UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Glavna jela

SLOŽENAC OD SLANUTKA I PATLIDŽANA

Sastojci:

200 g slanutka;

300 g patlidžana;

400 g rajčice;

2 dcl maslinovog ulja;

2 glavice luka (crvenog);

sol, kajenski papar;

Postupak:

1)      Slanutak navečer namočite u mlakoj vodi, a sutradan ga skuhajte sa malo sode bikarbone.

2)      Kad omekša, ocijedite ga i ostavite po strani.

3)      patlidžane operite, ogulite i narežite na krupnije kocke.

4)      Rajčice narežite na kriške.

5)      U zdjeli zagrijte četiri žličice ulja pa na njemu ispržite narezane patlidžane dok ne potamne. Izvadite ih žlicom i stavite u vatrostalnu posudu.

6)      Luk ogulite, narežite na ploške i njega propirjajte na ulju od patlidžana. Isprženi luk složite na patlidžane i sve skupa prelijte ostatkom ulja od prženja (koje izgleda kao lagani umak jer su i luk i patlidžan pustili vodu).

7)      Na to dodajte kuhani slanutak te osolite i popaprite. Odozgo posložite kriške rajčice, te sve zajedno zalijte s četiri žlice vode i stavite u zagrijanu pečnicu da krčka na umjerenoj temperaturi oko 45 min.

8)      Izvadite i poslužite kao varivo, s krumpirom i crnim kruhom.

Dobar tek!

Knjiga Vegetarijanska kuhinja, SNL, Zagreb 1989“ Autori: Ljubomir i  Maja Grubor)Uppt, rujan 2009./mv

RIŽOTO OD BUNDEVE

Potrebno:

500 g očišćene bundeve;

1 šalica riže;

1 litra mlijeka;

½ glavice luka;

maslac;

malo soli;

začini (peršin, kadulja, muškatni oraščić – po izboru); 

Postupak: 

1)Jestivi dio bundeve narežiute na kockice. U veću zdjelu stavite najprije na ploške narezani luk sa žlicom maslaca, istresite narezane bundeve, posolite, dodajte začine po želji i dobro izmiješajte.

2) Nalijte mlijeko i zakuhajte na laganoj vatri. Čim mlijeko zakuha, uspite rižu.

3) Kuhajte sve zajedno na laganoj vatri dok riža i bundeva potpuno ne upiju mlijeko. Pripazite da e riža dovoljno skuha, da ne ostane pretvrda u odnosu na bundevu.  Ukoliko vidite da je riža tvrđa, onda ponovno ulijke još malo mlijeka i vruće vode i pustite da krčka dok riža ne omekani. Pripazite da vam ne zagori, najbolje je to kuhati u termo posudi u kojoj jelo ne zagorijeva!

4) U kuhani tižoto dodajte još kockicu –dvije maslaca i pustite da odstoji da se malo zgusne.

5) Može se jesti toplo, ili ohlađeno! 

Uppt, kolovoz 2009./m.v.Knjiga «Vegatarijanska kuhinja», SNL, Zagreb 1989.g.

 

 

PILETINA S KOPRIVOM

PILETINA S KOPRIVOM 

 

Sastojci (za 4 osobe):

600 g pilećih prsa,
200 g kopriva,
2 jaja,
100 ml vrhnja za kuhanje,
1 žl krušnih mrvica  
 

Priprema

1.    Oprane koprive kratko prokuhajte, ocijedite i nasjeckajte.

2.    Koprivi dodajte jaja i mrvice, pa sve dobro izmiješajte.

3.    Piletinu uzdužno zarežite i napravite otvor za nadjevanje.

4.    Žličicom nadjenite prsa nadjevom od kopriva.

5.    Uvaljajte piletinu u brašno i pecite na ulju 10-15min.

6.    Podlijte vrhnjem, dodajte začine i nastavite pirjati 5min.Posluživanje

Pileća prsa narežite, prelijte umakom i poslužite uz pržene krokete ili rižu. 

 

 www.medikus.hr

Preuzeto za web udruge, 10. kolovoz 2009.

PILETINA SA ORIGANOM I LIMUNOM

Sastojci (za 4 osobe):-

Potrebno:

- 4 kom. pilećih prsa;
-2 žličice / 10 g osušenog origana;

-sol i svježe mljeveni papar;
-2 žlice / 30 ml maslinovog ulja;
-600 g krumpira narezanog na kriške debljine 5mm;
-1 svežanj mladog luka narezanog na komadiće;
-pola šalice / 125 ml pileće juhe;
-četvrt šalice / 75 ml soka od limuna;
-2 grančice origana, nasjeckano;

- peršin i celer, listovi, sitno nasjeckano;

- ostali začini po ukusu (može malo muškatnog oraščića ili currya);
-

Priprema: 1.Začinite piletinu sa osušenim origanom, solju i paprom.

2.Zagrijte ulje u dubokoj tavi za pečenje.

3.Dodajte piletinu, krumpir i ljutiku i naglo pržite 2-3 minute.

4.Ulijte juhu i lagano kuhajte 10-15 minuta ili dok piletina ne bude kuhana.

5.Dodajte limunov sok i svježi origano i kuhajte daljnje 3 minute. Odmah poslužite.
   

Trajanje pripreme: 30 min.

Porijeklo jela: Grčka 

 

www.gastro.hr 

Uppt/2009.  

 

RAŽNJIĆI OD TIKVICA

Objavljeno:

www.svijet-zdravlja.hr

RAZNJIĆI OD TIKVICE 

Sastojci za 2 osobe:

1 tikvica;
2 češnja bijelog luka;
200 gr mozzarella;
1 žlica soka od limuna;
2-3 žlice maslinovog ulja;
slo i biber,  začini po vlastitom izboru
 

1. Tikvicu po duzini izrezati na listove debljine 0.5cm ili jos tanje, najbolje pomoću mašine za kruh. Bijeli luk malo pritisnuti i na maslinovom ulju proprziti dodati listove tikvice pa i njih na kratko sa obje strane propržiti. Posoliti, pobiberiti i staviti na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
2.
Mozzarellu izrezati na malo deblje komadiće i naizmjenično sa narezanim tikvicama nizati na ražnjiće.
3. staviti ražnjiće u zdjelicu i preliti sa maslinovim uljem i sokom od limuna.Pokriti i marinirati desetak min.


Posluživanje

Po receptu u marinadu ide mnogo vise maslinovog ulja. Ja sam navedenu količinu prilagodila sebi