oleoluxom;
6. Dalmatinska riža sa Oleoluxom;
7. Kuhani krumpir sa češnjakom, Oleoluxom i začinskom soli;
8. Salata od celera;
9. Pečeno povrće u pećnici bez ulja;
10.Razne salate (sirove ili kratko kuhane od raznog povrća);
11.Desert Linovita;
12.Napitak Linomel;
13.Biljni čajevi i napitci;
1. Izrada osnovne smjese svježeg kravljeg sira i lanenog ulja;
Priprema:
1a) - u osnovnu smjesu se dodaju slani sastojci (paradajz, paprika, krastavci, cikla, celer, svježi ili kiseli kupus), zatim se dodaju začini kao što je papar, čili paprika, hren, kurkuma, curry, đumbir i razne druge zdrobljene sjemenke poput lana, piskavice, sikavice, kima, komorača i sl.
1b ) - u osnovnu smjesu se dodaju slatki sastojci: sezonsko voće, orašasti zdrobljeni plodovi, med, voćni sokovi, smjese meda i zdrobljenih sjemenki lana, crnog kima, konoplje - tzv. "Linomel muesli".
2. Izrada Oleoluxa (smjesa kokosovog i lanenog ulja);
Priprema:
Smjesa kokosovog i lanenog ulja, češnjaka i luka. Služi kao masnoća koja može duže vrijeme stajati u frižideru!
3. Izrada začinske soli;
Priprema:
Razne začinske trave (lovor, mažuran, mravinac, matičnjak, ružmarin i sl.) samelju se u mlincu ili multipraktiku i pomiješaju sa solju (morskom, himalajskom).
4. Izrada "Budwig majoneze";
Priprema:
U multipraktiku se pomiješa svježi kravlji sir, laneno ulje, senf, limun, začinska sol (tako da dobijemo jednoličnu kremu). Spremimo u posudice i služi nam kao prilog jelima od povrća.
5. Kuhana heljda u zrnu pomiješana s Oleoluxom;
Priprema:
Skuhana i ohlađena heljda pomiješa se sa dodatkom Oleoluxa (kokosovo i laneno ulje) te dodaju začini po izboru.
6. Dalmatinska riža sa Oleoluxom;
Priprema:
Kuhana riža pomiješa se sa Oleoluxom uz dodatak ljutih začina (kurkuma, curry, đumbir).
7. Kuhani krumpir sa češnjakom, Oleoluxom i začinskom soli;
Priprema:
Kuhani krumpir propasiramo, dodamo češnjak, Oleolux i začinsku sol.
8. Salata od celera;
Priprema:
Kuhani korijen celera narežemo na kockice i začinimo sa mješavinom sojinog umaka, češnjaka i začinskom soli.
9. Pečeno povrće u pećnici bez ulja;
Priprema:
U protvan narežemo povrće (patlidžane, rajčice, paprike i sl.) dodamo začinsku sol , te stavimo peći u pečnicu bez dodatka masnoća. Nakon što se povrće ispeče i ohladi začinimo ga maslinovim uljem.
10. Razne salate (sirove ili kratko kuhane od raznog povrća);
Priprema:
Razne sirove salate (zelje, paprika i sl.) ili kratko kuhane (al dente) i samo pofurene vrućom vodom (brokula, blitva, špinat, korabica, poriluk, kopriva i sl.) začinimo maslinovim, bučinim ili lanenim uljem, te dodamo začinsku sol i jabučni ocat.
11. Desert Linovita;
Priprema:
Desert sačinjen od zakuhanog soka od ribizla ili grožđa, s otopljenim agar-agarom, te dodan sir, laneno ulje, med i rum, koji potonu ispod razine tekućeg soka i koji se hlađenjem želatinizira.
12. Napitak Linomel;
Priprema:
Linomel (samljevene lanene sjemenke umiješane u med) pomiješamo sa šampanjcem, stavimo u frižider i pijemo kao piće dobrodošlice!
Linomel je proizvod koji je kreirala i patentirala dr. Budwig, a sastoji se od usitnjenih lanenih sjemenki, manje količine meda i malo mlijeka u prahu, koji se prekrije svježim sezonskim voćem, a na njega se stavi krema od svježeg kravljeg sira, lanenog ulja, malo mlijeka i meda.
13. Biljni čajevi i napitci;
Kao napitak preporučuje se biljni čaj od metvice, šipka ili sljeza zaslađen medom, a povremeno je dozvoljena i šalica crnog čaja. Od ostalih napitaka preporučuju se sokovi od kiselog kupusa (rasola) prije doručka, svježe iscijeđeni povrtni i voćni sokovi (bez dodatka šećera) tijekom dana. Takkođer se preporučuju sokovi od svježeg voća i povrća u raznim kombinacijama (tzv. smoothi napitci).Mala čaša vina je dozvoljena, ali treba izbjegavati likere.
