UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Zdravlje
Zaštitimo se prije zime
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 27 Rujan 2011 23:00
- Hitovi: 5624
Pripremila: Sonja Njunjić, predsjednica Udruge, listopad 2014.
Ove godine, s obzirom na ljeto puno kiše, jesenski dani i nadolazeći zimski, samo su kontinuitet vlage, hladnoće i magle, te posebno ranojutarnjih niskih temperatura. Mislimo li na zdravlje, a vezano uz zimsku prehranu, nije važno samo ono što jedemo, već je vrlo važno koliko jedemo, kako ćemo rasporediti dnevnu energiju. Najveću štetu imunitetu nanose procesuirane namirnice, te one s većim količinama konzervansa i različito kemijski tretirane. Osobe s prekomjernom težinom, zbog lošije prehrane, češće obolijevaju od prehlada i infekcija svih vrsta, zbog niskog imuniteta.
Zimska prehrana (osobito u hladne zimske dane kao ovih proteklih dana) trebala bi se bazirati na prehrambenim vrijednostima koje će pridonijeti pojačanju imuno sustava, obrambene snage organizma, te prevenciju određenih bolesti koje donosi hladno i vlažno vrijeme.
Pripremu našeg organizma za hladne dane jačanjem imunološkog sustava preporučujemo kroz:
1) AROMATERAPIJU - pravilnim korištenjem eteričnih ulja koja će svojim djelovanjem prevenirti bolesti dišnih puteva, te nam dati dati osjećaj ugode i zadovoljstva. Također, da bi spriječili određene bolesti (osobito zimske prehlade i viroze), te dobru psihofizičku sprenost, dobro bi bilo da uz preporučenu prehranu, svakodnevno upotrijebimo nekoliko kapi određenog eteričnog ulja po svom izboru! Malo mirisa čini veliku ćaroliju!
2) DETOKSIFIKACIJU ORGANIZMA – konzumiranjem namirnica kojima se organizam oslobađa nakupljenih toksina. Iskoristimo zimske mjesece kako bismo se opet "vratili" žitaricama, osobito ječmu i zobi, koji ne samo da imaju zagrijavajući učinak na organizam, već također i pomažu u čišćenju tj. detoksikaciji organizma. Vodimo računa o količinama!
3) PRAVILNIM i REDOVITIM UNOSOM NAMIRNICA – kao što su:češnjak i luk, svježe voće (svaki dan barem jedan citrus, jer oni obiluju moćnim antioksidansima, vitaminima C i bioflavonoidima) i povrće (osoobito zeleno), cjelovite žitarice (osobito zob, ječam, heljda, raž, riža....), konzumiranje mahunarki (bogate vlaknima i vitaminima iz skupine B), konzumiranje brazilskih oraščića i ostalih orašastih plodova jer u bogati selenom i cinkom.
4) KONZUMIRANJEM TEKUĆINE KROZ ČAJEVE I TOPLE NAPITKE:
Tijekom zimskim mjeseci isto tako važan je dovoljan unos tekućine u naš organizam. Stoga preporučujemo obavezno svakog jutra:: 1 čaša mlake vode sa 1/2 sviježeg iscijeđenog limuna i eventualno malom žličicom meda, popiti na tašte. Tako pripremljen napitak ima blago laksativno djelovanje i stimulira probavne sokove, te olakšava metaboličke procese kroz cijeli dan. Neka vam zima bude razlog da uživate u toplim i okrepljujućim jelima i pićima, kojima ćete svoj organizam «ugrijati», a ujedno i ojačati za hladni prosinac i siječanj.
5) KORIŠTENJE ZAČINA
Preporučujemo da u toplim napitcima (čajevima i juhama), te kod priprema ostalih jela, koristite začine koji imaju blago ljutkasti karakter, a time i stimulativno djelovanje ne samo na proces ubrzanja metabolizma, već i antiseptičko i antibakterijsko djelovanje (npr. đumbir, cimet, čili paprika, celer, češnjak i sl.).
Začini, uz to što oplemenjuju našu prehranu, također i sudjeluju u zaštiti zdravlja, s time da se racionalno koriste prema vlastitoj sklonosti i odabiru.
UPPT, Sonja Njunjić, listopad 2014.
.