UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
Tikvice
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 04 Studeni 2007 12:22
- Hitovi: 15638
TIKVICE
Porijeklo tikvica je čitavo područje od Grčke, Turske, Cipra, Sjeverne Afrike, Španjolske, Italije, Francuske dakle čitavo sunčano Sredozemlje. Postojbina im je Indija, odakle su stigle i u naše krajeve.
Ovo povrće je u međuvremenu postalo tako omiljeno, da ga se uzgaja i u našim vrtovima. U velikoj i raznovrsnoj porodici tikava, izdvajaju se, kao podvrsta, tikvice.
Djelotvorne tvari
Jednako kao i njihova velika rođaka bundeva, tikvice su idealne kod tretmana mršavljenja.
Uz malo kalorija (100 g tikvica ima samo 20 kalorija!!) i razmjerno puno hranjivih tvari, one su izvanredan pratilac dijeta koje će uz njih postati ukusnije, raznovrsnije, i kod kojih se ne treba bojati gubitka hranjivih tvari.
Kao začin uz tikvice uzmite svježe (ili sušeno bilje) estragon (gorušica),origano ili metvicu koja je izvrsna kombinacija za crijevnu floru i probavu i koja daje finu aromu ovom jednostavnom i zdravom povrću.
Kora tikvica bogata je karotenima i magnezijem, zato mlade tikvice ne treba guliti. To je izvrsna kombinacija za izmjenu tvari u organizmu, jer sadržavaju visok postotak vode (93%).
Od ostalih sastojaka, treba izdvojiti vitamine A i C, kalij, fosfor, kalcij, željezo i biljna vlakna. Svi ti sastojci tikvice čine stimulativnim za rad bubrega i izbacivanje vode iz organizma. Tikvice su gotovo u potpunosti iskoristive.
Provitamin A spada u najbrže biološke tvari, jer iz krvi dolazi bez ikakvog zastoja u stanice i zahvlajujući topivosti u mastima, prodire kroz membrane do staničnih jezgri. Ovo potiče djelovanju gena, koji pobuđuju čitav niz procesa izmjene tvari u organizmu.
Stoga tikvice aktiviraju otpornost na stres, tjelesnu i psihičku snagu, živce i mozak, te prije svega sintetiziraju bjelančevine u svkaoj pojedinoj stanici.
Tikvice aktiviraju izmjenu tvari u stanicama, povećavaju sposobnost mozga i sposobnost koncentracije, djeluju smirujuće (magnezij), povećavaju količinu bjelančevina, jačaju mišiće i srce (kalij,magnezij), izlučuju vodu iz tijela, otklanjaju kiseline, izlučuju otrove iz crijeva i vezuju masne tvari, pomažu kod tromosti crijeva, jačaju imunitet i sluznice u tijelu.
Recept Udruge, 2010./m.v.
„Zapečene tikvice a la Bruxelles;
Izvori podataka:
Knjiga Klaus Oberbeil/dr.med.Christiane Lentz/Lijekovitost voća i povrća
Hrana koja liječi, Izdavač Veble Commerce, Zgb. 2004.