UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
Prehranom prevenirati osteoporozu
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 17 Listopad 2010 19:33
- Hitovi: 4679
Povodom obilježavanja 20. listopada – Svjetskog dana osteoporoze;
Navodimo prehrambene tvari koje pored svih ostalih vrijednosti, imaju važnu ulogu u formiranju, održavanju i čvrstoći naših kostiju:
Kalcij
Osim građe kostiju, kalcij ima vrlo važnu ulogu u pravilnom radu mišića, srca i živaca, te normalnom zgrušavanju krvi. Nalazi se u svakoj stanici našeg tijela, premda se oko 99% ukupnog kalcija nalazi u našim kostima, koje služe kao skladište kalcija u organizmu.
Vitamin D
Za njega se kaže da «otključva vrata kalciju» jer održava koncentraciju kalcija u krvi i povećava apssorpciju kalcija iz tankog crijeva. Ako nema dovoljne količine vitamina D, opada koncentracija kalcija u krvi.Za opskrbu vitaminom D najvažniju ulogu ima sunce. Pod utjecajem sunca proizvodi se oko 90% potrebnih količina vitamina D u orgnaizmu. Stručnjaci preporučuju izlaganje lica, ramena i ruku sunčevu svjetlu 10-15 minuta dva do tri puta tjedno, bez obzira na godišnje doba.
Fosfor
Prisutan je u većini hrane kao što su meso, perad, riba, jaja, mliječni proizivodi, lješnjaci, mahunarke, žitarice i žitne pahuljice. fosfor je važan za normalan razvoj i funkciju kosti i tkiva. U posljednjih 20 godina npr. u Americi je porastao unos fosfata u prehrani za više od 15% zbog povećanja potrošnje hrane s adivitima i gaziranih pića (stvaraju se nezdravi fosfati).
Bjelančevine
Su građevni elementi kostiju i važni za građu i obnavljanje tkiva. Potrebne su za zacjeljivanje prijeloma i normalan rad imuno sustava.Preporučena dnevna količina iznosi 44 grama za žene i 56 grama za muškarce. To znači:56 grama = 2 velike šalice mlijeka i 150 grama mesa.
Korisni savjeti za povećanje unosa kalcija
Saznanje o tome koja je hrana bogata kalcijem koristite u vašoj svakodnevnoj prehrani, te pokušajte uz svaki obrok dodati barem jedan obrok hrane bogate kalcijem.
Tri obroka dnevno osigurat će vam najmanje 900 mg, u odnosu na dnevnu potrebu od 1200 do 1500 mg.
a) Porcija od 2 šalice obrane juhe s mlijekom (može i sojinim) osigurat će vam barem 300 mg kalcija
b) Zobena kaša s 1 dcl mlijeka osigurat će vam 150 mg kalcija
c) Običan jogurt (2 dcl) u prosjeku sadrži 450 mg kalcija;
d) Jedna šalica kuhanog zelenog povrća (kelj, špinat, crveni kupus) sadrži 200 mg kalcija
e) Dodavajući 3 mg mlijevenih badema u salate ili variva,osigurat ćete dodatnih 50 mg kalcija
f) Većina jela od soje sadrži mnogo kalcija:
g) Jedna šalica sadrži oko 260 mg kalcija;
h) čvrsti tofu sadrži 860 mg kalcija na ½ šalice;
Hrana bogata kalcijem
Mliječni proizvodi
a) Jogurt, obično, malo masni (1 šalica, 480 mg kalcija,140 kcal);
b) Sojino mlijeko (1 šalica ,250 mg kalcija, 80 kcal);
c) Mlijeko obično (1 šalica,300 mg kalcija, 150 kcal);
d) Sir, švicarski (30 gr ,270 mg kalcija, 110 kcal);
e) Mozzarella (30 gr. 205 mg kalcija,115 kcal)
f) Tofu (½ šalice, 860 mg kalcija,180 kcal);
Ribe i plodovi mora
a) Sardine u limenci (85 gr (6 sardina), 325 mg kalcija,177 kcal);
b) Losos ( 85 gr,180 mg kalcija,120 kcal);
Aromatični namaz od sira;
Voće
a) Sok od naranče (1 šalica, 300 mg kalcija,105 kcal);
b) Papaja (1 srednja, 70 mg kalcija, 120 kcal);
Povrće
a) Soja (1/2 šalice, 230 mg kalcija,125 kcal);
b) Kelj (½ šalice,130 mg kalcija, 30kcal);
c) Špinat (½ šalice,120 mg kalcija, 20 kcal);
d) Kupus ( ½ šalice.115 mg kalcija, 25 kcal);
e) Grah (½ šalice,100 mg kalcija, 80 kcal);
UPPT, 17.10.2010./ Mirela Vidović
Izvori podataka
Knjiga: Mayo Clinic o osteoporozi (prijepis podataka iz knjige);
Osteoporoza – jedna bolest mnogo rizika;
Od osteoporoze sve češće obolijevaju muškarci;
Osteoporoza – bolest krhkih kostiju;
Kalcij – najzastupljeniji mineral u našem organizmu;
Istraživanje: Hrvati pola života provedu na dijeti
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 07 Listopad 2010 14:28
- Hitovi: 3360
Objavljeno: Nacional/1.10.2010.
