UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Zdravlje
Zašto nam se jede masna hrana kad smo mamurni?
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 21 Siječanj 2013 14:39
- Hitovi: 3949
http://www.soundset.hr/science-and-business/znanost/zasto-nam-se-jede-masna-hrana-kad-smo-mamurni
Soundset / Nedjelja, 13. siječnja 2013.
Želja za visoko kaloričnom hranom nakon što smo pretjerali s alkoholom ukorijenjena je u čovjeku od samog početka postojanja, kažu neki znanstvenici.
„Svi sisavci teže tome da jedu hranu koja je najbogatija energijom. Masna hrana je uz to i najdostupnija,“ kaže David Levitsky, profesor na Cornell Sveučilištu. Zanimljivo je da kada su ljudi trijezni obično ne žude za takvom vrstom hrane. Međutim, nakon noćnih izlazaka i uživanja u alkoholu, ljudi zaborave na svoje prehrambene navike. Drugo objašnjenje uzima u obzir kemijske reakcije u mozgu, posebno kemikaliju galanin.
William Gruchow, profesor na University of North Carolina, proučavao je i pisao o galaninu i njegovom efektu na različite neurotransmitere. „Galanin povećava apetit za masnom hranom, a potrošnja masti potiče proizvodnju galanina,“ kaže Gruchow. „Konzumacija alkohola također povećava proizvodnju galanina.“
Gruchow smatra da galanin stimuliraju trigliceridi, koji se oslobađaju iz masti i alkohola.
Trigliceride, koji su uskladišteni u masnom tkivu, tijelo otpušta kada mu je potrebna energija između obroka, piše Mayo Clinic.
Konzumacijom velikih količina visoko kalorične hrane i alkohola, povećavavaju se trigliceridi i stimulira proizvodnja galanina. Tako se javlja i žudnja za kaloričnim doručkom na koji inače ne bi pomislili.
„Poanta je da se konzumacijom alkohola povećava apetit za masnu hranu, a konzumacija masne hrane čini istu stvar.
Uppt, 21.01.2013./mv