UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Namirnice

JAJA

Neki moji prijatelji, vegetarijanci prema načinu prehrane ne jedu jaja i griješe jako. Jer ako postoji namirnica koja zametku može dati sve nutritivno potrebno za njegov potpuni razvoj – onda je to jedino JAJE. Pogledajte, pilić se rađa iz jajeta i staje na noge! Potpuno samostalno može nastaviti svoj daljnji život.

Nasuprot onome što mnogi misle jaja su niskokalorična namirnica (daju samo 140 kal/ 100 g). Jedno jaje sagorijevanjem daje samo 70 kal! Pozitivne osobine ove namirnice jesu: vrlo izdašan, a istodobno jeftin izbor visoko vrijednih proteina I izuzetno bogatstvo vitamina B12 I minerala. 

Negativne osobine ove namirnice: viši sadržaj kolesterola, često su uzrok alergija izazvanih prehranom; mogu prenijeti salmonelu ako nisu dovoljno kuhana. Uloga jajeta je osigurati dovoljnu količinu proteina, minerala i vitamina piletu koje se unutar njega razvija, Usprkos brojnim napisima o opasnosti kolesterola i opasnosti zaraza salmonelom jaje ostaje široko rasprostranjen jeftin izvor čitavog niza nutritivnih tvari koje se u postupku kuhanja ne mijenja značajno, te je taj sadržaj sačuvan I nakon pripreme jajeta. 

Kvaliteta proteina u jajetu je veća od onih sadržanih u mesu, jer sadrži veće količine aminokiselina, lizin, i metionin. Ove su aminokiseline esencijalne (ne mogu se sintetizirati u našem organizmu i moraju se uzeti putem hrane) i osnova su zdravog i pravilnog razvoja. Jaja sadrže brojne vitamine. Najviše se ističu prije spomenuti vitamin A, B1, B2 i posebno treba istaknuti da su jaja izuzetan izvor vitamina B12. Vitamin B12 je spoj koji osigurava pravilno iskorištavanje željeza I pravilno sazrijevanje crvenih krvnih zrnaca. Nužan je za normalan rast i prehranu svih stanica. 

Lecitin sadržan u žumanjku sadrži spoj kolin, a ta molekula sudjeluje u prijenosu masti u krvi, bitan je sastojak stanične membrane, a u obliku acetil-kolina sudjeluje u prijenosu signala među stanicama živčevlja. Iako se kolin stvara i u samom organizmu, tzv. Unutrašnjem endogenom sintezom dokazano je da unos svojevrsne količine kolina i putem odgovarajuće prehrane zaštitni
faktor za zdravlje jetrenih stanica. 

Stoga je jaje namirnica koja se preporučuje i osobama koje boluju od kroničnih bolesti jetre! Samo one koje pate od kamenca u žucovodima moraju izbjegavati jaja jer je dokazano da ta namirnica potiče nastanak grčeva u području žućne vrećice. Mnoge osobe izbjegavaju jaja, misleći da je to namirnica koja se teško razgrađuje i na neki način opterećuje probavni trakt. To je samo djelomično točno, jer uvelike ovisi o načinu pripreme jajeta. Najbolje se probavlja jaje kuhano 6-7 min, dok se najdulje razgrađuje pečeno jaje.

Koliko jaja možemo pojesti prije nego što kolesterol sadržan u žumanjku počinje predstavljati problem za organizam? Istraživanja na tom polju ističu da je ta ‘
’sigurna’’ granica sačuvana ako se tjedno ne jede više od 4 jaja. Jedno jaje teži oko 55g i u njemu je sadržano oko 7 g protein te 6 g masti. Od tih masti manje od dva grama čine zasićene masne kiseline. Jedno žumance daje oko 270 mg kolesterola a u većini europskih zemalja preporučeno je konzumirati do 350 mg kolesterola na dan. 

Realno gledajući, kolesterol koji se unosi putem hrane trebao bi biti manji element za opću zabrinutost kad su u pitanju bolesti srca i krvnih žila. Veću zabrinutost zapravo stvara kolesterol koji se sam stvara I sintetizira endogeno, u našem organizmu – točnije u jetri. Dokazano je da egzogeni, vanjski kolesterol čine samo manji dio kolesterola koji cirkulira u krvi. U organizmu postoje vrlo pomno razrađeni mehanizmi obrane od suviška kolesterola. 

Kada je ukupna količina kolesterola unesena prehranom povećana, u zdravom organizmu nastupa smanjenje endogene sinteze. Stoga možemo istaknuti da je količina relativno visokog kolesterola sadržanog u žumanjku jajeta opasna samo za one osobe koje već imaju povećanu koncentraciju kolesterola u serumu.

Autor: Donattela Verbanac, nutricionist
www.mojdoktor.hr/Zdravlje4U/Preventiva/Nutricionizam

Preuzeto  za web Udruge , prosinac 2008.

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.