UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
NARANČA
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 22 Listopad 2009 19:33
- Hitovi: 9034
BOGATSTVO VITAMINA
Nutritivno djelovanje ovog voća vezalo se, uz činjenicu da je bogato vitaminom C. Ipak, ostale komponente sadržane u citrusima (folna kiselina, pektin, kalij, brojne aktivne fitokemikalije) itekako uobličuju zdravu strukturu plodova.Citrusi su također, kao i crveno te zeleno voće i povrće, bogati karotenoidima, snažnim fitokemikalijama koje djeluju kao antioksidansi i imaju antikancerogena svojstva.
Naranče su karakteristicne po tome što, za razliku od ostalih citrusa, predstavljaju dobar izvor folne kiseline, vitamina iz skupine B vitamina.
Naranča sadrži:
1. ugljikohidrate, proteina, vlakna, folne kiseline, kalija, kalcija likopena i betakatorena;
2. više od 60 flavonoida u citrusima pokauju svojstva prevencije i inhibicije rasta stanica raka,uključujući protuupalnu i antikarcinogenu aktivnost, inhibiciju grušanja krvi i snažnu antioksidativnu aktivnost;
3. veliku količinu vitamina C pomaže organizmu da bolje apsorbira željezo te na taj način preveniraju anemiju;
MOĆ NARANČINOG SOKA
Fitonutrijenti se vrlo intenzivno istražuju zbog svog snažnog i vrlo širokog djelovanja na zdravlje. Znanstvenici vjeruju da te tvari koje su podrijetlom iz biljaka mogu imati pozitivan utjecaj na zdravlje štiteći stanice našeg tijela. Sok od naranče sadrži više od 60 fitonutrijenata. Mnogi od njih su flavonoidi. Istraživanja pokazuju da su flavonoidi prirodni antioksidansi i da mogu povoljno djelovati na krvožilni i imunološki sustav. Jedna šalica soka od naranče daje 110 kcal (461 kJ) i osigurava dnevne potrebe na vitaminu C.
Također je dobar izvor kalija, folacina i tijamina (B1). Sok od naranče također sadrži B6, nijacin i magnezij. Prirodni sok od naranče ne sadrži natrij, a onaj spravljen iz koncentrata je s niskim udjelom natrija (15 mg u jedinici serviranja). Nedavna studija je pokazala obećavajuće rezultate za poboljšanje HDL kolesterola (dobrog kolesterola).
Muškarci i žene s visokom koncentracijom kolesterola u krvi su konzumirali 1,2 i 3 šalice prirodnog soka od naranče u periodu od 12 tjedana. Na kraju tog perioda, HDL kolesterol se povisio za 21% dok u koncentraciji LDL kolesterola nije bilo promjena. Omjer dobrog i lošeg kolesterola se popravio za 16%, iako je uočen umjeren porast triglicerida.
Web UPPT, kolovoz 2008.
NARANČA ZDRAVIJA I OD JABUKE
Jedan obrok citrusnog voća dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za 19 %. Antioksidans iz naranče poboljšava funkcije krvnih žila te smanjuje rizik od razvoja bolesti cirkulacije.
Stara poslovica kaže: "Jabuka na dan, doktor iz kuće van", no rezultati najnovijih istraživanja predstavljenih na godišnjoj konferenciji American Heart Association u Las Vegasu pokazali su da je naranča još učinkovitije sredstvo za 'tjeranje' liječnika iz kuće.
Tim je istraživanjem dokazano da hesperidin, antioksidans prisutan u narančinu soku, poboljšava funkcije krvnih žila te smanjuje rizik od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti. Također, znanstvena istraživanja Organizacije za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha (CSIRO) pokazuju da jedan obrok citrusnog voća dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za 19 %. Narančina kora pojačava apetit, te pomaže kod nadutosti i grčeva u želucu.
Pradomovine naranče su Indija i Kina. Ovaj agrum najčešće uspijeva u toplijim ili južnim krajevima. Odlično djeluje protiv alergija, upala i virusa. Također, pomaže radu imunološkog sustava. Sadrži mnogo tvari koje djeluju kao antioksidansi i pomažu uklanjanju stanica karcinoma. Poboljšava rad probavnog sustava, no kod osjetljivih osoba pretjerana konzumacija može izazvati tegobe.
Naranča se koristi u pripremi raznih jela. U Španjolskoj se osušeni cvjetovi naranče koriste za spravljanje čaja, a u Dalmaciji se od narančine kore pravie arancini - ukusno desertno jelo. Uz to, koristi se u izradi parfema i različitih kozmetičkih proizvoda.
Zanimljivo je i da pčele koje oprašuju narančin cvijet mogu dati med koji ima blagi okus naranče.
Objavljeno: www.biologija.com.hr / Net.hr18.09.2009. http://www.net.hr/zdravlje/page/2009/09/18/0504006.html?pos=n2