Istraživanje "Kako mršave Hrvati?" pokazalo je da je 8 od 10 Hrvata barem jedanput bilo na dijeti, a od njih je čak 31 posto na dijeti bilo
više od deset puta, iz čega se da zaključiti da su Hrvati radi postizanja željene težine u stanju provesti pola života na dijeti.
Istraživanje je proveo portal ordinacija hr. tijekom kolovoza i rujna, u njemu je sudjelovalo 700 ispitanika, od čega 15 posto muškog i 85
posto ženskog spola.
Najzastupljenija je bila dobna skupina ispitanika od 20 do 29 godina, a 14 posto ispitanika mlađih je od 19 godina. Najmanje ispitanika je iz
dobne skupine starije od 60 godina.
U velikom su postotku (31 posto) te dijete dugoročnije, a u trajanju više od mjesec dana ili koliko god je potrebno da bi se postigla željena
težina.
Zabrinjavajući je postotak od čak 21 posto Hrvata donekle ili ozbiljno narušilo svoje zdravlje dijetama, dok 26 posto ispitanika nije sigurno
u taj podatak, što sugerira da su se najvjerojatnije podvrgavali i rigoroznijim dijetama.
Na upit imate li trenutno idealnu težinu, čak 82,3 posto Hrvata negativno se izjasnilo, a samo 12
posto na ovo je pitanje odgovorilo potvrdno, upozorava istraživanje.
Svojim ukupnim fizičkim izgledom zadovoljno je ili izrazito zadovoljno tek 27 posto ispitanika, a
nezadovoljstvo ili izrazito nezadovoljstvo iskazalo je 44 posto ispitanika. Nezadovoljno ili izrazito
nezadovoljno svojom tjelesnom težinom je čak 62,2 posto, a zadovoljno ili izrazito zadovoljno tek 15
posto ispitanika.
Podaci pokazuju da je zadovoljstvo tjelesnom težinom značajno i snažno povezano sa zadovoljstvom fizičkim izgledom.
Dakle, što je osoba zadovoljnija tjelesnom težinom, bit će i zadovoljnija ukupnim fizičkim izgledom i obrnuto.
Postoji povezanost između dobi i zadovoljstva tjelesnom težinom, koja ide u smjeru da se s godinama smanjuje zadovoljstvo težinom što je
u skladu s očekivanjima, pokazuje istraživanje.
Ohrabruje podatak kako se veliki postotak Hrvata (53 posto) okreće tjelovježbi kao metodi postizanja željene tjelesne težine,
ali nažalost u velikom postotku i izgladnjivanju i konzumacija preparata za mršavljenje.
Najmanji je postotak onih koji se za savjet o postizanju željene tjelesne težine obraćaju nutricionistima.
Među ostalim ponuđenim odgovorima ispitanici su mogli odabrati akupunkturu (2,7 posto), dijete (29,6 posto), izgladnjivanje (21,2 posto),
redovito vaganje (35,5 posto), internetske kalkulatore (9.7 posto), konzumaciju preparata za mršavljenje (25 posto).
Ukupno 136 ispitanika navelo je i neke dodatne, vlastite, načine postizanja željene tjelesne težine, a kao najzanimljivije navodimo
korištenje laksativa, bavljenje fizičkim radom, operacijski zahvate, prepolovljeni obroci i slično.
Najveći broj ispitanika informacije o načinima i režimima dijetalne prehrane pronalazi na internetu (71,1 posto).
Mnogi Hrvati sami osmišljavaju režim prehrane, a tek mali broj njih obraća se liječnicima ili trenerima za savjet, pokazuje, među ostalim,
istraživanje portala ordinacija.hr
Uppt, 07.10.2010.
