UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
ROTKVICA – POVRTNICA
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 29 Ožujak 2010 20:27
- Hitovi: 20940
(Raphanus sativus)
Poznata još po narodnim nazivima kao što su: rotkva,crna rotkva, rodakva, rokva, redkev, rotkvica mjesečarka.
Rotkvice su nezaobilazne na našim tanjirima prigodom uskrsnih blagdana, kao jedan od glavnih priloga uz šunku! Također mali okrugli crveni i jedri plodovi, izvrsna su i ukusna dekoracija! Ime potječe iz latinskog «radix» (korijen), jer one i to jesu, mali korijeni puni visokovrijednih, ublažavajućih i ljekovitih djelotvonih tvari. Povrtnica ili crna rotkva član je iste botaničke skupine porodice kao i repa, koraba (broskva) i kolerabica (Cruciferae).
Porijeklo
Povrtnica je prastara kulturna biljka koja se u starom Egiptu uzgajala kao uljarica, a u Kini i Japanu još i dan danas u iste svrhe. Medicina starih Grka i Rimljana poznavala je ljekovitost povrtnice kao sredstva protiv kašlja i za liječenje dišnih organa, radi sadržaja gorušične kiseline. Danas su roktvice su raširene po čitavom svijetu u umjerenim klimatskim zonama. Na našim tržištu najviše kupujemo uvozne i to iz Nizozemske i Belgije, a dijelom domaće, uzgojene na otvorenom ili u staklenicima, pa ih tako možemo nabavljati skokro kroz cijelu godinu.
Djelotvorne tvari
Rotkvice su bogate balastnim tvarima koje pospješuju crijevnu peristaltiku, tj. ubrzavaju prolaz hranjivih tvari kroz crijeva, a istodobno brže izbaciju otrovne i štetne tvari iz crijeva i spriječavaju njihovu tromost. Najvjažniji sastav povrtnice je goručičina kiselina koje ima od 11,5 do 24% u plodu, ovisno o sortama.
Sadržaj gorušičnog ulja potiče uništavanje loših bakterija i gljivica već na samom jeziku i u sluznici desni, a osjeća se kao lagano žarenje. Ljekovita ulja koja se isparavaju za vrijeme žvakanja, istovremeno dezinficiraju sluznice nosa i ostalih susjednih šupljina.
Antibakterijsko djelovanje pomaže kod tegoba koja izazivaju nadutost i proljev, uslijed pojava gcrijevnih gljivica koje mogu biti tvrdokorne i uzrokovati zdravstvene tegobe u obliku nadražaja crijeva, a u kroničnom i teža crijevna oboljenja.
Također rotkvice sadrže i veću količinu folne kiseline (važne za stvaranje krvi, rast, mozak i živčani sustav) kao i vitamin C (za održavanje imuniteta i mentalno zdravlje). Pored toga rotkvice su najvažniji izvor selena koji štiti sve stanice od opasnih slobodnih radikala. Energetska vrijednost korijena iznosi cca 70 kcal na 100 gr.
Ljekovita svojstva
Rotkvice pomažu u:
1) uništavanju bakterija i gljivica u želucu i crijevima;
2) dezinfikaciji sluznice usne šupljine i nosa;
3) kod nadutosti, proljeva i zatvora jer potiču peristaltiku crijeva i lučenje probavnih sokova;
4) prevenciji protiv kamenaca (žućnih, bubrežnih i u mjehuru) jer stimulira izlučivanje žući i probavne sokove;
5) smanjuje razinu kolesterola i masnoća u krvi;
6) aktiviraju živčani sustav;
7) rastvaraju sluz kod prehlada i kašlja;
8) izvor su hranjivih tvari za stvarnje krvi i rast stanica; Također se preporučuje konzumiranje rotkvica prilikom bavljanja sportom i gimnastikom (jogging, istezanje, aerobic, biciklizam) jer izvrsno pročišćuju dišne puteve, omogućuju lakše disanje i pročišćuju krv.
Preporuka u kulinarstvu
Rotkvice su najbolje sirove, u kombinaciji sa drugim salatama, ili same i narezane na kriške. No, ukoliko ih režete na kriške nemojte da dugo stoje jer gube vitamine i aromu. Također za one kojima je njihov okus prejak, mogu se narezati, malo posoliti i začiniti maslinovim uljem!!
Prilikom kupovine moraju biti čvrste i crvene. Ukoliko ih jedete u većim količinama (preko 100 g dnevno) nastojte ihz nabaviti kod bioloških uzgajivača ili u trgovinama zdrave hrane.naime, rotkvice se ubrajaju među povrće koje je opterećeno nitratima. Soli dušićne kiseline dolaze iz dušičnih umjetnih gnojiva u biljku. Stoga je potrebno rotkvice temeljito prati u tekućoj vodi i izribati ih.
Rotkvica inače nije tako čest gost na našijm trpezama upravo radi svog oštrog i ljutitog okusa, ali zato su sve popularnije u prehrani ljubitelja zdrave hrane i zaljubljenika u povrće i kod ljudi s određenim zdravstvenim tegobama (osobito probavnim) kojima su rotkvice prirodni lijek a i izvrsna delikatesa!
Izvori podataka: Knjiga: «Ljekovitost voća i povrća – hrana koja liječi», K. Oberbeil i dr. C. Lentz, Zagreb, Veble Commerce,1991.
Knjiga: «Vegetarijanska kuhinja», LJ. i M. Grubor, Zagreb, SNL. 1989.
Coolinarika.com
Pripremila: Uppt, ožujak 2010./Mirela Vidović
Preporuka recepti:
Blaga salata od rotkvice i jabuka;