UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Zdravlje
ORASIMA PROTIV OVAPNJENJA ARTERIJA
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 24 Ožujak 2008 16:34
- Hitovi: 4527
ORASIMA PROTIV OVAPNJENJA ARTERIJA
Konzumiranje nekoliko oraha na dan nakon obroka moglo bi pomoći organizmu da se smanji šteta koju arterijama nanosi pretjerano masna hrana, izvijestili su španjolski znanstvenici. Vjeruje se da su orašidi bogati sastojcima koji smanjuju ovapnjenje arterija i čine ih fleksibilnima. Znanstvenici iz Bolnice Clinico u Barceloni preporučili su unošenje u organizam oko 28 grama oraha na dan. Rezultate istraživanja objavili su u stručnom časopisu Journal of the American College of Cardiology, iznijevši još jedan zanimljiv podatak, prema kojemu orasi imaju veći učinak na zdravlje pojedinca od maslinova ulja.
U istraživanju znanstvenika iz Barcelone sudjelovala su 24 dobrovoljca. Polovina ih je imala normalnu razinu kolesterola u krvi, a kod druge polovine razina kolesterola bila je umjereno povišena. Svakom ispitaniku dnevno su posluživana dva obroka koja su se sastojala od veće količine punomasnog sira i masnije vrste salame. Uz jedan od obroka ispitanici su dobivali pet žlica maslinova ulja, a uz drugi obrok osam oraha.
Istraživanje je pokazalo da su i maslinovo ulje i orasi pridonijeli smanjenju iznenadne štetne pojave upale arterija koja se javlja nakon obroka bogatog zasićenim masnoćama. Znanstvenici su prije ustanovili da je to uzrok početka ovapnjenja arterija, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Ustanovljeno je da su, za razliku od maslinova ulja koje je utjecalo na smanjenje razine kolesterola u krvi, orasi utjecali i na održanje elastičnosti krvnih žila, što je važno jer samo se elastične arterije mogu 'proširiti' kada je organizmu potreban pojačan dotok krvi.
Orasi sadrže aminokiselinu arginin, koja stimulira obnovu i rast stanica, a organizam je koristi za proizvodnju dušične kiseline, kemijskog spoja potrebnog da bi krvne žile bile elastičnije. Orasi, smatraju španjolski znanstvenici, također sadrže antioksidanse i alfa-linolensku kiselinu (ALA) - omega3 masne kiseline (www.hrt.hr)
Objavljeno, listopad 2006/ HIC
Preuzeto za web Udruge, ožujak 2008.