UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
VRIJEME JE ZA DETOKS DIJETU
- Detalji
- Objavljeno Subota, 27 Veljača 2010 17:28
- Hitovi: 5074
Savjeti: Sonja Njunjić, Predsjednica Udruge i voditeljica OTV emisije «Čovjek i zdravstvena kultura
Očistimo organizam
Početak proljeća je idealno godišnje doba za čišćenje (detoksikaciju) organizma. Pojam detoksifikacije, obuhvaća kratkotrajan način prehrane koji ''čisti '' organizam od nakupljenih toksina u tijelu i to izlučivanjem kroz organe: kožu, crijeva, jetru, pluća i bubrege. Posljedica nakupljenih otrova u tijelu je oslabljena obrambena sposobnost našeg organizma, pad imunološkog sustava i dugotrajan umor i iscrpljenost.
Osobito se to manifestira početkom kalendarske godine, kada smo kroz mjesece blagovanja, uz previše kaloričnu prehranu i dodatno nakupili nekoliko kilograma viška. Detoksifikacija predstavlja odličan način da povremeno oslobodimo organizam od suvišnih viškova viška toksina (i kilograma!), da ga povremeno odmorimo, te kroz zdraviji način prehrane pripremimo za daljnje aktivnosti, pogotovo dolaskom lijepog vremena .
Preporučujemo odaberite tjedan za koji smatrate da Vam neće biti naporan.
Najbolje je ovaj dijetetski program početi vikendom. kako biste takav program prehrane upotpunili tjelesnom aktivnošću i to najjednostavnije – svakodnevnom šetnjom od najmanje 30-tak minuta. Takav oblik aktivnosti ubrzat će metabolizam i pospješiti brži gubitak masti (osobito u predjelu trbuha i bokova). Obavezno preporučujemo pijte najmanje 2 litre prokuhane vode ili vodu iz boce. Uzmite svaki dan 250 ml voćnog ili povrtnog soka, primjerrice od mrkve ili jabuke i pomiješajte ga s 1/3 vode i naribanim korijenom đumbira. Pijte čaj od šipka. Bogat je C vitaminom. Uzimajte sjemenke bundeve, suncokreta, jer su bogate vitaminom E, cinkom i selenom.
Puno jedite svježeg voća i povrća (ukupno 5 porcija dnevno) idealne kombinacije za čišćenje organizma: brokula, prokulica, cikla, cvjetača, crveni kupus, tikva, špinat, rajčica… Morske alge koristite redovito jer su vrlo učinkovite u procesu čišćenja. Najuspješnije otklanjaju teške metale iz organizma. Za pripremu pročitajte uputu na pakiranju.
Opća preporuka je izbor namirnica kao što su: svježe voće i povrće, žitarice (osobito zob i ječam), orašasti plodovi i sjemenke (npr. bučine), riba (najbolje pripremljena na «lešo»), ulje (maslinovo, bučino ili laneno, hladno prešano), umjereno konzumiranje začini (po mogućnosti svježi, ali mogu i osušeni) koji još dodatno potiču metabilizam aktiviranjem rada jetre, bubrega i gušterače (komorač, gorušica, cimet, origano, bosiljak, kadulja, menta).
Ne preporučuje se općenito: slatkiši (osobito upotreba bijelog šećera i umjetnih sladila), crveno meso, pšenične proizvode, mlijeko, jaja, visokomasne mliječne proizvode (umjesto toga pijte sojino mlijeko i jogurt ili rižino mlijeko). Izbjegavajte sol i sve što sadržava sol. Izbjegavajte sva umjetna sladila, konzervanse i začine. NE pijte alkohol, pića koja sadrže kofein (kava, crni čajevi, coca-cola), izbjegavajte banane i ograničite unos krumpira i zamijenite ga batatom, visokomasne mliječne proizvode (osim konzumiranja jogurta ili sojinog mlijeka), izbjegavati proizvode od bijelog brašna, čokoladu, suho i zašećereno voće.
Detoks dijetu provodite tjedan dana, a nakon toga u prehranu postepeno uvoditi i ostale namirnice, pridržavajući se pravila i preporuka zdrave prehrane. Bilo bi idealno takav način čišćenja organizma provoditi četiri puta na godinu tj. promjenom godišnjih doba.
Ako imate zdravstvene probleme, konzultirajte se sa svojom liječnicom ili nutricionisticom.
Pripremila: Sonja Njunjić, Predsjednica Udruge, veljača 2010.
KRAVLJE vs. SOJINO MLIJEKO
- Detalji
- Objavljeno Petak, 19 Veljača 2010 14:38
- Hitovi: 5427
U posljednje vrijeme velik je porast upotrebe mlijeka i mliječnih proizvoda jer mlijeko spada u skupinu lako dostupnih namirnica koja se brzo pripremaju, pa možemo reći da je ono tzv. "brza hrana". Također, prehramena industrija pronalazi nove načine obrade i obogaćivanja mlijeka, te je na tržištu prisutan sve veći broj funkcionalnih mliječnih proizvoda koji su, do unazad nekoliko godina, bili potpuno nepoznati. Međutim, za probavljanje laktoze (mliječnog šećera) potreban je enzim laktaza, a većina ljudi, osobito Afroamerikanaci (90%) i Azijati (70%), sa godinama gube mogućnost stvaranja tog enzima i ne mogu probaviti mlijeko. Osim toga, mnogo djece pokazuje alergijske reakcije na mlijeko, a nova istraživanja pokazuju da mliječne masnoće povećavaju rizik od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, kao i povećan rizik za maligna oboljenja.
Štetne strane mliječnih masnoća
• intolerancija, nepodnošenje, laktoze (mliječnog šećera) radi nedostatka enzima laktaze (nadutost i pojačani "plinovi", bolovi i grčevi u trbuhu, proljevi, mučnina...)
• povećana sklonost kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima (ateroskleroza, srčani udar, moždani udar...)
• povećani rizik za obolijevanjem od pojedinih vrsta malignih oboljenja (rak prostate, rektuma, dojke, leukemija...)
• alergijske reakcije ne samo na mliječne bjelančevine, nego i na moguća zagađenja unutar mlijeka
• rezistencija na antibiotike radi učestale izloženosti antibioticima iz kravljeg mlijeka
Zamjenska mlijeka
Srećom, postoje zdrave zamjene u obliku mlijeka pripravljenih od žitarica i/ili soje. Zamjenska mlijeka mogu se koristiti sama, u kombinaciji s voćem i maslacima od orašastih plodova kao vrlo ukusni i osvježavajući napitci. Isto tako mogu se koristiti u pripremi različitih jela – od juha i priloga do deserta. U trgovinama zdrave hrane i u nas su se nedavno pojavila i vrhnja od soje, zobi i riže koja su niskokalorična, zdrava zamjena za ona kravlja i sjajan su dodatak jelima od povrća i kremastim desertima.
Sojino mlijeko
Sojino je mlijeko odličan oblik konzumiranja mahunarke soje. Lako je probavljivo, obiluje bjelančevinama, ugljikohidratima i kvalitetnim masnoćama. Može se koristiti na bezbroj zanimljivih načina – za pravljenje tofua (sira od soje), kao napitak i/ili dodatak raznovrsnim jelima. Ove su namirnice odlične za čitavu populaciju, za djecu i starije, osobe na redukcijskim dijetama te osobama kojima je iz zdravstvenih ili etičkih razloga potrebna alternativa kravljem mlijeku.Zobeno mlijeko Redovito korištenje zobenog mlijeka u prehrani smanjuje razinu masnoće i kolesterola u krvi, što osim sjajnog okusa, može biti dodatan argument za korištenje. Zobeno je mlijeko gušće od rižinog i sojinog, može ga se naći znači bez ikakvih dodataka i sjajno se kombinira u slatkim ili slanim jelima: spomenimo samo kavu od žitarica, palačinke ili guste juhe od povrća.
