UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Djeca

Hrabri Medo

Proslijedi dalje za pomoć maloj Maši !

 

Omogućimo maloj maši djetinjstvo bez boli i svakodnevnih patnji.

Sve detalje možete pronaći na stranicama:

www.hrabrimedo.org

www.facebook.com/hrabri.medo.projekt

www.zakladasierra.hr

 

 

Pobuna u velikogoričkoj školi

Objavljeno: T-portal/VL/Piše: Hassan Haidar Diab/VLM

'Ovo je sendvič koji smo dobili u školi, ne želimo to jesti'

Djeca ponekad u pecivu dobiju samo jedan prepolovljeni kiseli krastavac te uz pecivo mali sok

 

Roditelji učenika OŠ Jurja Habdelića u Velikoj Gorici ogorčeni su te su nam proslijedili fotografije sendviča koje su njihova djeca dobila za ručak i nevoljko pojela.

 

Naime, roditelji za hranu u školi po učeniku svaki mjesec plaćaju oko 150 kn. Kako su nam se povjerili roditelji koji su željeli ostati anonimni jer ne žele da njihova djeca imaju neugodnosti u školi, u pecivu djeca ponekad dobiju samo jedan prepolovljen kiseli krastavac te sokić, a nerijetko su peciva koja dobiju i stara što se može vidjeti i na fotografiji koju su nam poslali.

 

Unatoč prigovorima koje su u nekoliko navrata uputili ravnatelju škole Davoru Vidoviću koji je obećao provjeriti o čemu se radi i riješiti nastali problem prehrane u školi, djeca i dalje na meniju imaju isto i s obzirom na to da se ništa nije promijenilo, roditelji su bili primorani svoj problem podijeliti s javnošću.

 

Ravnatelj šokiran

– Iznenađen sam i šokiran vašim upitom o lošoj prehrani u školi – kazao je za Večernji list ravnatelj škole Davor Vidović.

– Učenici dobivaju integralno pecivo koje je određeno jelovnikom škole o zdravoj prehrani. Trudimo se najbolje što možemo posložiti jelovnik za sedam i pol kuna po danu. To nema nigdje. Da im roditelji sami svaki dan pripremaju hranu, stajala bi ih tri puta više – ističe ravnatelj koji je obećao da će ispitati cijeli slučaj.

– Siguran sam da to kuharica nije napravila jer znam da je ona jako dobra, a možda su i djeca sama složila taj sendvič i slikala. Znam da možda neki imaju druge prehrambene navike, ali mi u školi ne možemo udovoljiti želji svakog djeteta – ljutito je kazao ravnatelj Vidović.

Upitali smo i kontrolira li netko kuharicu svaki dan i gleda li što djeca dobivaju?

– Nema potrebe kontrolirati kuharicu, a učenici se mogu obratiti i učiteljici ako nisu zadovoljni hranom – zaključio je ravnatelj.

 

"Izgledaju katastrofalno"

Ravnatelj Vidović zamolio nas je da mu pošaljemo fotografije. Nakon što ih je dobio, nazvao je i rekao da izgledaju katastrofalno.

– Kuharica me uvjerila da unutra ima dosta namaza jer uz to dobiju i sok – komentirao je.

Anketa

Jeste li zadovoljni prehranom svoje djece u školi?

Top of Form

Katastrofa!

Glasaj72% (300 glasova)

Što ne bih bio zadovoljan?

Glasaj5% (20 glasova)

Hrana je prihvatljiva, za cijenu koju plaćamo

Glasaj19% (78 glasova)

Uvijek može bolje

Glasaj5% (20 glasova)

Ukupno glasova: 418

 

 

 

Objavljeno: T-portal, VL 12.04.2013./autor Hassan Haidar Diab

 

 

Uppt, preuzeto 13.04.2013./m.v.

slika sendviča

 

http://www.vecernji.hr/slika-640x348/vijesti/ovo-je-sendvic-koji-smo-dobili-skoli-ne-zelimo-to-jesti-slika-941371

 

Bottom of Form

 

Što se jede u hrvatskim školama?

