UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Djeca
"Bento" - japanski način pripreme hrane za djecu
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 14 Kolovoz 2008 17:11
- Hitovi: 8717
ZA DJECU MAŠTOVITO I UKUSNO
Gotovo svakodnevno bento sa posebnom pažnjom pripremaju majke za djecu predškolske dobi. Naime, u Japanu je tradicija postala dio socijalne naobrazbe roditelja i djece jer se smatra da se tako stvaraju čvrste veze između doma i škole za najmlađe. Japanci pri pripremi hrane vrlo veliku pažnju polažu na njen izgled. To dokazuju i tako zvane bento kutije s hranom koje su vrlo popularne kako među odraslim tako i među malim Japancima.
Najraniji zapisi ovako upakiranog jela potječu još iz petog stoljeća kada su tadašnji stanovnici odlazili u lov, ratove, poljodjeljske radove ili bilo koje druge poslove pri čemu su hranu nosili sa sobom. Tadašnji bento sastojao se od osušene riže koja se jela u suhom stanju ili vlaženjem sa toplom ili hladnom vodom. Tradicija pripreme ovog jela održala se do današnjih dana, kada se osim riže za njegovo spravljane koristi povrće, meso, riba i jaja.
Osim na posao i u školu japanci ovo tipično jelo nose i na izlete te ga poslužuju kako u restoranima tako i na privatnim zabavama. Postoje također i specijalizirane trgovine u kojima se mogu kupiti različite vrste ovog tradicionalnog jela.
Gotovo svakodnevno bento sa posebnom pažnjom pripremaju majke za djecu predškolske dobi. Naime, u Japanu je tradicija postala dio socijalne naobrazbe roditelja i djece jer se smatra da se tako stvaraju čvrste veze između doma i škole za najmlađe. Tipična japanska majka provede gotovo jedan sat pretvarajući svaki obrok u zdravu i zanimljivu mješavinu likova iz crtanih filmova, cvijeća i životinja i svega ostalog što će hranu učiniti privlačnom za njihovu djecu.
I učitelji pozitivno ocjenjuju svaku kutiju sa hranom koja je pripremljena u skladu sa bento pravilima (npr. hrana mora biti što je više moguće pripremljena ručno, mora biti ukusna te estetski privlačna djeci).
Smatra se da se upravo ovakvim načinom pripreme obroka prenose velike emocije roditelja prema djeci. Općenito osoba koja spravlja redovne obiteljske obroke, a u Japanu su to najčešće majke, planira ostatke obroka koji će se uz pravilno čuvanje iskoristiti za pripremu bento obroka slijedećeg dana.
„NOGOMET“- riža, morske alge, zeleni luk, kelj pupčar„
MAMA“- šunka, radič, crvena paprika morske alge
„SLADOLED“- riža, morske alge, sezam, mrkva, krastavci
„DJEVOJČICA“ – riža, morske alge, ikra, kivi, dinja, jagode, grašak, mrkva, kukuruz
„LUBENICA“- riža, sezam, tuna, morske alge, krastavci
„MAČKA“ – riža, jaja, špinat, mandarine, sezam, morske alge
„PANDA“- riža, morske alge, radič, mrkva, kukuruz, sezam