UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

BLAGDANI I PROBAVA

Problemi s probavom česti su u ovo doba godine. Sedam je razloga zašto se javljaju i kako ih spriječiti. Prejedanje. Jaka hrana i žestoka pića. Stres. Sve su ovo razlozi za probavne smetnje,a čiji simptomi ne štete samo našem izgledu i nagomilavanju viška kilograma,nego mogu biti uzrok vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema.Žene su pogođene šest puta više nego muškarci. U više od polovice žena u ovo doba godine javljaju se probavne smetnje ili se pogoršavaju postojeće. 

1. UZROK: Prepečena i masna hrana. 

POSLJEDICA: Želučani refluks(povratak želučane kiseline iz želuca u jednjak) i žgaravica(osjećaj kiseline u ustima).Konzumiranje većih količina osobito masne i začinjene hrane,pečenog i pohanog mesa, raznih vrsta umaka, suhomesnatih proizvoda i blagdanskih slastica stvara teškoće u probavi ,a uzrokuje osjećaj težine i bolove u gornjem trbuhu, koji su često praćeni mučninom, nadutošću i žgaravicom.Žgaravica nastaje zbog vraćanja želučane kiseline iz želudca u jednjak, a često nastaje i zbog navike nekih pojedinaca da nakon obilnog obroka unutar tri sata odu spavati ili ležati. Naime, gravitacija ima vrlo važnu ulogu u procesu probavljanja hrane i sprečavanju želučanog refluksa. Drugi razlog pojavi žgaravice je i konzumacija slatkiša, osobito tvrdih bombona, čokolade i kolača koji opuštaju donji ezofagealni mišić, a čija kontrakcija spriječava povratak hrane iz želuca u jednjak. Sinptome jake žgaravice možete ublažiti antacidnim lijekovima ili još bolje ako znate da uvijek imate ove tegobe nakon većeg i težeg obroka , pola sata prije jela možete uzeti lijekove ,blokatore H2 receptora. Ovi lijekovi djeluju osam sati i duže , a sprečavaju i druge probavne teškoće.Isto tako dobro je da nakon obroka ostanete u uspravnom položaju i do nekoliko sati.Izaberite si aktivnosti primjerene ovom blagdanskom dobu, jer čak i sjedeći položaj puno je bolji od ležećeg. 

2. UZROK: Često putujete i u pokretu ste.

 POSLJEDICA: osjećaj nadutosti,pojačano stvaranje plinova u crijevima i zatvor.Vi se krećete dok putujete,ali vaša crijeva ne. Kada ste na putovanju vi mijenjate svoje svakodnevne aktivnosti,kao i prehrambene navike. Obzirom da smo prije putovanja i tjekom njega pod određenim stresom i u žurbi, za doručak umjesto cjelovitih žitarica i svježeg voća obično pojedemo neko pecivo od lisnatog tijesta, krafnu i slično. Također tjekom putovanja ne pijemo dovoljne količine vode i ne bavimo se uobičajnim aktivnostima, što sve dovodi do usporenja probave i stvaranja viška plinova u crijevima. Hrana bogata vlaknima i svježe voće i povrće djeluju poput spužve u crijevima i vežu vodu , te na taj način osiguravaju mekšu konzistenciju stolice i njen brži prolazak kroz probavni trakt. Većina žena u ovo doba godine zbog nagomilanih obaveza i manjka privatnosti jednostavno zaborave otići na toalet kaže gastroenterolog Cynthia M. Yoshida, MD autor knjige « Bez probavnih smetnji». Za ovu vrstu problema mogu se koristiti blagi laksativi,jedan do tri dana prije putovanja,ali ih ne smijete uzimati duže od dva tjedna jer mijenjaju normalnu crijevnu floru i oštećuju sluznicu crijeva. Redovito pražnjenje crijeva,svaki dan smanjuje efekt slabe reabsorcije bitnih tvari iz hrane u crijevima te smanjuju nadutost i stvaranje viška plinova,a samim tim i bolji osjećaj u trbuhu. 