Preporuka Udruge za jednostavne ali zdrave sokove (smoothie) od voća i povrća
Poznato je da svi zeleni sokovi sjajno djeluju na probavu, a osobito kopriva kad želimo snažnije čišćenje (detoksikaciju organizma). Količina koprive određuje „jačinu“ napitka tako da ga možemo raditi i u blažoj varijanti, a isto tako u raznim kombinacijama i varijacijama. Cilj je u svakom slučaju da se organizam nahrani i vitaminizira.Mogućnostima nema kraja ... Ako imate kruške, one daju finu teksturu i odlično hrane. Može se tkoristiti ili jabuka ili neki drugi citrus u kombinaciji sa bananom. Naravno, može i sve troje...
A pravo otkriće nam je bio kakao u zrnu koji se može nariban dodati za energetski i okusni boost.
Što je „Smoothie“!?
To je ukusan, zdrav i osvježavajući napitak, mješavine svježeg voća uz dodatke drugih namirnica. Uz voće i povrće najčešći dodaci su smrznuti jogurt, med, kockice zamrznutog ledenog čaja, mlijeko (najčešće sojino), te sjemenke (lanene, laneno ulje, sezamove i suncokretove). Takvi sokovi su pravi izvor istraživanje raznih kombinacija okusa i gustoća, pa glavne sastojke birajte prema vlastitim afinitetima. Ako izbjegavate mlijeko, izmiksajte sastojke s izvorskom ili mineralnom vodom.
Smoothie 1)
Svježe koprive, banaka, sok od jabuke (najbolje svježe iscijeđen), malo vanilije (prave, sastrugane sa štapića), malo cimeta, med.Sve zajedno staviti u blender, dobro izmiksati i popiti.
Smoothie 2)
Svježa blitva, banana, sok od tri mandarine ili jedne naranče; malo naribanog đumbira. Sve staviti u blender, dobro izmiksati i popiti!
Preporuka:
Količine odredite sami. Najbolje napraviti količinu za dva puta, da se popije u kratkom vremenu, jer nije dobro da stoji s obzirom da voće oksidira i time napitak gubi svoju kvalitetu.
Savjeti: Sonja Njunjić
Predsjednica Udruge i voditeljica Radionice;
Uppt, studeni 2011.
Pojmovi vezani uz prezentaciju
Agar- agar
Agar - agar je prah koji se dobiva ekstrakcijom i sušenjem sluzaste tvari, koju dobijemo preradom morske trave Gelidium. Na tržištu se pojavljuje u obliku suhog praška bijele do svijetlo žute boje. Boja ovisi o stupnju čistoće. Agar se koristi kao dodatak hranjivim podlogama na kojima se u sterilnim uvjetima uzgajaju biljne ili bakterijske kulture. Agar ujedno zadržava vlagu, a kad se pomiješa sa vodom dobije se mekani gel (želatina).
Oleolux:
Mješavina kokosovog i lanenog ulja
Linomel: Linomel je proizvod koji je kreirala i patentirala dr. Budwig, a sastoji se od usitnjenih lanenih sjemenki, manje količine meda i malo mlijeka u prahu, koji se prekrije svježim sezonskim voćem, a na njega se stavi krema od svježeg kravljeg sira, lanenog ulja, malo mlijeka i meda.
Linovita; Desert sačinjen od zakuhanog soka od ribizla ili grožđa, s otopljenim agar-agarom, te dodan sir, laneno ulje, med i rum, koji potonu ispod razine tekućeg soka i koji se hlađenjem želatinizira.
„Smoothie“
To je ukusan, zdrav i osvježavajući napitak, mješavine svježeg voća uz dodatke drugih namirnica. Uz voće i povrće najčešći dodaci su smrznuti jogurt, med, kockice zamrznutog ledenog čaja, mlijeko (najčešće sojino), te sjemenke (lanene, laneno ulje, sezamove i suncokretove).
ELDI ulja
Eldi ulja sadrže elektronski sustav koji aktivira respiratorne (disajne ) funkcije stanica. Eldi ulja pomažu aktivno kod stvaranja hemoglobina za stvaranje krvnih stanica i pločica.
Lipoproteini
Kad se esencijalne masne kiseline povežu u esencijalnim aminokiselinama, ono što nastane nazivamo LIPOPROTEINI.