UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
KRASTAVCI
- Detalji
- Objavljeno Subota, 03 Studeni 2007 20:21
- Hitovi: 18561
KRASTAVCI
Krastavci u 100 gr sadrže samo 14 kcal i 95% vode!!
Malo kalorija, mnogo minerala: krastavci, doduše, imaju najmanju energetsku vrijednost (100 g sadrži samo 14 kcal), uvjetovanu malim sadržajem bjelančevina (0,6 posto), ugljikohidrata (3,2), masti (0,1) i velikim postotkom vode (95 %), ali zato sadrže mnogo minerala. Od toga polovicu čine kalij, ostalo su kalcij, fosfor, natrij, željezo, mangan i jod. Visoki postotak kalija i mali postotak natrija zaslužni su za diuretičko svojstvo.
Ne treba ih soliti kako se ne bi narušio visoki postotak kalija i malo natrija, zaslužni za diuretičko svojstvo. Da bi se ono sačuvalo, krastavci se ne smiju soliti, kako se taj odnos ne bi promijenio unošenjem natrija iz soli.
Zbog toga se ovo povrće preporučuje pri otežanom mokrenju, bolestima srca i bubrega, a i protiv reume. Pošto rastvara mokraćnu kiselinu, korisno je osobama s kamencima u bubrezima i mokraćnom mjehuru, a time što potiče izlučivanje vode, potpomaže i izlučivanje otrovnih sastojaka iz organizma pa je dobro da ga jedu žene koje muči celulit.
Sirovi krastavac regulira rad crijeva, a stolicu čini mekšom.
Snižava šećer u krvi pa se preporučuje i dijabetičarima, a posebno kao dijetalna hrana osobama sklonima debljanju. Od vitamina, krastavac je najbogatiji vitaminom C, a sadrži i gotovo sve vitamine skupine B, kao i nešto karotena u tragovima.
Mladi nisu najbolji: neupućeni čine krastavcu još jednu nepravdu. Po nekom automatizmu, mnogi misle da su mladi krastavci bolji za jelo od zrelih, kao što je to slučaj s većinom povrća.
S krastavcem nije tako. Nedozreli krastavci su teže probavljivi od zrelih, izazivaju nadimanje i stvaranje plinova u crijevima pa ako se još i posole i poslije toga napije vode, može doći do grčeva u crijevima i zatvora. Otuda i mišljenje da je krastavac u principu škodljiv.
Međutim, on je najbolji za jelo u stadiju zrenja, kad zelena boja kore počne prelaziti u blijedo žutu. Tada ga je najbolje uzimati bez ikakvih dodataka (soli, octa, ulja), oguliti i jesti sirovog.
Pogrešno: mnoge domaćice krastavce za salatu najprije narežu i posole, pa ocijede sok. To je, međutim, sasvim pogrešno jer se upravo u soku nalaze njegovi najvažniji sastojci.
Podaci: Internet, 21.05.2004. /Tena, srpanj 2007.
Up dated, srpanj 2011./m.v.
Vezani tekst:
Ono što niste znali o krastavcima
Korisnost krastavaca u domaćinstvu
Krastavac sadrži većinu svakodnevnih potreba vitamina. Samo u jednom krastavcu ima vitamina B1, B2, B3, B5, B6, folnu kiselinu (B9), vitamin C, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink.
Osjećate li popodnevni umor, ostavite se energetskih pića i uzmite krastavac. Krastavci su dobar izvor B vitamina i ugljikohidrata koji će vas brzo podići i to će trajati satima.
Već vam je dosta zamagljenog kupaoničkog ogledala nakon tuširanja? Istrljajte ga kolutićem krastavca što će ukloniti zamagljivanje i dati umirujući miris toplica.
Ako nametnici i puževi uništavaju vaš vrt stavite nekoliko ploški krastavca u mali modlić za pite i u vašem vrtu cijele sezone više neće biti nametnika. Kemijske tvari iz krastavca reagiraju s aluminijskom posudom i stvaraju miris kojega ljudi ne osjećaju, ali izluđuje vrtne nametnike i tjera ih iz vrta.
Tražite li brz i lak način da se riješite celulita prije izlaska ili odlaska na bazen pokušajte trljati problematična mjesta nekoliko minuta s nekoliko ploški krastavca, fitokemikalije iz krastavca čine da se kolagen u vašoj koži stisne i tako učvrsti vanjski sloj kože smanjujući očitost celulita. Vrlo dobro djeluje i na bore!!!
Želite li ukloniti mamurluk i jaku glavobolju pojedite nekoliko ploški krastavca brije spavanja i probudit ćete se svježi i bez glavobolje. Krastavac sadrži dovoljno šećera, B vitamina i elektrolita da nadoknadi osnovne hranjive sastojke koje je tijelo izgubilo, održavajući sve u ravnoteži, bez mamurluka i glavobolje.
Želite li izbjeći popodnevno ili večernje prejedanje grickalicama? Krastavce su stoljećima europski lovci, trgovci i istraživači koristili kao brze obroke kako bi izbjegli gladovanje.
Imate li važni sastanak ili razgovor za posao, a shvatili ste da nemate vremena izglancati cipele istrljajte cipele svježe narezanim krastavcem. Njegove će kemikalije dati brzi i trajni sjaj, a cipele neće samo lijepo izgledati nego će postati i vodootporne.
Pod stresom ste i nemate vremena za masažu, tretman lica ili posjet sauni? Narežite cijeli krastavac i stavite ga u lonac proključale vode. Kemikalije i hranjive tvari iz krastavca reagiraju s vrućom vodom i oslobađaju se u pari stvarajući umirujući i opuštajući miris za kojega se pokazalo da smanjuje stres kod mladih majki ili pak studenata prije završnih ispita.
Baš ste nakon poslovnog ručka shvatili da nemate niti kaugumu niti peperminte, a želite osvježiti dah! Kolutić krastavca stavite u usta i jezikom pritisnite oko 30 sekundi na nepce i to će ukloniti loš zadah, fitokemikalije će uništiti bakterije uzročnike lošeg zadaha u vašim ustima.
Tražite li ekološki način kako da očistite slavine, sudopere ili vaš rostfrei, uzmite komadić krastavca i istrljajte površine koje želite očistiti. Ne samo da će ukloniti dugogodišnju patinu i vratiti sjaj, nego neće ostaviti ogrebotine niti će vam naškoditi prstima ili noktima za vrijeme čišćenja.
Ako ste pišući kemijskom pogriješili, obrišite lagano korom krastavca. Koristite je slobodno i za brisanje dječjeg šaranja bojicama ili markerima sa vaših zidova.