UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Aktivnosti
Hrvatski dan osviještenosti o debljini 2020
- Detalji
- Kategorija: Programi
- Objavljeno Ponedjeljak, 17 Veljača 2020 11:43
- Napisao/la Mirela Vidovic
- Hitovi: 1842
Svi znamo da debljina postaje sve veći problem, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Genetika, loše prehrambene navike i sjedilački način života presudni su za debljinu, a debljina je istovremeno povezana sa nizom drugih ozbiljnih bolesti. Gotovo ne postoji organski sustav u tijelu na kojem se neće pojaviti nekakve komplikacije uzrokovane debljinom. Problem je što je debljina 'skrivena bolest' i bolesnici često niti ne znaju ili vjeruju da su bolesni i da se ta bolest treba liječiti sve dok se ne pojave dodatne komplikacije.
2017.g. Hrvatski sabor je odredio 16.3. kao Hrvatski dan osviještenosti o debljini. Kako bismo obilježili taj dan, Udruga u 2020. g. planira provesti niz aktivnosti tijekom ožujka i travnja.
Planirane aktivnosti:
13.3.2020.
4. konferencija o debljini - Debljina--uzroci, posljedice, prevencija i liječenje - Hotel Dubrovnik, Zagreb s početkom u 8h
Tema ovogodišnje konferencije je "Gubimo li bitku s debljinom?"
Neka od pitanja na koja će se probati odgovoriti na konferenciji su: Tko je odgovoran za povećanje tjelesne mase? Je li višak hrane u razvijenim zemljama okidač njihovog nestanka? Brine li samo zdravstvo za zdravlje ili je potrebna opća mobiliziranost? Osobno zdravlje je stvar pojedinca ili solidarnost nacije? Kako funkcionira tijelo s malo, a kako s previše hrane? Koje su poteškoće pretilih ljudi u svakodnevnom životu? Zašto ne postoji definicija kvallitete hrane koja bi s prehrambenog stajališta ograničila proizvodnju "junk food"? Koliko su javni mediji moćni utjecaj u konzumiranju određene hrane? Postoji li etička odgovornost medija pri objavljivanju reklame? Koliko reklama utječe na prosječnog potrošača i kako to utječe na njegovo zdravlje i prehrambene navike? Mora li zakonodavac utjecati na smanjenje soli ili šećera u hrani da bi industrija promijenila sastav hrane? Koliko zdravstvene i druge strukovne institucije utječu na demistificiranje hrane na tržištu sa svrhom usmjeravanja potrošaća pravilnoj prehrani?
14.3.2020.
Javnozdravstvena akcija - mjerenje tjelesne mase, analiza sastava tijela (udio masnog tkiva, vode, mišića,...), mjerenje tlaka i šećera uz mogućnost savjetovanja sa nutricionistom Udruge i Savjetovališta za prehranu Grada Zagreba.
Akcija se održava na adresi Zagrebačka cesta 88 u društvenom domu.
27.3.-4.4.2020.
U sklopu projekta "Edukacijom do zdravlja" održat će se nova grupa na Sljemenu u Hotelu Tomislavov dom. Grupu će voditi zaposlenici Savjetovališta za prehranu Grada Zagreba koji će s polaznicima cijelo vrijeme boraviti u hotelu.
Trenutni raspored događanja možete vidjeti ovdje, ali bismo napomenuli da su moguće promjene jer se još uvijek dogovara s predavačima.
Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, javite se u hotel na 01/4560-400. Moramo napomenuti da je broj mjesta ograničen.
ožujak/travanj
Predavanja s popratnim vježbanjem pod nazivom "Vježbe za bake, djedove i unuke" namjenjene prvenstveno (ali ne i isključivo) starijoj populaciji i njihovim (naj)mlađim članovima obitelji. Vježbe će voditi kineziolog Savjetovališta za prehranu Grada Zagreba.
Termini i lokacija još nisu poznati.
ožujak/travanj
Nordijsko hodanje pod vodstvom stučne osobe iz Sporta za sve. Održavat će se četvrtkom na Trgu Francuske republike