Što se jede u hrvatskim školama!?
Objavljeno u Jutarnjem listu, 11.01.2013.
U Zagrebu zdravo ručaju, a lošije doručkuju, u provinciji i dalje jedu previše hrenovki i pašteta!
Info: 20% ukupne dnevne energije treba činiti zajutrak; 15% doručak; 35% ručak; 10% užina, a 20% večera!
Normativi propisuju: za djevojčice do 1845 kcal, a za dječake iste dobi 2220 kcal na dan!
Više pogledajte u skeniranom tekstu!

Uppt, 05.02.2013.

U Zagrebu se otvara bolnica za pretilu djecu

Objavljeno: Večernji list/13.02.2013./Piše: Mirela Kruhak

Epidemija debljine prijeti našim mališanima

Zastrašujući je podatak da debljina, ako se s njom borimo od djetinjstva, očekivani životni vijek skraćuje do čak 20 godina.

U Hrvatskoj je približno 20 posto djece pretilo, a svaki dan sve je više mališana koji muku muče s viškom kilograma. Budući da je riječ o ozbiljnom problemu, Zavod za endokrinologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb 11. ožujka otvorit će ambulantu i dnevnu bolnicu za djecu s prekomjernom tjelesnom težinom. Cilj ovog projekta je multidisciplinarno, strukturirano liječenje, edukacija i praćenje djece s prekomjernom tjelesnom težinom. Projekt će uključiti svu djecu prekomjerne tjelesne težine koja su prošla kroz Ambulantu za pretilu djecu Klinike. Osim pedijatra endokrinologa i medicinskih sestara, u projektu sudjeluju psiholozi, nutricionisti i fizioterapeuti.

 

Obveza za cijelu obitelj

 

– Liječenje će početi pregledom u Ambulanti za pretilu djecu, nakon kojeg će se formirati terapijsko-edukacijske grupe od sedam pacijenata – otkriva Nataša Rojnić Putarek, dr. med., voditeljica Zavoda za dječju endokrinologiju i dijabetes KBC-a Rebro. Liječenje će se, kaže, nastaviti u Dnevnoj bolnici u intenzivnom multidisciplinarnom programu tjedan dana. Zamišljeno je da se praćenje i kontinuirana edukacija bolesnika provodi zatim svakih mjesec dana prvih šest mjeseci, a potom svaka dva mjeseca do kraja dvogodišnjeg programa.

 

– U tom vremenu očekujemo da bi se uspjele uspostaviti osnove za usvajanje i održavanje preporuka o zdravoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Važno je napomenuti da je liječenje pretilosti kompleksan problem u kojem treba sudjelovati cijela obitelj tako da će osim djece u liječenje biti uključeni i njihovi roditelji. Slične edukacijsko-terapijske grupe već se dulji niz godina provode za djecu koja boluju od dijabetesa tipa 1 u Zavodu i pokazale su vrlo dobre rezultate. Nadamo se da ćemo slično postići i s pretilom djecom – ističe dr. Nataša Rojnić Putarek.

 

Najveći problem liječenja pretilosti je u motivaciji pacijenta. Cilj je promjena dosadašnjeg načina prehrane, povećanje tjelesnih aktivnosti i novih navika. Zbog toga je i zamišljeno dvogodišnje praćenje, s kraćim vremenskim intervalima između svake etape liječenja. Projekt se temelji na radionicama u kojima će pacijenti sudjelovati u grupama prema dobi zajedno s roditeljima. Težnja je da starija djeca i adolescenti samostalno usvoje pravilne navike o prehrani i aktivnosti. Kod mlađe djece ponajprije je važno educirati roditelje. Radionice će voditi svi članovi tima.

 

Psiholozi za motivaciju

 

– Zadaća pedijatara endokrinologa je upozoriti na posljedice koje pretilost ima na zdravlje, a istodobno će se utvrditi postoje li u djeteta već neke od komplikacija pretilosti kao što su povišene masnoće u krvi, poremećena tolerancija glukoze ili šećerna bolest te arterijska hipertenzija. Psiholozi će poticati i održavati motivaciju za promjene načina života. Nutricionisti će se baviti pravilnom prehranom, a fizioterapeuti, u skladu s kondicijom i kliničkim statusom pojedinca, preporučit će intenzitet vježbanja – naglasila dr. Nataša Rojnić Putarek, dodajući kako debljina i u nas i u svijetu poprima epidemijske razmjere. Debljina smanjuje očekivano trajanje života za čak 17-20 godina u onih u kojih traje od djetinjstva.