Rižino mlijeko
Riža je namirnica koja dokazano najrjeđe izaziva alergije, a tisućama je godina bila glavna hrana mnogim narodima. Rižino mlijeko bogat je izvor lako probavljivih složenih ugljikohidrata. Izvrstan je odabir kao napitak, može se koristiti za doručak u kombinaciji sa različitim žitnim pahuljicama. Njegova je prednost što ga mogu koristiti i ljudi koji su osjetljivi na soju.Pored spomenutih mlijeka od žitarica, postoje također visoko vrijedna kokosovo, kikiriki, bademovo mlijeko i druga. Namirnice koje se koriste za pripravu zamjenskih mlijeka trebaju biti isključivo iz organskog, biološkog uzgoja. Zbog takvog načina uzgoja njihova je hranjivost i vitalna energija veća što ćemo osjetiti na vlastitome zdravlju.
Način pripreme mlijeka
Sojino: 1 šalicu soje namakati sa 2 šalice tople vode. Izmiksati i kuhati u 3l vode uz dodatak 1 žličice šećera, prstohvata soli i sode bikarbone, dok 3 puta na provrije, potom procijediti. Držati u hladnjaku do 3 dana. Na tržištu postoje i posebni aparati za pripremu sojinog mlijeka. Brašnasta smjesa dobivena nakon cijeđenja - okara, koristi se kao zamjena za meso u glavnim jelima odn. za orahe u kolačima.
Zobeno: 1 šalicu zobenih pahuljica namakati sa 2 šalice tople vode. Izmiksati uz dodatak 1 žličice smeđeg šećera, slada ili javorovog sirupa, prstohvata soli i malo vode. Procijediti i po želji ugrijati na laganoj vatri uz stalno miješanje. Držati u hladnjaku do 3 dana. Poslužiti uz dodatak voća.Rižino: 1 šalicu rižinog brašna prokuhati u 6 šalica vode uz dodatak vanilije, cimeta, suncokretovog ulje i soli. Izmiksati, procijediti i poslužiti uz dodatak sezonskog voća. Držati u hladnjaku do 3 dana
Usporedba prehrambenih vrijednosti
MLIJEKO(2.5l) | sojino | kravlje 3% | kravlje 1% |
kalorije | 100 | 149 | 83 |
bjelančevine | 4.0 | 7.7 | 8.3 |
masnoće | 2.0 | 8.0 | 0.2 |
ugljikohidrati | 16.0 | 11.7 | 12.2 |
laktoza | 0.0 | 11.0 | 12.5 |
Objavljeno www.medikus.hr18.02.2010.
Preuzeto Uppt, 19.02.2010.
Kravlje vs. sojino mlijeko
http://www.medikus.hr/gastro/661-kravlje-vs-sojino-mlijeko.html
DEBLJATE SE OD STRESA!!?
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 31 Siječanj 2010 19:07
- Hitovi: 4883
Debljate se zbog stresa?
http://www.javno.com/hr-zivot/debljate-se-a-ne-znate-kako-to-vam-je-od-stresa_290999Ukoliko smatrate da se vaši kilogrami gomilaju zbog stresa kojeg svakodnevno proživljavate, ne brinite jer se možete zaštititi od te vrste poremećaja. Naime, najnovija istraživanja pokazuju na koji se način možete zaštititi, ovisno o vašoj osobnosti. Naime, liječnici su otkrili četiri 'tipa žena', ovisno o tomu kako reagiraju na stres. Veliki broj žena pati od stresa u jednoj fazi svog života. Kratki izljevi stresa i ne moraju nužno biti loši jer je nekim ženama oslobađajući, međutim dugoročno može biti jako loš za vaše zdravlje, piše Daily mail.
Mnoge su studije već pokazale kako je stres povezan s povišenim krvim tlakom i srčanim bolestima, a najnovija istraživanja, objavljena prošli tjedan, stres povezuju i s nastankom raka. Uz sve to, znanstvenici su sve sigurniji kako stres stvara i mnogobrojne druge probleme, uključujući kroničnu bol, debljanje, alergije, dijabetes i uzrokuje bolesti povezane s padom imunološkog sustava. Tu posebice stradavju žene jer njihovo tijelo proizvodi više hormona, te se u njihovom tijelu hormoni i duže zadržavaju.