Epidemija pretilosti uzrokovana je jedino prejedanjem
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 23 Rujan 2010 14:06
- Hitovi: 3722
Prosječan unos kalorija od 80-ih godina prošlog stoljeća povećao se za trećinu pa osoba danas prosječno pojede 3500 kalorija dnevno.
Epidemija pretilosti nema ništa s modernim načinom života i nedostatkom kretanja, nego je uzrokuje isključivo prejedanje, zaključio je profesor John Speakman, kako prenose engleski mediji.
On je izjavio da je prosječni muškarac u 1980-ima dnevno sagorio 1380 kalorija, jednako kao i danas.
Prosječna žena sagorijeva 950 kalorija dnevno, danas kao i 80-ih godina prošlog stoljeća.
Razlika je u tome da se unos kalorija od 80-ih godina povećao za trećinu, pa osoba danas prosječno pojede 3500 kalorija dnevno.
Zato profesor smatra da vježbanje može pomoći, ali se jedino znatnim smanjenjem unosa kalorija može boriti protiv pretilosti.
To ilustrira podatkom da za sata intenzivnog vježbanja potrošimo samo 300 kalorija, što odgovara jednom malom sendviču.
Objavljeno, Večernji list, 21.09.2010.
http://www.vecernji.hr/zivot/epidemija-pretilosti-uzrokovana-je-jedino-prejedanjem-clanak-193247
Uppt, 23.09.2010.
Probiotički mliječni proizvodi
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 29 Rujan 2010 15:41
- Hitovi: 5359
Prirodni antibiotici
Svima je poznato da je jogurt hranjiva namirnica koja povoljno djeluje na organizam. Većina pozitivnih učinaka jogurta potječe od prisutnosti živih bakterija mliječno-kiselog vrenja.
Tijekom procesa fermentacije te bakterije pretvaraju mliječni šećer laktozu u mliječnu kiselinu pri čemu se dobivaju karakterističan okus i konzistencija proizvoda. Jogurt je stoga lakše probavljiv od mlijeka i savjetuje se osobama koje imaju manjak laktaze, enzima koji cijepa mliječni šećer laktozu, a i bjelančevinama u jogurtu djelomično se mijenja struktura pa su probavljivije.
Apsorpcija razloženih sastojaka hrane zbiva se gotovo isključivo preko epitela crijevne sluznice tankog crijeva, a neznatno preko sluznice debelog crijeva, želuca i usne šupljine. U crijevnom sustavu (endotelu sluznice crijeva) nalazi se 80% svih imunoloških stanica tzv. crijevnih makrofaga važnih za tzv. primarni imunološki nadzor.
Stoga zdrava crijevna mikroflora, kao zaštitna barijera, predstavlja prvi "obrambeni" zid od štetnih mikroorganizama. Redovitim konzumiranjem jogurta poboljšava se ravnoteža crijevne flore, odnosno povećava broj "korisnih" bakterija u crijevima. Naime, niti jedna sluznica u našem organizmu nije sterilna, nego je naseljavaju korisne ili tzv. saprofitne bakterije.
Pri upalnim procesima upravo je obratno, dominiraju patogene bakterije koje oštećuju sluznicu i uzrokuju brojne simptome poremećaja probave. Posljednjih su se godina na tržištu pojavile nove generacije jogurta - probiotici.
Sama riječ probiotik, grč. pro bios = za život, govori o svojstvima tih kultura. Probiotici se razlikuju od običnog jogurta, jer su im dodane visoke koncentracije probiotičkih bakterija.
Ti proizvodi osim spomenutih "korisnih" bakterija, sadržavaju i mnoge druge korisne i važne sastojke kao što su:
1) vitamini B kompleksa;
2) vitamin K ;
3) folna kiselina;
4) enzimi i proteini;
5) kalcij.
Treba istaći da se Lactobacillus acidophilus nalazi u probavnom i urogenitalnom traktu dojenčadi i odraslih kao normalan stanovnik zdravih sluznica, gdje regulira pH sluznice i štiti sluznicu od patogenih i nepoželjnih bakterija i gljivica.
Probiotici imaju učinak prirodnih antibiotika budući da sprečavaju rast i razvoj različitih bakterija (Escherihia coli, Salmonella, Shigellae) te posebno učinkovito djeluju na gljivicu Candidu albicans. Ljekoviti pozitivni učinci probiotika potvrđeni su brojnim znanstvenim studijama diljem svijeta.