 

 

http://www.vecernji.hr/zagreb/u-zagrebu-se-otvara-bolnica-pretilu-djecu-clanak-509469

 

 

 

Za Uppt pripremila Tatjana Alavanja, 15.veljače 2013./m.v.

 

 

Premijerova supruga učenicima predstavila zdravstveni odgoj

Objavljeno: T-portal, 21.01.2013./Autor: V.Brkuli

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/238466/Premijerova-supruga-ucenicima-predstavila-zdravstveni-odgoj.html

Pranje zubi u školama.

'Očekivano je bilo da će biti određenih problema kod primjene zdravstvenog odgoja, posebno četvrtog modula u školama. Međutim, oko prvog modula 'Živjeti zdravo' nikakvih kontroverzi nema', kazala je Sanja Musić Milanović, članica povjerenstva za izradu kurikuluma zdravstvenog odgoja na predstavljanju prvog modula u O.Š. Matije Gupca u Zagrebu.

Kroz prvi modul učenici nižih razreda osnovnih škola učit će o temama pravilne prehrane, pravilne i redovite fizičke aktivnosti i osobne higijene te prevencija bolesti i ozljeda.

'U Hrvatskoj je već godinama prisutan galopirajući problem debljine. Iz godine u godinu na upisu u prvi razred djeca bivaju sve deblja, slični podaci su i na sistematskom pregledu u sedmom razredu, a još gori na upisu u srednje škole.

Mora se napraviti balans između pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti. U sklopu prvog modula djeca neće učiti teoriju, već će svakodnevnom praksom razvijati vještinu vježbanja, prat će ruke, jer većina njih danas to ne čini, a oni koji će biti u dnevnom školskom boravku sa sobom će nositi četkice za zube kako bi ih mogli prati.

Bitno je da djeca steknu navike, a desetominutnim vježbanjem uz svoj stol prije nastave razvit će naviku vježbanja', uvjerena je Sanja Musić Milanović.

Kako bi to u praksi trebalo izgledati, demonstrirali su učenici O. Š. Matije Gupca koji su vježbali uz video pripremljen u školi.

'Super je to. Malo se razgibamo da nam je poslije lakše učiti. Ruke uvijek peremo prije jela', kazao nam je jedan mališan.

Uz desetominutno vježbanje, mališanima, zasad u deset škola u Hrvatskoj, bit će dostupno i poligonsko vježbanje koje bi u idućoj školskoj godini iz pilot-projekta trebalo ući u redovnu primjenu.

'Poligonsko vježbanje zasad je na razini pilot-projekta za koji će se evaluacija napraviti na kraju školske godine i u kolovozu bi trebali biti poznati njegovi učinci. Nakon toga trebao bi ući u primjenu u škole.

Deset poligona, namijenjenih za prostore od 30-ak kvadrata, osigurali su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski olimpijski odbor.

Postoje tri tipa poligona – od tisuću, tri i deset tisuća kuna. Vjerujem da škole mogu osigurati sredstva za ovaj od tri tisuće koji je jednostavan za sklapanje i rasklapanje i stane u jednu oveću torbu', istaknula je Sanja Musić Milanović.

Iako izmjene prehrambenih smjernica koje uključuju i izmjene jelovnika u školama ne bi trebale izazvati polemike kao četvrti modul koji se bavi spolnim ponašanjem, Sanja Musić Milanović smatra kako će i tu sigurno biti otpora, ali i napominje kako je za promjene prehrambenih navika kod djece potrebno svega šest tjedana.

'Iz jelovnika izbacujemo vrh piramide – šećere i masnu hranu. Prehrana danas je takva da stalno imamo krafne i rolade i djeci se stalno nudi slatko. To smo morali promijeniti ako želimo da se djeca zdravije hrane i ne debljaju', zaključila je Musić Milanović.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/238466/Premijerova-supruga-ucenicima-predstavila-zdravstveni-odgoj.html

Preuzeto, Uppt, 22.01.2013./mv

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.