Ne reagiraju sve žene jednako na stres
Ipak, zaključeno je kako ne reagiraju sve žene jednako na stres, što su kroz svoje dugogodišnje istraživanje dokučili dr. Stephanie McClellan i dr. Beth Hamilton, vodeće ginekologinje u Americi. One su se bazirale na istraživanje reakcija ženskih hormona i nervoze, a žene su potom svrstale u četiri skupine, ovisno o stresu: Miss Frantic, odnosno žene koje stalno rade više stvari istovremeno, vječito hvataju rokove i poprilično su anksiozne. U drugu skupinu spadaju tzv. Miss Shatterd, žene koje su trajno premorene, nedostaje im energije, dok u treću skupinu, nazvanu Miss Up-and-down, spadaju one koje u određenom vremenu imaju ogromnu energiju, a u drugom trenu su skroz bezvoljne. Na kraju je i četvrta skupina, odnosno Miss Detached, u kojoj su žene koje imaju osjećaj da je iz njih iscrpljena sva energija i životna radost.
Istraživanje ginekologinja pokazalo je kako se uz svaku od skupina vežu i određeni tipovi bolesti. Na primjer, prva skupina često oboljeva od prehlada i sklona je većem riziku povišenog tlaka, dok je treća skupina sklona cistama i osteoporozi. Međutim, dobra je vijest da se te bolesti mogu spriječiti, što otklanjanjem stresa, što posebnom prehranom koje su ginekologinje složile za svaku skupinu žena posebno.
Miss Frantic
Recimo, prva skupina žena, znači one koje su vječito u šestoj brzini, trebale bi započeti dan obilnim doručkom koji bi sadržavao jaja, voće, mliječne proizvode i kruh od cjelovitih žitarica. Naime, kalorije koje unesete početkom dana vaš će organizam bolje probaviti, odnosno energija koju unesete u rano jutro puno će vam više koristiti nego da jedete kasnije tijekom dana. Ručak i večera trebali bi vam biti lagani, a bilo bi dobro i da između obroka imate dva međuobroka, koja će održati vašu razinu energije. Izbjegavajte kavu i kofein, kao i alkohol. Smanjite unos mesa, šećera i masnoća, a jedite više orašastih plodova, sjemenki voća i povrća.
Miss Shatterd
Vi ste vječito umorni i iscrpljeni i patite od smanjenog nivoa hormona stresa kortizola. Jedna od njegovih najvažnijih zadaća jeste da održava vaše imunološke sustave zdravima. No, s obzirom na njegov nedostatak, moguće je da obolite od artritisa, asme i osjetljivosti na bol. Vrlo je vjerojatno i da ste poprilično alergični na hranu, često patite od dijareje i u velikoj ste opasnosti da obolite od različitih srčanih bolesti i osteoporoze. Za vas je nabolje da se stresa riješite vježbom. Što se tiče hrane, bilo bi najbolje da imate redovite obroke kako biste izbalansirali razinu kortizola u svom tijelu. Vama neka ručak bude najvažniji obrok u danu. Kombinirajte proteine s ugljikohidratima u svakom jelu kako biste smirili svoj centralni živčani sustav. Ponekad se počastite nekakvim slatkišima ili kremastom hranom kako bi potaknuli vaš mozak da proizvodi više enorfina. Uzimajte i hranu bogatu omega 3 masnim kiselina, poput ribe, maslinovog ulja i lješnjaka, te pijte puno vode kako biste potaknuli probavni sustav.
Miss Up-and-Down
Vi biste svoje jutro trebali započeti jogurtom i jajima, a navečer se čak možete poslužiti i kojom kapljicom alkohola. Naravno, nije dobro pretjerivati ni u čemu i pod kapljicu, uistinu mislimo samo malo. Kofein smijete piti ujutro, ali se ne preporuča za navečer jer bi vas mogao previše ‘dići’. U trenucima kad ste ‘spušteni’ i bezvoljni, izbjegavajte obilne obroke jer bi vas to moglo dodatno umoriti i učiniti bezvoljnima.
