UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
Peršin - "moćna biljka"
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 05 Lipanj 2011 19:48
- Hitovi: 5845
Peršin «moćna biljka»
Naziv peršin (peršun) dolazi od Grčke riječi petro (kamen), s obzirom da je vjekovima rastao na stjenovitim obroncima u Grčkoj. Iako ga stari Grci nisu koristili u kulinarstvu, imao je veliki značaj. Bio je simbol zaborava i smrti te se koristio za pogrebe.
Vrste peršina
U osnovi postoje dvije vrste peršina : peršin ravnih listova i peršin kovrčavih listova. Oni su članovi obitelji Umbelliferae – kao celer i mrkva.
Upotreba
Peršin je dobrodošao u svakoj kuhinji. Osim sto daje aromu mnogim jelima ima i ljekovitu svrhu. Upotrebljavaju se i korijen i list, suhi ili svježi pa i zamrznuti. On je obično dodatak jelima od povrća, salatama i služi kao ukras.
Čuvanje
Peršin treba držati daleko od svakog svjetla. Također mora biti hermetički zapakovan i izolovan od vlage ili ekstremne vrućine.
Kako bezbolno očistiti bubrege;Godine prolaze a naši bubrezi stalno filtriraju krv, odnose otrove i sve štetne tvari koje ulaze u naše tijelo. Vremenom se toga nakupi puno, i našim bubrezima je potreban tretman čišćenja. Kako se toga riješiti?
Vrlo je jednostavno, treba uzeti šaku peršina (iliti petrusina, po naški), dobro ga oprati, nasjeckati i staviti u lonac te dodati 1 litru čiste vode. Kad provrije, kuhati 10-ak minuta i pustiti da se ohladi. Procijediti i uliti u čistu bocu, te držati u hladnjaku.
Svaki dan popiti po 1 čašu i vidjet ćete kako nakupljeni otrovi i sol počinju izlaziti pri mokrenju.
Peršin je poznat kao „najbolji tretman za čišćenje bubrega!!“
Nutritivna svojstva peršina:
1) On je moćan antioksidans ; podmlađuje kožu;
2) Sadrži beta-karoten;
3) Bogat je mineralima kao što su *kalcij*, *fosfor*, *željezo* i *sumpor*;
4) Bogat je *klorofilom*: suzbija loš zadah, pomaže pročistiti tijelo od toksina i viška masnoća;
5) Bogat je *vitaminom C* : odličan je za prevenciju raka, srčanih problema;
katarakte i infekcija, i pomaže ojačati imunološki sustav tijela;
Budući je bogat kalcijem (najviše od zelenastog povrća ili začina) - vrlo je pogodan kod raznih dijeta jer
suzbija i sprječava osteoporozu, kao i za vrijeme menopauze. Jako je dobar za djecu i sportaše.
Dobar je diuretik: pomaže ukloniti tekućinu na prirodan način. Zbog tog svojstva se koristi u dijetama za liječenje visokog tlaka (hipertenzije) i za liječenje bubrega.
Njegov visok sadržaj vitamina i minerala čini ga idealnim za borbu protiv anemije, anoreksije, opće slabosti, iscrpljenosti, mentalnog i fizičkog umora.
a) Idealan je za jačanje kose i noktiju.
b) Jako je dobar za liječenje kožnih problema.
c) Koristan je protiv čireva.
d) Iz peršina se vadi uljna tekućina zvana Apiol, koja se koristi protiv intermitentnih groznica i neuralgija.
Zahvaljujem našoj posjetiteljici weba i mojoj prijateljici Dagmari na dostavljenoj informaciji.
Uppt, 06.06.2011.
Više o peršinu na
http://www.kuhar.ba/kuhinja/sastojci/persin-persun/