UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Predjela
Idealan doručak
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 13 Listopad 2010 19:45
- Hitovi: 5062
http://www.mojdoktor.hr/default.aspx?page=284&article=5138&kw=idealan_dorucak
Namirnice za 4 osobe
1 šalica zobi, sprešane;
2 šalice tople filtrirane ili prirodne vode;
2 jušne žlice NEPASTERIZIRANE sirutke;
(umjesto sirutke možete dodati 2 žlice jogurta, kefira, mlaćenice ili limunovog soka);
1/2 čajne žličice morske soli;
maslac ( može i sojino mlijeko - 2 žlice);jabuka, nešpricana, organska
začin: cimet;
prirodni zaslađivač (izbor): melasa, javorov sirup, stevia, žličica meda;
Priprema:
Kad je zob skuhana, maknite ju s vatre i pustite nekoliko minuta da se ohladi...
U međuvremenu u zob naribajte jabuku s korom, dodajte npr. sojinog mlijeka (umjesto maslaca) po volji, cimeta i prirodnog zaslađivača po volji, ali ne pretjerujte!
Sve zajedno pomiješajte i poslužite Vaš idealan doručak!
Jeste li znali?
...za izreku: budite pažljivi prema Vašim žitaricama i one će biti pažljive prema Vama - što to znači?
Žitarice zahtijevaju pažljivu pripremu jer sadrže razne antinutrijente koji mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme. Fitinska kiselina, je npr. organska kiselina koja na sebe veže fosfor. Ako ju se ne ukloni, može u probavnom sustavu spriječiti apsorpciju i kalcija, magnezija, željeza te osobito cinka! Zbog tog razloga prehrana s velikom količinom nepravilno pripremljenih žitarica dovodi do gubitka minerala i gubitka koštane mase...
Drugi antinutrijenti uključuju inhibitore enzima, koji mogu spriječiti probavu i otežati rad gušterače, zatim uključuju iritirajuće tanine, kompleksne šećere koje tijelo ne može razgraditi te gluten i njemu povezane teško probavljive proteine koji mogu uzrokovati alergije i probavne poremećaje...Pripremom žitarica poput ove u receptu osiguravate uništavanje antinutrijenata i povećavate probavljivost žitarica; žitarice sadrže navedene tvri kako bi se zaštitile od preranog klijanja, a voda, toplina i lagana kiselost upravo pripreme žitarice na klijanje pa se antinutrijenti počnu razgrađivati!
Recept iz knjige Nourishing Traditions; Sally Fallon, dr.sc Mary G. Enig