UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
Breskva i marelica
- Detalji
- Objavljeno Petak, 08 Lipanj 2012 08:53
- Hitovi: 4566
Piše: Slađana Divkovković, dr. med., Acu Medic Centar Zagreb, dopredsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine
Objavljeno: obiteljski časopis o zdravlju Zdrav život, 97/2011
Ljeto je vrijeme obilja plodova dozrelih na toplom suncu. Koštuničavo voće poput trešanja, višanja, bresaka, marelica i šljiva samo je dio te voćne palete. Voće iz te skupine obiluje hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima, s velikim je udjelom vode (osamdeset i više posto) i niskokalorično, pa zbog svega toga može pomoći u prilagodbi organizma na tople ljetne dane.
Breskva (Prunus persica L.)
Narodni su joj nazivi: breska, praskva, briska, praskuvica, proskva.
Potječe iz srednje i sjeverne Kine. Danas se uzgaja gotovo u cijelom svijetu, u području blage i tople klime. Plod je kuglastog oblika, žutoružičaste boje i baršunaste kožice.
Ima specifičan i ugodan okus, sočna je, niskokalorična i hranjiva. Plodovi se jedu svježi ili služe za proizvodnju sokova, kompota, džemova, marmelade, suše se, zamrzavaju i slično. Uzgojem su dobivene sorte: kalanke (s lako odvojivom košticom), durancije (s teško odvojivom košticom) i nektarine (bez dlačica).
Sastav ploda
Plod breskve sadrži: od 80 do 88,6 posto vode, 0,72 posto bjelančevina, 10,5 posto šećera, 0,54 posto mineralnih soli, 0,38 posto jabučne kiseline.
Vitaminskom kartom breskve dominira vitamin C, kojeg oko 10 mg ima u 100 g ploda. Sadrži i vitamine: B1, B2, B6 i provitamin vitamina A (karoten). Sorte sa žutim mesom posebno su bogate karotenom. Od minerala najviše ima kalija i to oko 260 mg u 100 g ploda, od ostalih minerala sadrži magnezij, fosfor, kalcij, natrij, a od mikroelemenata željezo, cink, bakar i selen.
Upravo ta kombinacija vitamina, minerala i mikroelemenata svrstava breskve među "pomlađujuće" voće.
Breskve sadrže oko 37 kcal u 100 g ploda.
Nektarina je sorta bresaka glatke kože, čvršćeg mesa i nešto slabije arome od same breskve. Zajednička im je boja mesa (pulpa) koja je kod nekih sorti bijela, a kod drugih žuta. Nektarine imaju dvostruko više magnezija nego breskve, a usto i natrij, kalij, fosfor te provitamin A i vitamine B i C. Energetska im je vrijednost ista kao kod breskvi.
Ljekovitost
U terapiji se koriste: list, cvijet, plod, pupoljci, kora i prerađevine od ploda breskve: sokovi, sirup, marmelada, džem.
Kao blagi purgativ (sredstvo za regulaciju pražnjenja crijeva) služi čaj od cvjetova breskve, dok listovi imaju diuretički učinak. Plod breskve povoljno djeluje na poboljšanje rada želuca, crijeva i jetre.
Marelica (Prunus armeniaca L.)
Marelica potječe iz središnje i istočne Azije. U Europu je došla preko Armenije. Narodni su joj nazivi: kajsija, mandalica, armelina, antipraskva, amarelca, žuta praskva i sl. Plodovi su kuglastog oblika, svijetložuti ili narančastocrvene boje, mesnati, imaju specifičan okus i miris. Plod se jede svjež, ali i prerađen kao: sok, kompot, džem, marmelada te sušen. Iz koštica plodova dobiva se ulje koje je sličnoga kemijskog sastava kao i ulje slatkog badema.
Cijeli članak pogledajte u nastavku………………………..
http://www.zdrav-zivot.com.hr/index.php?cat=breskva_i_marelica&art=1264
Uppt, lipanj 2012./m.v.