Miss Detached
Vaši zdravstveni problemi mogli bi biti povezani s niskim tlakom, grčevima, bolovima u trbuhu, astmom i sličnim bolestima. Što se tiče prehrane, vaša bi se trebala vrtjeti oko ručka, koji bi trebao biti vaš najvažniji obrok u danu. Za ručaj uzimajte ugljikohidrate kako biste dobili ‘injekciju’ energije. Uzimajte probiotičke jogurte koji će vam pomoći da pokrenete lijena crijeva, a svoju prehranu općenito bazirajte na prehrani bogatoj omega 3 masnim kiselinama pa neka se na vašem meniju vrlo često nađe losos, lješnjaci i maslinovo ulje. Kavu izbjegavajte u potpunosti jer vam stvara grčeve u želucu.
Uppt, 31.01.2010.
Kako se obuzdati - umjerenost u svemu
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 16 Veljača 2010 09:01
- Hitovi: 8500
DOLAZI USKRS!
SAVJETI UDRUGE ZA KORIZMENE DANE
Mnogi će ovo razdoblje iskoristiti kako bi se odrekli nekih loših (najčešće prehrambenih) navika i pročistili svoj organizam. Najčešće se odričemo cigareta, alkohola, te hrane koju smatramo «zabranjenom»; primjerice čokolada, slatkiši, meso, alkohol itd. Prehrambene restrikcije mogu se odnositi na: hranu koja se smije i ne smije jesti; hranu koja se smije konzumirati samo u određeno doba dana ili godine; vrijeme kada se smije jesti; način pripreme hrane i pravila kada, kako i koliko dugo postiti.
Kako se obuzdati?
Naglo prisiljavanje organizma, tj. vršenjem „nasilja“ nad tijelom, na način da naglo iz jednih prehrambenih navika prelazi u druge, dovodi do kompletnog poremećaja metaboličkih procesa, a nerijetko i narušavanja zdravlja. Upravo radi toga, i eventualnih zdravstvenih posljedica, treba pripaziti i voditi se osobnim izborom što konzumirati, te kako "odraditi" dane posta uz što manje iscrpljivanja. Nerijetko uz ovakva "odricanja" idu i nerealistička očekivanja da ćemo tijekom korizmenih dana "postići čudo", prvenstveno što se tiče izgleda.
Međutim, ako je post izbor da za 40-tak dana „učinimo čudo“ – vidjet ćete da jedino što najčešće izgubimo jest – volja, i što više vremena prolazi mi se "mic po mic" vraćamo prijašnjim prehrambenim najčešće nezdravim navikama, a rezultati u konačnici su frustracije koje ponovno liječimo hranom.Zato, počnite malim koracima i postavite si nekoliko realnih ciljeva – npr. smanjite konzumiranje "loših" ugljikohidrata, smanjite unos masnoća, povećajte konzumiranje voća i povrća i dnevni unos vode u organizam na 1,5-2 litre, te nikako nemojte preskakati doručak, koji pripremite tako da bude kombinacija žitarica, orašastih plodova, sušenog voća i mliječnih prerađevina („light“ jogurt i mliječne prerađevine, te posni sir).
Naravno, neće se desiti velike "revolucionarne" promjene, ali će postupno prihvaćanje zdravih prehrambenih navika kroz ovo vrijeme posta, možda olakšati da ih zadržite tijekom cijele godine.Stoga, pomirimo "odricanja" s pravilnom prehranom – koliko je to moguće. Ne dovodimo se u situaciju da mjesec dana patimo zbog predstojećih dana obilja.Koliko je moguće, pazite na umjerenost, a isto tako da bi slijedeći svoj religijski odnos prema hrani u ove dane posta – ostali zadovoljni ovakvi kakvi jesmo.
Uskrsni su blagdani, i bez obzira na sve, stolovi će biti puni delicija i hrane za koju „smo se pripremali“.
Ali, nemojte „navaliti“, i dalje neka Vas prati umjerenost u svemu - i jelu i piću!
Iskoristite lijepe dane i družite se sa obitelji i prijateljima uz zajedničku šetnju ili odlazak na izlete! Ne propustite niti jedan lijepi dan kako biste ga iskoristili najbolje što možete - u prirodi, uz obitelj i prijatelje!
