UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
NAR
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 22 Listopad 2009 19:29
- Hitovi: 8183
ZAŠTITNIK KRVOŽILNOG SUSTAVA
NAR (Punica Granatum) u narodu poznatiji kao MOGRANJ ili ŠIPAK porijeklom je iz Perzije, a u prijevodu s latinskog nosi ime: «jabuka prepuna koštica». Nar je jedan od prvih kultiviranih plodova (prije 5000 godina) uz masline, smokve, datulje i grožđe. U narodnoj medicini nekada se svježa kora nara upotrebljavala protiv crijevnih parazita. Na srednjem istoku njegov sok se i danas koristi za pripremu umaka za neka mesna jela.
Šipak, mogranj, nar (lat. Punica granatum) grm je ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Plod je žućkasto-crvene boje veličine jabuke , a unutar ploda se nalaze jestive, slatke i sočne sjemenke. Kora ploda je kožasta i ne jede se. Prosječna energetska vrijednost 100 g nara je 310 kJ (74 kcal).
Bogat je izvor kalija, a sadrži i magnezij, fosfor, kalcij, željezo, bakar. Od vitamina sadrži karotenoide, nešto vitamina skupine B i vitamin C.
Čini se da je nar bio desetljećima nepravedno zapostavljan od strane znanstvenika. Naime, u posljednjih 5 godina provedeno je stotinjak istraživanja o zdravstvenim prednostima konzumacije nara, dok ih je tijekom XX stoljeća objavljeno tek dvadesetak. Istraživanja su pokazala da nar posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva.
Ekstrakt ploda nara ima sposobnost zaustavljanja rasta i ubija stanice karcinoma prostate «in vitro». Sok od nara učinkovito prevenira pojavu ateroskleroze jer ima snažnu antioksidativnu moć (čak veću od crnog vina ili borovnica ili zelenog čaja). Zaštitni učinak soku od nara pripisuju sadržaju fitokemikalija: polifenola, tanina i antocijana.
Također Sok je obiluje limunskom kiselinom te pomaže za lakšu probavu. Iz cvjetova se može dobiti boja za bojenje tekstila.Prema preporukama izraelskih znanstvenika, jedna čaša soka od nara dnevno može smanjiti rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Kada kupujete nar, birajte onaj koji je tvrd i otprilike veličine jabuke. U hladnjaku ga možete držati dulje od dva tjedna. Zabavno ga je kao „grickalicu“ jesti svježega. Zrna mogu poslužiti kao sastojak i dekoracija voćnih salata, kremastih kolača, sladolednog kupa i kolača od sira. U Indiji i Pakistanu zrna su najčešće dodatak jelima od mesa.
Sok nara koristi se u pripremi raznih koktela, ali i raznih umaka. Sirup se dodaje alkoholnim pića i koktelima radi njegove jake boje i komercijalno ga nazivaju grenadine. Možete ga upotrijebiti za mariniranje purice i kokoši, a zrna mogu poslužiti kao ukras.
Objavljeno: www.vrt-online.hr/btjedna/nar.aspx
Preuzeto za web Udruge, listopad 2009./mv