UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Zdravlje
PRETILOST - RIZIK ZA DIJABETS
- Detalji
- Objavljeno Petak, 30 Studeni 2007 21:39
- Hitovi: 5001
U svijetu je registrirano oko 190 milijuna osoba sa šećernom bolešću, a prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) taj će se broj do 2025. godine povećati na 330 milijuna.
PRETILOST - RIZIK ZA DIJABETS
U svijetu je registrirano oko 190 milijuna osoba sa šećernom bolešću, a prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) taj će se broj do 2025. godine povećati na 330 milijuna.
Stanje u HrvatskojU Hrvatskoj živi oko 170.000 osoba sa šećernom bolešću, u dobi od 18-65 godina. Svake godine bolest je u porastu za 5,01%!
Više od 90% oboljelih ima šećernu bolest tip 2, a procjenjuje se da oko 120.000 ljudi nije niti svjesno da su u kategoriji rizika za dijabetes tipa 2. Prekomjerna tjelesna težina povezana je s nizom bolesti koje su danas vodeći uzrok pobolijevanja, velikih troškova liječenja i prerane smrti.
Oboljeli od šećerne bolesti tipa 2 (neovisne o inzulinu), srednje ili starije životne dobi, u 80-90% slučajeva pretile su osobe.
Na žalost, taj oblik šećerne bolesti, karakterističan za stariju životnu dob, sve se više pojavljuje i među mlađom populacijom Pravilna prehrana osoba sa šećernom bolešću osnovni je oblik liječenja. Ona se bitno ne razlikuje od prehrane zdravih osoba, nego znači uravnoteženu prehranu u kojoj su potrebe organizma za energijom, vitaminima i mineralima sadržane u obrocima tijekom čitavog dana.
Osnovni princip pravilne prehrane je priprema hrane i raspored u više obroka tijekom dana. To ne znači veću količinu hrane, nego češće uzimanje manjih obroka, u pravilnim razmacima. Tri su veća obroka tijekom dana (zajutrak, ručak i večera), a doručak, užina i noćni obrok su mali obroci koji ne opterećuju gušteraču za lučenje inzulina, a bolesnik između obroka ne osjeća glad (i jedna jabuka je obrok!).
Pravilna prehrana osoba sa šećernom bolešću osnovni je oblik liječenja.
Ona se bitno ne razlikuje od prehrane zdravih osoba, nego znači uravnoteženu prehranu u kojoj su potrebe organizma za energijom, vitaminima i mineralima sadržane u obrocima tijekom čitavog dana.
Osnovni princip pravilne prehrane je priprema hrane i raspored u više obroka tijekom dana. To ne znači veću količinu hrane, nego češće uzimanje manjih obroka, u pravilnim razmacima. Tri su veća obroka tijekom dana (zajutrak, ručak i večera), a doručak, užina i noćni obrok su mali obroci koji ne opterećuju gušteraču za lučenje inzulina, a bolesnik između obroka ne osjeća glad (i jedna jabuka je obrok!).
Preporuča se da u ukupnom dnevnom unosu
ugljikohidrata bude 55-60%,
bjelančevina 10-20%,
a masnoća do 30% (od toga zasićenih 10%, a nezasićenih 20%).
Vitamini, minerali i voda neophodni su za normalan život i rad stanica tijela, ali nemaju energetsku vrijednost.
Prekomjerna tjelesna težina povezana je s nizom bolesti koje su danas vodeći uzrok pobolijevanja, velikih troškova liječenja i prerane smrti. Oboljeli od šećerne bolesti tipa 2 (neovisne o inzulinu), srednje ili starije životne dobi, u 80-90% slučajeva pretile su osobe.
Na žalost, taj oblik šećerne bolesti, karakterističan za stariju životnu dob, sve se više pojavljuje i među mlađom populacijom. Nedovoljna tjelesna aktivnost, prehrana bogata koncentriranim ugljikohidratima i masnoćama, razlog su prekomjernog nakupljanja masnog tkiva, porasta tjelesne težine i smanjenja fizičke sposobnosti. Kao posljedica takvog stanja dolazi do povišenja masnoća u krvi, povišenja krvnog tlaka, oštećenja stjenki krvnih žila i ubrzane ateroskleroze.
Pretile osobe sa šećernom bolešću i do 4 puta češće obolijevaju od srčano- i moždano-žilnih bolesti od ostale populacije.
Briga za vlastito zdravlje temelji se na činjenici da se mnoge bolesti mogu spriječiti, njihovo pojavljivanje odgoditi, a već prisutne promjene zaustaviti u napredovanju.
Pravilna prehrana koja se preporučuje osobama sa šećernom bolešću, "idealna" je prehrana kakvu bismo svi trebali provoditi kroz cijeli život, bez obzira jesmo li predebeli ili ne, jesmo li opterećeni nasljedstvom ili jednostavno želimo dobro i zdravo se hraniti.
Radi se o uravnoteženoj prehrani kojom se regulira metabolizam glukoze i masnoća, a sprječava nagli porast glukoze nakon obroka.
Samokontrola u osoba sa šećernom bolešću je briga o vlastitom tijelu.
Zato je potrebno:
- pridržavati se uputa o pravilnoj prehrani
- provoditi tjelesnu aktivnost
- kontrolirati tjelesnu težinu
- mjeriti krvni tlak
- provoditi redovno higijenu tijela i
- kontrolirati razinu glukoze, a u bolesnika s težim oblikom bolesti i acetona u krvi i mokraći.
Kako biste lakše razumjeli nalaze svojih laboratorijskih pretraga vrijednosti glukoze i hemoglobina, donosimo vam očekivane vrijednosti u normalnim okolnostima.
Očekivana vrijednost glukoze natašte: 4,2 do 6,4 μmol/L
Očekivana vrijednost HbA1c: 4,0 do 6,2 %
Nastavite s terapijom šećerne bolesti
Ako ste na inzulinskoj terapiji, nužno je da nastavite uzimati inzulin. Propuštanje jedne injekcije inzulina znači da će glukoza u krvi rasti sve više i više i, ako ste tip 1, mogli biste upasti u ketoacidozu - štetno stanje koje može voditi u dijabetičku komu.
Ako ste na tabletama, teško da vam prijeti opasnost od ketoacidoze, ali jednako je važno da nastavite s terapijom kako biste pomogli svome tijelu da učinkovito uravnoteži glukozu u krvi.
Preuzto sa web stranica zagrebačkog dijabetičkog društva i internet stranica Vaše zdravlje
Autori:Branko Kolarić, dr. med./ Olga Moretti, dr.med.
UPPT, studeni 2007.