UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Djeca
CELIJAKIJA KOD DJECE
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 02 Svibanj 2010 17:02
- Hitovi: 5936
Simptome celijakije prvi put je zabilježio grčki liječnik Aretaeus u drugom stoljeću prije Krista. Naziv bolesti "celijakija" dolazi od (grč. koiliakos - tegobe u crijevima). Nizozemski liječnik Wileam Karel Dicke, tu je bolest 1950. godine, zajedno s biokemičarem Van de Kamerom, doveo u vezu s uzimanjem žitarica i glutena, bjelančevine koja se nalazi u njima.
Celijakija je bolest probavnog sustava kod koje dolazi do oštećenja tankog crijeva i ometanja u apsorpciji nutrijenata iz hrane.
Uzrokuje je preosjetljivost na gluten (bjelančevina prolamin) u žitaricama, u pšenici (glijadin), u raži (sckolin), u ječmu (hordein) i u zobi (avenin).
Celijakija zahvaća sve dobne skupine i oba spola, može se javiti u ranom djetinjstvu (odmah nakon što se počne jesti hrana koja sadrži gluten) ili poslije, izazvana nekim "okidačem" iz okoliša.
Celijakija je nasljedna bolest i većina simptoma celijakije se između 6. i 18. mjeseca života djeteta i razlikuju su od oboljelog do oboljeloga, a dijele se u nekoliko skupina:probavne poteškoće: dijareja (proljev), svjetla stolica, nadimanje (plinovi), bolovi u trbuhu, gubitak tjelesne masemalapsorpcija: umor, usporen rast, grčevi mišića, bolovi u kostima i zglobovima, osteopenija/osteoporozaopće tegobe: odgođen pubertet, zakašnjela prva menstruacija, slabokrvnost, promjene raspoloženja, psihičke poteškoće
Za postavljanje dijagnoze celijakije potrebno je učiniti krvne pretrage na specifična protutijela za celijakiju, a u slučaju pozitivnog nalaza protutijela, dijagnoza se potvrđuje biopsijom sluznice tankog crijeva.
Terapija se sastoji izbjegavanju glutena jer i male količine glutena mogu biti op asne za oboljele, pa je potrebna iznimna aktivna briga i edukacija kako bi se prepoznali svi vidljivi i skriveni izvori glutena. Gluten može biti prisutan u prehrambenim proizvodima kao temeljni sastojak ili dodan kao derivat ako se hrana procesira. Skriveni izvori glutena su aditivi, konzervansi i različiti stabilizatori koji se nalaze u prerađenoj hrani, lijekovima i drugim proizvodima.
DOZVOLJENA HRANA
1.Dozvoljena brašna: bezglutensko brašno, kukuruzno, sojino, krumpirovo, sago, rižino, damil, heljdino, gustin (kukuruzni škrob), prašak za pecivo.
2.Kruh bez glutena:, tjestenina, kolači, biskviti (sve od brašna navedenih pod 1), rižine pahuljice, corn flakes bez ječmenog zaslađivača, kukuruzni griz. 3.Med, margarin, maslac, đem, marmelada (sa popisa proizvođača) slatkiši, čokolada (sa popisa proizvođača, 4. sol,šećer, papar, biljni začini, ulje, suhi i svježi kvasac
5. Mlijeko, svježe, u prahu ili konzervirano, čaj (voćni mogu sadržavati gluten), kakao. Sve mliječne prerađevine sa popisa proizvođača.
6. Juhe, umaci sa dodacima od dozvoljenog brašna kao npr. bezglutenski rezanci i tjestenina.
7. Sve voće, svježe, kuhano ili sušeno (paziti jer se neki posipaju brašnom kao smokve). Voćni sokovi (sa popisa proizvođača)
8. Sve povrće, svježe, zamrznuto, kuhano, uključujući grah, grašak, leću, soju, krumpir, rižu, papriku, rajčicu, brokulu, kelj, zelje.
9. Sve meso i riba. Domaće mesne prerađevine ili sa popisa proizvođača.
10. Jaja, sirevi, svježi kravlji sir, krem sirevi (sa popisa proizvođača).
11. Pudinzi i jogurti (sa popisa proizvođača)
ZABRANJENA HRANA
1. Strogo je zabranjeno brašno od pšenice, raži, ječma i zobi, kao i sve prerađevine koje sadrže to brašno i najmanjim količinama.
2. Kupovni kruh od kukuruznog brašna, heljdin (rade se u istim prostorima gdje i glutenski kruh) kruh, peciva, tjestenina, njoki, biskvit, kolači, pšenični griz.
3. Juhe i variva sa dodatkom glutenskog brašna. Gotovi umaci i juhe. Instant krumpir i kupovni zamrznuti ponfrit.
4. Neki punjeni slatkiši, bomboni, neke punjene čokolade ili od riže (držati se popisa proizvođača). Sladoledi u kornetu i neki sladoledi na štapiću. Slani štapići, napolitanke, keksi, medenjaci, neke vrste smokija, corn flakes.
5. Kobasice, salame, mesne prerađevine, mesne i riblje konzerve –koje nisu na popisu proizvođača kao dozvoljene. Šunka i meso spremano u kruhu.
6. Sirevi koji sadrže brašno.
7. Panirana jela.
8. Bijela kava, pivo – sadrže ječam.
9. Od voća zabranjene su kupovne suhe smokve.
10. Žvakaće gume u listićima najčešće su posute brašnom.
Objavljeno: www.mojdoktor.hr
http://www.mojdoktor.hr/Default.aspx?page=47&article=4957&kw=celijakija_kod_djece
Za MojDoktor:Martina Zvonarić, VMS
Uppt, preuzeto 02.05.2010.
Celijakija ili glutensta enteropatija: