UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Deserti
Deserti, recepti Radionice kuhanja - 15.12.2011.
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 08 Prosinac 2011 08:32
- Hitovi: 5644
RADIONICA KUHANJA (br.7),
Tema: „Deserti“;
RECEPTI RADIONICE:
Slatko od ječma sa jabukom i mrvicama;
Slatko od celera;
Okruglice od riže sa smokvama i bademima;
Kuskus s narančom;
Krema od banana i avokada;
Torta od prosa;
Muss od suhih šljiva sa kokosom i lješnjacima;
Slatko od ječma sa jabukom i mrvicama
Namirnice: Ječam – 2 šalice kuhanog;Jabuka – 2 jabuke;Mrvice; Med – 2 žličice;Cimet;
Način pripreme:
Ječam se namoći preko noći te skuha, spasira i doda se cimet i med. Jabuka se razreže na kockice i kratko skuha u malo vode, te spasira. Krušne mrvice se preprže na suhoj tavi. U čašu slaže se slojevi redom: jabuka, mrvice, ječam, jabuka, mrvice. Može se poslužiti hladno ili dok je toplo.
Slatko od celera
Celer kakav ne poznajete – s mladim posnim sirom i suhim voćem za 4 osobe
Namirnice: 1 celer srednje veličine izribati jako na sitno – odmah posipati limunovim sokom, dodati istu količinu mladog posnog sira, te dodati sitno nasjeckano raznog suhog voća kao npr.:2-3 suhe smokve,2-3 suhe marelice2-3 suhe šljive, suhe kruške;1 žlica grožđica;2- 3 samljevena oraha i/ili badema ili lješnjaka;
Napomena: količina celera i dodataka jednaka je količini mladog sira.
Priprema:
Sve dobro promiješati, dodati 1 žlicu meda i malo cimeta (tko voli). Ako želimo da je smjesa bude rijeđa dodamo 1-2 žlice nemasnog jogurta ili sojinog vrhnja. Jedan dio izmiksati, a jedan dio sitno nasjeckati. Sve zajedno lagano promiješati i staviti u hladnjak. Servirati hladno kao slatki prilog. Ako želimo odmah poslužiti možemo također dodati sitno naribanu jabuku ili mrkvicu, ili ocijeđene jabuke iz kompota. Ako je za djecu, dodati žličicu meda ili gustog prirodnog soka od jabuka ili naranče!Također možemo posipati sa žličicom kakaa. Možete kombinirati razno svježe voće! (Radionica Udruge, 2006.)
Okruglice od riže sa smokvama i bademima
Namirnice: Integralna riža: 1 šalica nekuhane;Suhe smokve: 1 šalica;Bedemi: ¼ šalice;Suncokretove sjemenke: ½ šalice;Brašno rogača: 3 žlice;
Način pripreme:
Integralnu rižu namočiti preko noći, te skuhati. Suhe smokve narezati na kockice te također namočiti ili lagano prokuhati. Kada su kuhane, vodu odlijati te smokve spasirati u kašu. Vodu od kuhanja smokvi po potrebi dodavati, kako u smokve tako i u krajnju smjesu. Suncokret i bademe prepržiti na suhoj tavi. Suncokret samljeti u potpunosti, a bademe usitniti.Sve zajedno pomiješati, oblikovati kuglice te uvaljati u brašno od rogača.
Kuskus s narančom
Namirnice: Kuskus: 1 šalica suhog;Naranča: 3 kom;Slad: 2 žlice;Crna čokolada: 1 red;Cimet;
Način pripreme: Naranče razrezati, te iscijediti sok iz njih. U narančinom soku otopiti slad, te preliti po kuskusu, dodati cimet i po potrebi vodu te ostaviti da kuskus omekša. Kad je kuskus omekšao sa žlicom napuniti izdubljenje polovice naranča. Posuti sa ribanom crnom čokoladom.
Krema od banana i avokada
Namirnice: Banane: 5 kom;Avokado: 1 kom; Slad: 1 žlica; Muškatni oraščić:
Način pripreme:
Avokado oguliti i odvojiti od koštice, na narezati na manje komade. Banane oguliti, narezati te zajedno sa avokadom spasirati. Dodati slad i muškatni oraščić.
Torta od prosa
Namirnice: 1 šalica prosa;100 ml sojinog vrhnja;10 suhih šljiva, suhih smokava, datulje, marelice;3 žlice džema od brusnica ili šnitice ananasa (konzerva ili svjež);
Način pripreme:
Skuhati šalicu prosa. Unutra dodati sojino vrhnje, zatim dodati svo isjeckano suho voće. Nježno promiješati. Poklopiti da se sve zajedno prožme, istresti u jedan kalup, zagladiti. Na vrhu namazati džem ili poslagati ananas. Ako je slučajno ispalo presuho, dodati sok od jabuke (prirodni).
Muss od suhih šljiva sa kokosom i lješnjacima
Namirnice: Suhe šljive: ½ kg bez koštica;Lješnjaci : 10 dkg;Kokosovo brašno: 4 žlice;
Način pripreme:
Suhe šljive namočiti u vodi preko noći, te ih spasirati. Kokosovo brašno i umiješati u pasirane šljive. Lješnjake prepržiti na suhoj tavi i samljeti. Poslužiti u čaši, na način da se na vrh pospu mljeven lješnjaci.
Blagdani i blagovanje;
Mirisi i okusi blagdanskog stola;
Prijedlog ostalih recepata sa stranica weba Udruge (Recepti/Deserti):
Roščići od lješnjaka za svaku priliku;
Univerzalno tijesto od jogurta;
Uppt, 08.12.2011.