UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Zdravlje
LJETO I SALMONELOZE
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 14 Kolovoz 2008 10:09
- Hitovi: 5910
LJETO I SALMONELOZE
Što su salmoneloze?Kako prevenirati bolest?
• bolesti ljudi i životinja karakterizirane jakimbolovima u trbuhu, proljevom, mučninom ipovišenom temperaturom, a pripadaju skupinibolesti uzrokovanih kontaminiranom hranom,tj. otrovanjima hranom (toksoinfekcije).
Što je uzročnik bolesti?
• bakterije iz roda Salmonella, vrlo raširene uprirodi te u crijevima životinja i čovjeka
Gdje se nalaze?
• u zemlji, vodi i biljkama, ali ih se može naći i umesu, mlijeku, jajima, mesnim prerađevinama,mliječnim proizvodima te proizvodima od jaja.
Tko najviše oboljeva?
• stariji ljudi, djeca, trudnice, kao i ljudi smanjenogimuniteta;
• u Republici Hrvatskoj se godišnje registrira oko25 epidemija salmoneloze, a oboli u prosjekuoko 3500 ljudi!*(*podaci HZJZ)
Koji su načini prijenosa?
• konzumiranjem nedovoljno termički obrađenehrane (meso, jaja, mlijeko i njihoveprerađevine);
• rukama zaražene osobe koja rukuje hranom;
• kontaminiranim priborom ili preko radnepovršine.
Koji su simptomi bolesti?
• započinju nakon inkubacije od 12 do 24 sata;• akutna bol u trbuhu;
• povišena temperatura;
• glavobolja, mučnina, proljev i ponekadpovraćanje;
• traju nekoliko dana, a ponekad i mnogo duže,ovisno o imunitetu osobe i tipu bakterija Salmonella.
Kako se dijagnosticira?
• izolacijom uzročnika iz stolice oboljele osobe.
Kako se liječi?
• mirovanjem, konzumiranjem tekućine istrogom dijetom;
• u težim slučajevima potrebna jehospitalizacija.
Kako prevenirati bolest?
• kulturom prehrane, osobnom higijenom;
• hranu treba termički obraditi na temperaturiiznad 65° C i konzumirati u roku od najdulje2 sata nakon obrade ili je čuvati u hladnjakuna temperaturi ispod 8° C;
• zaštititi hranu od kontakta s insektima;
• najvažnija preventivna mjera: dobro pranjeruku i pribora za obradu namirnica, te radnepovršine na kojoj se hrana pripravlja;
• jaja dobro ispeći ili skuhati;
• piletinu treba dobro ispeći ili skuhati ikonzumirati odmah, ne ostavljati za večeruili za sutradan - poseban izvor bakterija jemeso uz kost;
• polukrvavo, nedovoljno pečeno meso sroštilja ljeti treba izbjegavati.080
ZAPAMTITE!
• Prije rukovanja s hranom obavezno periteruke, radne površine i pribor vrućom vodomi deterdžentom;
• Prije termičke obrade namirnice temeljitooperite;
• Namirnice koje kuhate potpuno termičkiobradite;
• Izbjegavajte pripreme jela od termičkineobrađenih jaja;
• Pripremljeno jelo ne smije stajati duže od2-3 sata na sobnoj temperaturi;
• Odmrzavanje hrane, kao i podgrijavanje,obavite u što kraćem roku bez duljegstajanja na sobnoj temperaturi;
• Sirovu hranu odlažite u zatvorene i zasebneposude te držite u hladnjaku na temperaturiispod 8° C.N
Objavljeno na web stranicama Hrvatske agencije za hranu www.hah.hr
Preuzeto za web udruge, kolovoz 2008./Uppt, Up Dated, lipanj 2016.