Pripremila: Sonja Njunjić
Uppt, Up Dated, ožujak, 2015.
Savršene_porcije_1
http://www.uppt.hr/images/GRUPA_2013/savrene%20porcije_1.jpg
Savršene_porcije_2
http://www.uppt.hr/images/GRUPA_2013/savrene%20porcije_2.jpg
Savršene_porcije_3
http://www.uppt.hr/images/GRUPA_2013/savrene%20porcije_3.jpg
Savršene_porcije_4
http://www.uppt.hr/images/GRUPA_2013/savrene%20porcije_4.jpg
UMJETNA SLADILA vs. PRIRODNA SLADILA
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 25 Siječanj 2010 19:37
- Hitovi: 12967
Tekst preuzet iz knjige „Prehrana 21. stoljeća“, autorice dr. Lejle Kažinić Kreho, članice Britanskog nutricionističkog društva
Izdavač: „Profil „ Zagreb, 2009.
«Novi šećeri»
Sladila kupujemo sretni zbog slatkog okusa koji nam omogućuju, a ne debljaju. Super! Ali objasnimo „nove šećere“ koje jedemo. Ili koji možda jedu nas!? Kinezi su uvjereni da je slatko jedna od okusa potreban za održavanje ravnoteže organizmu. jedemo ga od ranog djetinjstva, navikli smo na njegov okus i mnogi od nas osjećaju „krizu“ ako tijekom dana ne pojedu nešto slatko. ali danas, kada smo sve svjesniji njegove kalorijske vrijednosti te činjenice da se „omiljeni“ šećer u organizmu pretvara u „neomiljenu“ mast, tražimo alternative jer ne želimo jesti šećer, a u isto vrijeme ne želimo se odreći slatkog okusa. Šećer s pravom zaslužuje reputaciju „bijelog otrova“ jer na neki način izaziva ovisnost, tako da čak i osobe jakog karaktera pokleknu i pojedu nešto slatko. Kao spas djeluje alternativa šećeru, globalno poznato umjetno sladilo. I to ne samo jedno, ima ih više, jer su i tu našu „slabost“ iskoristile multinacionalne kompanije stvarajući proizvode koji zamjenjuju šećer.
Dobro je znati
Više od 20 godina koristimo umjetna sladila da bismo unosili manje kalorija, a ipak zadržali okus slatkoće. I evo što se desilo - broj pretilih je sve veći, a navika jedenja stolnog šećera nije se promijenila! Unošenje umjetnih sladila u tijelo bi moglo biti potencijalno štetno te doista ne vidim razloga zašto nam trebaju!!
Umjetna sladila
Saharin
Tristo puta je slađi od šećera, stabilan u tekućinama i dobar pri kuhanju, ali u laboratorijskim pokusima kod životinja je izrazito povećao izglede za obolijevanje od karcinoma mokraćnog mjehura. naravno da je količina saharina davana životinjama bila veća nego što bismo mi dnevno unijeli u organizam, ali činjenica da saharin može biti kancerogen ne ostavlja nas ravnodušnim. kao i ostala umjetna sladila, saharin izaziva metaboličke promjene koje dovode do emocionalnih, odnosno mentalnih promjena. Belgijski su istraživači otkrili da je saharin jedno od umjetnih sladila koje potiče gušteraču da proizvodi inzulin. Saharin smanjuje osjet vitalnosti i od njega se osjećamo energetski slabije. zbog toga ne zaslužuje da završi u našem tijelu!
Ciklamat
Slučajno otkriveno umjetno sladilo 1937. godine u Americi. Jedan je tehnolog slučajno spustio cigaretu blizu jedne puderaste nakupine i kada ju je vratio u usta, primijetio je da je slatkog okusa. Ta vrsta sladila našla se pod „povećalom“ zbog sumnje da izaziva karcinom mokraćnog mjehura i druge karcinome. Godine 1970. zabranjen je u Americi, ali i danas se zna „provući“ na police čak i razvijenih zemalja poput kanade i Velike Britanije.Stoga pozorno čitajte etiketu proizvoda te ako vidite da sadrži ciklamat, ne kupujte ga!
