UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
BRITANCI I AMERIKANCI NAJVEĆI LJUBITELJI FAST FOODA
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 14 Siječanj 2008 20:13
- Hitovi: 3987
Istraživanje provedeno u 13 zemalja na 5 kontinenata sugerira da je Velika Britanija najprivrženija tzv. brzoj hrani, a slijede je SAD.
Opširnije:BRITANCI I AMERIKANCI NAJVEĆI LJUBITELJI FAST FOODA
TAMNA ČOKOLADA I NJENI UČINCI NA ZDRAVLJE
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 13 Siječanj 2008 13:23
- Hitovi: 11678
Dileme oko crne čokolade!! straživači dodaju kako tamna čokolada sadrži veliku količinu masnoća i kalorija, pa bi osobe koje je namjeravaju dodati prehrani trebale prvenstveno paziti na količine čokolade koje konzumiraju, ali isto tako i smanjiti unos neke druge hrane kako bi izbjegle povećanje tjelesne težine.
TAMNA ČOKOLADA I NJENI UČINCI NA ZDRAVLJE
Tamna čokolada za kontrolu dijabetesa Konzumacija tamne čokolade može olakšati kontrolu dijabetesa i visine krvnog tlaka, pokazalo je istraživanje talijanskih znanstvenika. Istraživači sa sveučilišta L'Aquila otkrili su da svakodnevna konzumacija 100 grama tamne čokolade može u roku 15 dana sniziti krvni tlak.
U istraživanju u kojem je sudjelovalo 15 ispitanika utvrđeno je i da konzumacija tamne čokolade poboljšava sposobnost organizma da metabolizira šećer. Znanstvenici upozoravaju na to kako konzumacija istih količina obične čokolade nema takav učinak. Prema njihovu mišljenju, rezultati istraživanja mogu se objasniti djelovanjem antioksidanta flavanola koji ima sposobnost neutraliziranja tzv. slobodnih radikala, koji bi u suprotnom mogli prouzročiti oštećenja stanica.
Istraživači dodaju kako tamna čokolada sadrži veliku količinu masnoća i kalorija, pa bi osobe koje je namjeravaju dodati prehrani trebale prvenstveno paziti na količine čokolade koje konzumiraju, ali isto tako i smanjiti unos neke druge hrane kako bi izbjegle povećanje tjelesne težine.
Objavljeno u časopisu Vaše zdravlje, broj 41/2005.
DILEMA O CRNOJ ČOKOLADI
Kraj godine i božićni blagdani veliko su iskušenje za sladokusce, kažu znanstvenici i u časopisu Lancet u članku "Vražja crna čokolada" objavljuju skrivene vrline i mane te slastice.
U članku piše kako mnoge studije sugeriraju da je crna čokolada, bogata flavonoidima (antioksidansima iz ploda kakaovca) možda dobra za kardiovaskularni sustav, što je "izvrsno za ljubitelje crne čokolade".
S druge strane, mliječna ili bijela čokolada, koje nemaju flavonoida, "nisu nimalo korisne za zdravlje". Ali čuvajte se ljubitelji: i crna cokolada može vas zavesti. U proizvodnji flavonoidi mogu biti i odstranjeni.
A čak i ako ostanu, piše Lancet, "zlo crne čokolade leži u masnoći, šećeru i kalorijama". "Zato bi se moglo reći da je najbolja poruka za očuvanje zdravlja držati se dalje od čokolade, jesti umjereno, uravnotežiti prehranu i obogatiti je voćem i povrćem", sugerira nova Studija.
Objavljeno na web stranicama časopisa Pliva zdravlje, 25.12.2007.
Preuzeto za web Udruge, siječanj 2008.
PREPORUKA UDRUGE:
Čokolada deblja ili ne!?
Mi iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine, o čokoladi govorimo kao o namirnici za uživanje, namirnici koju treba konzumirati povremeno, kockice koje ćemo podijeliti s prijateljima uz zajedničku kavu, namirnica koja će nam svojim okusom dati do znanja «da je zaista hrana bogova» i da je ne moramo konzumirati svakodnevno, jer onda nije užitak – već obična slastica bez «porijekla».
Jedina uvjetno rečeno negativnost koju uz čokoladu spominjemo je – oprez – i čokolada ima kalorije!!!
Međutim nema razloga za grižnju savjesti ili paniku ako smo u jednom momentu pojeli cijelu čokoladu! Desi se. No, ne smijemo dozvoliti da čokolada vodi nas ili nas kontrolira, mi moramo imati osjećaj za mjeru i konzumirati je naprosto kao ritual, ceremoniju, obred – nešto što se ne odvija svaki dan već samo u specijalnim prilikama kada svojim emocijama i hormonima «damo oduška»!!!!!
Također, ako uživamo u njenom okusu, onda je radije konzumirajmo kao takovu, a kolače i ostale slastice nastojmo raditi sa uamnjom količinom čokolade – a više zamjena kao što je rogač – jer šteta je čokoladu «utopiti u dodatnim kalorijama» koje će nas ipak opteretiti, a izvorni okus će se «izgubiti».
Ma kakvog god naziva ili okusa bila, uvijek godi našem nepcu, i rijetko kada smo toliko strogi s ocjenama da «ova ili ona čokolada ne valja»!!
Udruga, siječanj 2008./m.v.
Više o čokoladi saznajte na našim strnicama: Recepti/Namirnice/Čokolada
MALIM ZALOGAJIMA DO ZDRAVLJA
- Detalji
- Objavljeno Subota, 12 Siječanj 2008 18:56
- Hitovi: 4403
Irena Švenda, dipl.nutric.
Dugo se već zna da hranu valja rasporediti u više manjih obroka, ipak samo neki od nas to čine. No, na taj ćemo način lakše izbjeći prejedanje i nakupljanje viška kilograma, olakšat ćemo probavu, ali i više uživati u različiti okusima i delicijama.
OMEGA-3 MASNE KISELINE
- Detalji
- Objavljeno Subota, 12 Siječanj 2008 19:34
- Hitovi: 4724
Esencijalne masne kiseline su nužne za normalan rast i razvoj, čine oko 1% ukupnih kalorija.
Izvor omega-3 masnih kiselina u prehrani su riba i riblja ulja.
NAJČEŠĆI UZROCI POGREŠNOG NAČINA PREHRANE
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 30 Prosinac 2007 17:55
- Hitovi: 4429
dr. Slađana Divković
Za suvišne kilograme često nije kriv samo izbor namirnica i obilje hrane nego i pogrešan način prehrane. Hrana je i puno više od zadovoljavanja nagona gladi, ona na neki način pokazuje odnos prema samom sebi.