UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
MANDARINE
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 22 Listopad 2009 19:46
- Hitovi: 9911
Mandarine spadaju u porodicu citrusa. Imaju aromatičnu koru, koja se jednostavno odvaja od jezgre za razliku od naranče i limuna. Mesmati dio je slatki i mirisan, ali u većini slučajeva ima veliki broj koštica.
Porijeklom su iz Kine, a u Italiju su mandarine donijeli arapski trgovci u vrijeme Rimljana.
Predstavljale su simbol luksuza i blagostanja. Danas se uzgajaju u sjevernoj Africi i duž cijelog Mediterana. Postoji više vrsta mandarina i sve su one "zbunjujuće" slične.
Clementine su najmanje mandarine, sa sjajnom narančastom korom i bez koštica. Njihovo slatko i ukusno meso čini ih najpopularnijom vrstom mandarine. U trgovinama ih možete naći sa lišćem još pričvršćenim za plod, što zna izgledati vrlo atraktivno.
Mandarin je vrsta koja se najčešće koristi za kandiranje i kao takva prodaje za ukrašavanje kolača i torta.
Satsuma vrsta dolazi iz Japana i sadrži mali broj koštica, a kod nas se uzgaja u neretvanskom području.
Ortanique, Tangelo i Minneola mješanog su porijekla, pa ih se može naći na stablu zajedno sa narančama. Slatko-kiselkastog su okusa i nemaju koštica. Sve one obiluju vitaminom C i beta karotenom.
Sadrže u 100 grama oko 40 kalorija.
Na tržnici birajte one koje izgledaju bogato za svoju veličinu, jer sadrže više soka. Mnoge od njih imaju naboranu koru, što nije znak nekvalitete. U hladnjacima ih možete držati do tjedan dana. Često se koriste u proizvodnji slatkiša, osvježavajućih pića i sirupa. Većina nas voli ih jesti svježe, a ukoliko ih uronite u čokoladu koju ste prethodno otopili mogu poslužiti kao brz i jednostavan, ali i ukusan desert.
Za desert možete probati i Mandarine u karameli i Hladnu kremu od mandarina. Želite li mandarine uvrstiti u svoj ručak ili večeru, svakako probajte Prhkog fazana punjenog delikatnim gljivama.WWW.GASTRONAUT.HR (Marina Marija)www.gastronaut.hr (Uređuje Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Karin Mimica - Ignatoski, prof.)
KORA MANDARINE «UBIJA RAK»
Tim sa Leicester Fakulteta farmacije (Leicester School of Pharmacy) otkrio je da se spoj iz kore mandarine, salvestrol Q40, u ćelijama raka pretvara u toksični spoj, te da ih uništava. Otkriveno je da se salvestrol Q40 nalazi u većoj koncentraciji u kori mandarine nego u samoj jezgri voća. Istraživači pretpostavljaju da je moderni trend odbacivanja kore možda doveo do porasta stopa nekih oblika raka. Salvestrol 40 je vrsta fitoaleksina – spoja koji biljke proizvode da bi otjerale napadače poput insekata i gljivica.
Njega u toksični spoj pretvara enzim P450 CYP1B1, koji se u mnogo većim nivoima nalazi u ćelijama raka. Tako je salvestrol 40 20 puta više toksičan za ćelije raka nego za zdrave ćelije. Osim toga, ovaj spoj se proizvodi u većoj mjeri kada su nivoi infekcije među usjevima visoki. Prema tome, korištenje modernih pesticida i fungicida, što smanjuje rizik od infekcija, dovelo je do dodatnog smanjenja nivoa salvestrola u hrani. Iako su ovi rezultati ohrabrujući, neophodno je provesti dodatne kliničke studije koje bi pokazale da li je moguće ove supstance pretvoriti u efikasan lijek protiv raka kod ljudi.
Objavljeno: umag-portal.com/.../kora-mandarine-ubija-rak/ Žužana Dušanić 29/10/2008
Izvor: BBC NEWS, septembar 2007.