UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Juhe
ZELENA JUHA
- Detalji
- Objavljeno Subota, 03 Studeni 2007 17:52
- Hitovi: 7263
ZELENA JUHA
Nabavite špinat i piletinu, i vidite kakva je zelena juha.
Sastojci:
1 šalica špinata
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica soli
crni papar, svježe samljeven
2 žličice usitnjenog češnjaka
2 žličice korijandra
2 žličice maslinova ulja 2 žlice jogurta ili2 žlice sojinog mlijeka
Dodaci prema vlastitom izboru:10 dkg piletine (bijelo meso)žitarice: proso, heljda, ječam
Upute za pripremu:
1. Na najjačoj vatri pustite da zavrije voda u koju dodajemo špinat (sitno nasjeckan) rajčicu, sol i malo papra pa smanjite vatru.
2. Zgnječite češnjak i korijander tako da se stope.
Lagano zagrijte maslinovo ulje, dodajte smjesu od češnjaka i pirjajte 2 do 3 minute.
3. Zatim prebacite u lonac s juhom i pustite da lagano vrije još 2 do 3 minute.
4. Provjerite treba li dodati još eventualno nekih od začina, te kad se malo ohladi dodati 2 žlice jogurta ili 2 žlice sojinog mlijeka i dobro promiješati.
5. U juhu možemo dodati žlicu kuhanog prosa, helje ili ječma ovisno što ćemo uz juhu poslužiti.
6. Dodatni savjet: možemo prije staviti kuhati piletinu (bijelo meso) i kada je skuhano izvaditi i u tu vodu dodati špinat i sastojke.
7. Na kraju kad se piletina ohladila, narezati je na sitne kockice i dodati u juhu, ili poslužiti uz juhu.
SAVJET: Možemo prethodno također skuhati neke od žitarica (ječam, heljda, proso) te sve posebno staviti na tanjur uz piletinu i posluživati uz juhu, tako da si svatko sam izabere što mu odgovara i to doda u juhu.
Zanmljivosti:
Naime, u Egiptu uz špinat tradicionalno poslužuju kuhanu rižu i piletinu, za razliku od nas gdje špinat radimo na tradicionalni način (sa zaprškom i vrhnjem) te ga poslužujemo isključivo uz pire krumpir(napravljen sa vrhnjem ili mlijekom te maslacem ili uljem).
Vidi: RECEPTI/namirnice/kelj /špinat
Izvor: T-portal/gastronaut/kolovoz/2007. (Udruga izmjenila/preradila za web)