UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
Ječam
- Detalji
- Objavljeno Subota, 27 Veljača 2010 17:44
- Hitovi: 11470
(Lat. Hordeum vulgare, engl. barley)
Povijest
Ječam je žitarica koja potječe iz Etiopije i jugoistočne Azije, gdje se uzgaja već 10 000 godina. Drevne civilizacije koristile su ječam za prehranu ljudi i životinja, te za proizvodnju alkoholnih napitaka.
Egipćani su upotrebljavali velike količine ječma kako bi pripremili pivo haq.
Najstariji recept za ječmeno vino iz 2800 g. prije Krista potječe iz Babilona, a ječmena voda koristi se od pradavnih vremena u medicinske svrhe.
U grčkoj i rimskoj kulturi ječam zauzima važno mjesto, kao namirnica koju su konzumirali atlete i gladijatori. Ječam je zauzimao i glavno mjesto u prehrani Sumerana. Plinije stariji spominje kako su Grci spremali ječam, a nazivali su ga darom božice Demetre-majke zemlje.
U današne doba, ječam se najvećim dijelom koristi u proizvodnji piva i viskija, te za ishranu stoke, te za izradu ječmenog slada koji se koristi u kulinarstvu pri pripremi slastica i raznih sokova i sirupa.
U ljudskoj prehrani, ova vrijedna namirnica nepravedno je zanemarena. Nutritivni profil ječma odgovoran je za brojna pozitivna svojstva koja ima na organizam.
Nutritivne vrijednsoti
U proljeće jedite što češće ječam jer je idealna žitarica za proljetno čišćenje organizma! Ječam je žitarica poznata i kao eliksir za jetru.
1. Zrno ječma sadrži 35% nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi; 11% bjelančevina; 1,8% masti; 73,4% ugljkohidrata, te fosfor, magnezij, kalcij, natrij, sumpor, željezo, mangan, cink, kobalt, fluor, jod – sve vitamine skupine B (uključujući i B-12), E vitamin, te selen i bakar koji su važni sastojci antioksidantnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala.
2. 1 šalica ječma (cca 100 grama) sadrži 270 kcal.
3. Ječam je dobar izvor topljivih prehrambenih vlakana. Na taj način održavaju povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore, jer vlakna nagomilana u debelom crijevu služe kao hrana «dobrim» bakterijama koje pritom luče kiseline koje potiskuju rast loših.
4. Upravo bogatstvo kroma daje mu ljekovito svojstvo u liječenju i prevenciji šećerne bolesti jer spriječava nagle skokove inzulina – snižavanje ukupnog i «lošeg» LDL kolesterola.
5. Juha od ječma sa povrćem i začinima dobra je za osobe sklone debljanju, te kod problema sa povišenim kolesterolom i kadriovaskularnih bolesti.
6. Biserni ječam dobar je kod čišćenja organizma od viška životinjskih masnoća i bjelančevina, te za čišćenje svijetlih mrlja na koži.
7. Sladno pivo od ječma pobuđuje apetit i izlučivanje želučanog soka, za lakšu probavu masnih jela, odstranjuje žgaravicu, toplo rastva višak sluzi u prsima, pospješuje mokrenje i pomaže kod problema u radu mjehura i bubrega.
8. Ječmeni slad je dobra zamjena za šećer. Bogat je fermentima, lako probavljiv, pogodna hrana za osobe sa želučanim problemima, za rekovalescente, djecu i starije osobe. Čaj od ječma izvrstan diuretik, pomaće podmazivanju zglobova i održavanja motoričkog sustava;
9. Naši stari su kuhanim ječmom u obliku obloga liječili upalne i natekle zglobove, a isto tako i koristili čaj od ječma.
10. Ječmena sluz od kuhanja kaše dobra je kao dijeta za bolesti grla i želuca, ili kao topli oblog za sazrijavanje čireva i oteklina, a gusto skuhana u mlijeku potiče laktaciju. Brašno prženo na masnoći – kao juha, zaustavlja proljev, te liječi otekline i kožne bolesti, te reumatizam zglobova.
Ječam je poznat po svom "zagrijavajućem učinku" tj. u osobe koja ga koristi proizvodi takav osjećaj. Koristi se u juhama, u kuhanim jelima kao riža, te za doručak, u obliku pahuljica. Može se također koristiti i za razna pečenja, gdje onda obogaćuje ukus i spriječava sušenje jela. Ukoliko ostavimo ječam da proklija, njegova je nutritivna vrijednost još veća. Od proklijalog ječma radi se zeleni čaj – izvrstan antioksidans.
Cijelo zrno ječma, prženo i samljeveno u mlincu za kavu, sa dodatkom cikorije može zamijeniti pravu kavu i baza je tzv. bijele "Kneippove" kave. Ječam se lako probavlja i kao i ostale žitarice bogat je vitaminima B kompleksa.
Posebno se ističe vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Budući da taj vitamin ulazi u strukturu koenzima A, koji je zadužen za oslobađanje energije iz ugljikohidrata te igra važnu ulogu u metabolizmu masti, zbog čega ječam i ima onaj poznati učinak zagrijavanja.
Zbog značajnog udjela prehrambenih vlakana, ječam i proizvodi od ječma pospješuju probavu, snizuju povišenu razinu kolesterola i održavaju povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore. Vlakna sadržana u ječmu ljudski organizam ne može probaviti, te ona stižu u debelo crijevo nepromijenjena. Tamo služe kao hrana dobrim bakterijama, koje pritom luče kiseline koje potiskuju rast loših ili patogenih bakterija. Na taj način održava se zdravlje crijeva, indirektno se snižava povišena razina kolesterola u krvi, te se jačaju obrambene snage organizma.
Uppt, 2011./mv/Up Dated siječanj 2016.