UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
LJEKOVITOST BROKULE I SLIĆNOG POVRĆA
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 05 Ožujak 2009 21:04
- Hitovi: 7005
Oni koji traže još jedan razlog da budu vegetarijanci, neka dobro pročitaju slijedeći tekst.
Nedavno je objavljeno kako su istraživanja sa Berkeley-a, Kalifornijskog sveučilišta, potvrdila pretpostavku da su kemijski sastojci povrća kao što je brokula ljekoviti. Oni mogu povoljno djelovati na inhibiciju staničnog ciklusa u stanica koje maligno proliferiraju.
Tako se uz rajčicu, sad i brokula uvrstila u namirnice koje moraju konzumirati posebno one rizične skupine i osjetljive osobe sklone tumorima dojke i prostate.
Spoj koji u svojoj strukturi sadrži dušik, poznat je pod nazivom indol-3- karbinol (I3C) sastavni je dio povrća poput karfiola, kelja, kelja pupčara, kupusa, ali ga najviše ima u brokuli.
Djelujući kao osjetljivi modulator pojedinih ključnih komponenti staničnog ciklusa indol-3-karbinol, pokazao se kao obećavajući polazni spoj za sintezu mogućih novih lijekova koji bi se u budućnosti mogli koristiti u tretmanu rano otkrivenih malignih procesa. Pojedina ispitivanja na životinjama za sada imaju pozitivan tijek i tvar se pokazala sigurna i netoksična. U očekivanju iznalaženja odgovarajućeg lijeka preostaje nam za sad da i tijekom ovih zimskih mjeseci svakodnevno uvrstimo u prehranu indol-3-karbinol jedući neku povrtnicu iz porodice kupusnjača.
Nadalje, ove su biljke i dobar izvor vitamina C, beta karotena, folne kiseline i minerala željeza i kalija.
Velika prednost ovih namirnica sastoji se u činjenici da su jednako ukusne svježe i kuhane ili zapečene. Potrebno je napomenuti da svaka termička obrada, kuhanjem, blanširanjem ili pečenjem dovodi do gubitka stanovite količine vitamina i ne mora nužno rezultirati lakše probavljivom namirnicom.
Čak štoviše, evo primjera:
Ako mislite da će dugotrajnim kuhanjem karfiol postati lakše probavljiv duboko se varate. Kad bismo ovo povrće pojeli sirovo bilo bi potrebno 2 sata za njegovu razgradnju u probavnom traktu. Kuhano, ovo povrć, razgrađuje se više od 4 sata!Iz svega navedeno, čini se da ne postoji poseban razlog da pojedine vrste kupusnjača, a posebno pri tome mislim na brokulu i karfiol ne serviramo sirove. To se posebno lako može iskoristiti za pripremu izvrsnih i laganih obroka, koji se brzo priređuju i ne iziskuju dodatno kuhanje. Riječ je naravno o salatama.
- Jako dobro osvježenje predstavljat će svježa brokula, servirana sirova s naribanom mrkvom, zalivena svježe ocijeđenim limunovim sokom i tek ovlaš zalivena kvalitetnim djevičanskim maslinovim uljem.
- Osim ove salate, svježa brokula izvanredno prija u slate od tune s dodatkom maslina i kapara, jer ublažuje jačinu pojedinih namirnica i pridonosi nastanku jedinstvene teksture okusa.
- Nadalje, brokula i/ili karfiol mogu se poslužiti u salati s slanim inčunima, uz dodatak crvenih paprika (koje smo prethodno ispekli, ogulili i ohladili)
Osim mnoštva izvanrednih ljekovitih tvari takvi će nam mali obroci donijeti i čitavo mnoštvo izrazito potrebnih prehrambenih vlakana, od onih topivih u vodi koje u doticaju s vodom bubre i izazivaju osjećaj sitosti, do onih netopivih koje će pomoći u izlučivanju štetnih tvari iz organizma i omogućiti uspostavljanje pravilne probave i izmjene tvari.
dr.sc Donatella Verbanac, nutricionist
Objavljeno na portalu
www.mojdoktor.hrZdravlje4U/Preventiva//Nutricionizam
Preuzeto za web Udruge, 05.03.09.