UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Predjela
Tapanada - Osnovni recept
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 03 Studeni 2011 10:58
- Hitovi: 8397
Mediteranski namaz za kruh od mljevenih maslina, uobičajen u čitavoj Italiji, Grčkoj i Turskoj.
Sastojci:
mljevene masline (zelene i/ili crne ili kombinacija), kapare, pupoljci raznih biljaka, maslinovo ulje, te bosiljak, kopar, sušene rajčice i limunov sok. Začini: bosiljak, majčina dušica, timijan, kopar, estragon (senf), limunov sok ili malo koromača.
Priprema:
U blender stavite sve sastojke (masline bez koštica), izmiksajte uz lagano dodavanje maslinovog ulja dok ne dobijete glatku smjesu (za namaz). Ukoliko želite napraviti umak dodati malo više maslinovog ulja!Inače, tradicionalno tapanada se radi u mužaru. Namaz je izvrstan na šnitama bageta, koje ste prethodno tostirali (a može biti i bilo koji integralni kruh). Također na vrh možete posipati crni papar (ili ukoliko volite malo začinjenije đumbir u prahu).
Tapanadu možete obogatiti s više okusa, što ovisi o vašoj kreaciji i prehrambenim navikama. Npr. možete dodati filete inćuna, sušene (ili obične) rajčice.
Također tapanadu možete spremiti u plastičnu posudicu i držati u frižideru kao dodatak bijeloj i plavoj ribi, ili kao umak za tjesteninu.
Uppt, Radionica kuhanja br. 4/10.11.2011.