Aspartam
Vjerojatno najpopularnije i najviše upotrebljavano umjetno sladilo koje se kemijski razlikuje od svih ostalih. Otkrila ga je jedna farmaceutska kompanija tražeći lijek za čir na želucu. Aspartam je molekula koja se sastoji od dvije aminokiseline, odnosno sićušne proteinske tvorevine, koja se u tijelu slobodno šeće. neki znanstvenici smatraju da može doći i do vrlo osjetljivih dijelova mozga. Prema nekim istraživanjima, osobe koje često konzumiraju to umjetno sladilo zapažaju vrtoglavicu, glavobolju, slabije pamćenje, promjene raspoloženja te probleme sa snom.
Sukraloza
Novije umjetno sladilo globalno poznato pod imenom Splenda koje je čak 600 puta slađe od šećera. Zanimljivo je da je to sladilo nastalo od sukroze, i to tako što su dva dijela molekule sukroze zamijenjena molekulama klorina, tako da je ne samo slađe nego i tijelu neprepoznatljivo za preradu. Jednostavno rečeno, kada je unosimo, Sukraloza izaziva osjećaj slatkoće, ali tijelo je ne može apsorbirati, zbog čega se ne mijenjaju razine šećera i inzulina. Splenda sadrži 0 kalorija, stabilna je pri višim temperaturama, što znači da se može kuhati. Dosad nema prijavljenih štetnih popratnih pojava i trenutačno je dobra alternativa šećeru. Sve to izgleda idealno, ali pitam se što se događa s tvarima koje naše tijelo ne može prepoznati, apsorbirati i metabolizirati!? Imamo li u tijelu enzime koji će to sladilo ukloniti!?? KOji će biti dugoročni učinak uzimanja tog umjetnog sladila? To se, nažalost, zasad još ne može reći.
Prirodna sladila
Xyilitol
Xyilitol je još 1963. godine dobio potvrdu kao zamjena za šećer od Američke agencije za hranu (FDA US). Ta vrsta zamjenskog šećera prirodna je tvar (jedina zamjena za šećer koju i ja koristim), a nalazi se u vlaknastom voću i povrću, kao i u klipu kukuruza i drvetu breze. Naše tijelo prirodno proizvodi xyilitol, i to oko 15 g + dnevno, pri normalnom metabolizmu. Xyilitol ima niski glikemijski indeks - GI je 7 i sadrži 40% manje kalorija i 75% manje ugljikohidrata od šećera. budući da je 5-karbonski šećer, ima antimikorobiološke osobine, što sprečava rast bakterija.Izgledom i okusom vrlo je sličan običnom šećeru, ali s tom razlikom što šećer u tijelu izaziva kiselost, dok xyilitol izaziva alkalnost.
Ono što po mom mišljenju taj zamjenski šećer drastično razlikuje od ostalih umjetnih sladila je činjenica da se trećina pojedenog xyilitola apsorbira u jetrima, dok ostatak odlazi prema crijevima i pod utjecajem crijevnih bakterija razlaže u kratkolančane masne kiseline. Zdravstvene prednosti tog zamjenskog šećera su višestruke.
Po mišljenju Udruženja američkih stomatologa, xyilitol pomaže u sprečavanju zubnog karijesa, ne fermentira i ne može se pretvoriti u kiselinu pod utjecajem bakterija u ustima, a sprečava i nastajanje zubnog plaka. Pkazao se djelotvoran u zaustavljanju Candide albicans, kao i zloglasne crijevne bakterije Helicobacter pylori.
