UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
SOL
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 23 Rujan 2009 18:54
- Hitovi: 6447
Kuhinjska sol ili natrij-klorid neophodna je za pravilno funkcioniranje organizma i ima ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima. Sol, naime, pomaže u održavanju krvnog tlaka i u pravilnom radu živčanog sustava; ipak čini se da danas, ta ista tvar uzrokuje više štete nego dobrobiti za ljudski organizam. Razvojem prehrambene industrije, novim procesima prerađivanja hrane te težnjom za "okusima" današnji čovjek unosi prosječno oko 5 do 10 grama soli više u odnosu na fiziološke potrebe.
Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi oko 5 grama, a maksimalan unos ograničava se na 6 grama soli dnevno. Djeci je dovoljna puno manja količina soli, pa će čak 1 g soli dnevno biti dostatan za sve fiziološke potrebe malog organizma. Manje soli u hrani pomaže boljem radu bubrega i manjoj pojavi bubrežnih kamenaca te smanjenom riziku nastanka osteoporoze. Iako su fiziološke potrebe organizma svega oko 1 gram soli dnevno, Svjetska zdravstvena organizacija taj unos ograničila je na oko 5 grama, a u razvijenim zemljama, gdje se svakodnevno upotrebljava gotova i polugotova hrana dnevni unos soli često je viši od 10 grama, a doseže i vrijednost od 20 grama, što je alarmantna činjenica.
JOŠ O PRESLANOJ HRANI
Sol je sastavljena od 40% natrija i 60% klora. Natrij je neophodan za mnoge funkcije u ljudskom organizmu: održavanje ravnoteže stanične i izvanstanične tekućine, za prijenos živčanih impulsa i kontrakciju mišića i t. d. Povečana količina natrija, zahtijeva dodatne količine vode, posljedica je nakupljanje i zadržavanje vode u organizmu.
Konzumiranje namirnica s visokim udjelom natrija povisuje krvni tlak i stvara druge probleme u organizmu.
Namirnice s visokim sadržajem natrija:
1 čajna žličica soli sadrži 2,3 grama natrija;
100 grama kokica sadrži 0,7 g natrija;
100 g Parmezan sira sadrži 1,9 g natrija;
100 g salame sadrži 2,3 g natrija;
100 g kiselog kupusa sadži 0,8 g natrija;
1 čajna žličica slanog soja umaka sadrži 1,02 g natrija.
Preporuča se dnevni unos od 2,4 g natrija (prema J. Bauer: Nutricionizam)
Iz navedenog slijedi da je potrebno voditi računa o ukupnom dnevnom unosu soli preko namirnica koje konzumiramo tijekom dana. Zdravije je okus hrane pojačati začinima i manje je soliti, ili se isto tako možemo koristiti zamjenama
Više o soli u tekstu
ŠTETNA «PRIKRIVENA» SOL U NAMIRNICAMA;
Uppt, rujan 2009/mv