Preventivno i terapijski posebno se savjetuju za:
a) jačanje obrambenog sustava organizma (za opće poboljšanje zdravlja);
b) kod poremećene probave zbog nepravilne i neredovite prehrane, stresa i iscrpljujućih dijeta;
c) ublaživanje crijevnih tegoba: proljev, nadutost, grčevi, zatvor;
d) kod želučanih tegoba: gastritis, ulkus (čir), katar;
e) kod gljivičnih upala kože i sluznica;
f) kod različitih upala urogenitalnog trakta, osobito ako traju dulje vrijeme i često se ponavljaju;
g) kod poremećaja crijevne flore nakon terapije antibioticima;
h) imaju pozitivan utjecaj na rad jetre;
i) bogat su izvor kalcija (kod mladih važan za pravilan rast i razvoj kostiju i zuba), a kod osoba srednje i starije životne dobi u prevenciji i borbi protiv osteoporoze.
Preporuka ženama u menopauzi je 1200 do 1500 mg kalcija.
Najstariji proizvod s pozitivnim učinkom na zdravlje koji ima tisućljetnu tradiciju je kefir podrijetlom s Kavkaza. Kada dulje stoji, kefir miriše na kvasac (germu), zbog toga što bakterije mliječno-kiselog vrenja tijekom fermentacije proizvode velike količine B vitamina. Vitamini B kompleksa, osobito B3 (niacin), sprečavaju upalu i atrofiju sluznica, osiguravaju rast i razvoj novih epitelnih stanica zajedno s provitaminom A i beta karotenom.
Danas na tržištu imamo mnoge probiotike od AB kulture, acidofila, bioaktiva LGG, do onih s visokom terapijskom koncentracijom živih probiotičkih klica po mililitru pripravka (Acidosalus) i dr.
Čaša probiotika (2 dl), zbog svoga nutricionističkog sastava, a i energetski može zamijeniti manji obrok. Probiotici s niskim sadržajem mliječne masti, tzv. "light" proizvodi dobra su dopuna osobama na dijetalnoj prehrani.
Objavljeno u časopisu Zdrav život br 48/2007.
Piše: Slađana Divković, dr. med.,
dopredsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine
ACU MEDIC CENTAR - akupunkture i nutricionizma;
Savjetovalište za pretilost i bolesti metabolizma;
J. Šižgorića 19, Špansko, Zagreb;
tel.: 01 345 6974
Web – Tema mjeseca listopada, 2010. Uppt, 29.09.2010.
Nekvalitetna brza hrana godišnje ubije do 40.000 ljudi
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 23 Rujan 2010 14:02
- Hitovi: 3540
Velika Britanija, 22.06.2010.
Država bi trebala plaćati proizvođačima hrane da proizvode zdrave namirnice i na taj način bi se spasilo tisuće života Nekvalitetna brza hrana ubije do 40.000 ljudi godišnje u Velikoj Britaniji, upozoravaju znanstvenici.
Zbog toga bi država trebala plaćati proizvođačima hrane da proizvode zdrave namirnice i na taj način bi se, smatraju, spasilo tisuće života. Supermarketi bi mogli dobiti porezne olakšice za prodavanje zdrave hrane po pristupačnim cijenama.
Britanski National Institute for Clinical Excellence (NICE) smatra da bi 40.000 života godišnje bilo spašeno kad bi proizvođači smanjili količinu soli i zasićenih masnoća u svojoj hrani.
U svom vodiču za smanjivanje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti također su pozvali tvrtke i javne institucije, poput bolnica i sveučilišta, da ohrabre ljude kako bi na posao dolazili biciklima ili pješke.
Prehrambena industrija ovaj je vodič već napala ocijenivši ga nepraktičnim. NICE pak smatra da bi se redukcijama prosječni unos soli po odrasloj osobi u Velikoj Britaniji smanjio na šest grama do 2015., a unos zasićenih masnoća bi se smanjio na onu mjeru kakvu unose Talijani i Japanci.
Preporuča se i da se proizvode sa manje soli i zasićenih masnoća prodaju jeftinije nego nezdravije varijante, jer je trenutačno situacija obrnuta.
Britanci žele slijediti primjer Finske, koja je 70-ih godina prošlog stoljeća imala najviše srčanih udara od svih zapadnih zemalja, a sada su jedni od najzdravijih.
To su djelomice postigli tako što su poljoprivrednicima plaćali da preusmjere svoju proizvodnju na zdravije produkte.
Objavljeno, Večernji listopad
http://www.vecernji.hr/zivot/nekvalitetna-brza-hrana-godisnje-ubije-40-000-ljudi-clanak-158192
Uppt, 23.09.2010.