Xyilitol sprečava rast bakterija koje izazivaju infekciju srednjeg uha kod mlađe djece, dok redovito ispiranje nosa sprejem koji sadrži xyilitol smanjuje broj štetnih bakterija. Zamjena stolnog šećera xyilitolom drastično smanjuje ne samo kalorijski unos, već i namirnice visokog glikemijskog indeksa (vidi poglavlje o GI-u), čime se smanjuje rizik od bolesti sustava za razmnožavanje, kao što su ciste na jajnicima, endometrioza, fibroidi te PMS depresije. naravno, pomaže i reguliranju tjelesne težine. Zbog svog vrlo niskog GI xyilitol je prirodni stabilizator inzulina te pogodan za osobe s dijabetesom, kao i za osobe s povišenim trigliceridima i krvnim tlakom. Xyilitol možete koristiti u napicima i pri kuhanju, te u svojim omiljenim receptima možete uživati bez osjećaja krivnje!
Stevija
Južnoamerička biljka Stevia rebaudiana nevjerojatno je slatka, te je kao svjež ili suh list 10 do 15 puta slađa od šećera, a njezin je ekstrakt čak 300 puta slađi. Već desetljećima se u Japanu koristi kao zamjena za šećer. Stevija je kao umjetno sladilo zanimljiva jer svaki njezin list sadrži fitokemijske tvari steviozide i rabaudiozide te vitamine i minerale poput rutina, B-silistrola.
Njezine nutritivne kvalitete su zanemarive jer je količina stevije koju možemo dnevno unijeti premalena da bi imala veći nutritivni učinak.Koristi se kao svjež i suhi list te mljevena u obliku ekstrakta. Istraživanja iz Japana pokazuju da su stevija i steviozid ekstrakt izuzetno otporni na visoke temperature te se stevija može koristiti u svakodnevnom kuhanju i pečenju.Već se desetljećima koristi kao zamjena za šećer u Japanu i kod izvornih Indijanaca u Paragvaju. U dosadašnjim istraživanjima nije pokazala toksičnost.
Kalorijska vrijednost te biljke je nula, a prema nekim istraživanjima može čak sniziti šećer u krvi. nedvojbeno je dokazano da ne podiže šećer u krvi te da je pogodna za dijabetičare. Zeleni biljni prašak može promijeniti boju vašeg jela, ako vam to smeta, preporučuje se da koristite bijelu steviju ili pak bezbojni, tekući ekstrakt.
U restoranima u Japanu naći ćete bijelu mljevenu steviju u manjim paketićima. Do danas, međutim, stevija nije prepoznata kao umjetno sladilo već se klasificira kao dodatak prehrani. Znanstvene komisije vlada vodećih zemalja tvrde da nema dovoljno dokaza za sigurnost u svakodnevnom upotrebi, iako to može biti samo isprika iza koje stoji lobiranje većih kompanija, koje proizvode druga umjetna sladila i ne dopuštaju steviji jači prodor na tržište.
VAŽNO
Zapamtite da umjetnim sladilom samo maskirate potrebu za slatkim, a pri tome ne mijenjate prehrambene navike! Izbjegavajte ih što više možete. Iako dosadašnja istraživanja nisu pokazala znatnije negativne popratne pojave za naše zdravlje, teško je znati dugoročno gdje mogu čučati molekule umjetnog sladila koje organizam ne prepoznaje, te kao moguća tempirana bomba čekaju da eksplodiraju. Kako takva eksplozija može djelovati na naše zdravlje, sada je teško reći.nastavite li i dalje uzimati umjetna sladila, nadam se da to nećete činiti u količinama kao ranije!
Napomena
Udruga od početka svog osnivanja pa sve do danas izuzetno i s puno poštovanja surađuje sa dr. Lejlom Kažinić Kreho i to kroz zajedničko sudjelovanje u raznim projektima kao i kroz medije, osobito gostovanjem na OTV-u u emisiji „Čovjek i zdravstvena kultura“. Ovim putem još jednom preporučujemo svima (koji knjigu još nisu nabavili) da je kupe u svim boljim knjižarama u gradu (npr. «Megastor“) radi njezine izuzetne kvalitete i opsežnog uvida u različite namirnice, recepte, savjete o prehrani, prevenciji raznih bolesti i još niz tema iz svakodnevnog života vezanih uz prehranu. Knjiga koja zaslužuje biti dio svake kućne biblioteke!
Pripremila: Uppt, 25. 01.2010/m.v.
Vezani tekstovi:
Sladila - par pitanja i odgovora!