3. UZROK:Konzumacija hrane na javnim mjestima. 

POSLJEDICA: Simptomi»crijevne gripe».U ovo doba godine organiziraju se različite proslave i domjenci na radnom mjestu, u školama i vrtićima.Mnoštvo je društvenih zbivanja. Hrana se obično donese puno ranije i do nekoliko sati, te stoji na sobnoj temperaturi,pri kojoj se već nakon 2 sata mogu razmnožiti različite vrste bakterija. Ako nakon 6 sati od konzumacije takve hrane osjetite bolove u trbuhu, mučninu, nadutost i dobijete rijetku stolicu sa vrućicom, vjerojatno ste se otrovali hranom koja je zaražena bakterijom E.coli.Ako vam se ovi simptomi jave nakon 1-3 dana onda ste se vjerojatno inficirali nekom vrstom crijevnih virusa,koje ste mogli unijeti hranom,ali i kontaktom sa zaraženom osobom,koja ili i sama ima simptome bolesti ili može biti samo prijenosnik. Stoga je vrlo važno prati ruke. Vrlo opasno je i konzumacija piletine koja nije dovoljno termički obrađena i u kojoj se vrlo brzo mogu razviti bakterije . Ako se zarazite ovim bakterijama simptomi su vrlo dramatični,kao što su povišena temperatura,povraćanje, proljev i u vrlo kratkom razdoblju možete dehidrirati.Možete si pomoći mineralnim i visokoenergetskim pićima za športaše bez kofeina (Isosport) i antidehidracijskim prašcima.Ako imate povišenu temperaturu obavezno se javite u hitnu službu. Većina ovih akutnih trovanja hranom traje oko 7 dana i nije potreban tretman antibioticima.Bez obzira na to uvijek je potrebno posavjetovati se sa svojim izabranim liječnikom ako simptomi traju duže od 3 dana. 

4.UZROK: Bolovi u trbuhu jači nego obično.

 POSLJEDICA: Nadražaj ili čak nastanak želučanog vrijeđa.Dosta žena koristi nesteroidne antireumatike za ublažavanje bolova od migrene do menstrualnih bolova.Za vrijeme praznika ovi lijekovi koriste se još i više zbog ublažavanja bolova u mišićima nakon kućanskih poslova,nošenja teških paketa i djece po trgovačkim centrima.U vrijeme blagdana povećan je i stres zbog poslovnih i obiteljskih obaveza koji uzrokuje glavobolje, pa se i zbog toga ovi lijekovi koriste u većim dozama .Tako nekontrolirano uzimanje može oštetiti sluznicu želuca i uzrokovati nastanak želučanog vrijeđa, što se očituje kao osjećaj oštre, jake boli u gornjem djelu trbuha. Stoga bi umjesto ovih lijekova trebalo koristiti paracetamol koji je puno blaži prema želučanoj sluznici.Ako ovi bolovi i tegobe ne nestanu nakon 2 tjedna, trebate posjetiti svog izabranog liječnika koji će vam dati da napravite test na bakteriju H.pylori koja može biti uzrok upale želučane sluznice(gastritis) i nastanka želučanog vrijeđa, a koja se liječi antibioticima i antacidnim lijekovima. 

5.UZROK: Ispijanje većih količina alkoholnih pića 

POSLJEDICA:Oštra bol u gornjem djelu trbuha koja se širi pojasasto u leđa.,te povraćanje i groznica mogu biti simtomi vrlo ozbiljnog i hitnog stanja- akutnog pankreatitisa. U ovo doba godine jede se žešća i masnija hrana i piju razni koteli i alkoholna pića u većim količinama što može uzrokovati upalu gušterače,organa koji luči brojne enzime i sudjeluje u procesima probave i regulaciji šećera. Akutni pankreatitis nastaje zbog djelovanja aktiviranih enzima gušterače na okolna tkiva s posljedičnim propadanjem tih tkiva i jakom upalom. Alkohol je najčešći uzrok akutnog pankreatitisa, a može se javiti i nakon samo jeden noći opijanja ili nakon dugotrajnijeg pijenja većih količina.Simptome akutnog pankreatitisa prepoznaćete po oštroj , žarućoj boli u gornjem djelu trbuha,koja se pojasasto širi u leđa,trbuh je bolan i otečen, a može se javiti i groznica,mučnina ,povraćanje i ubrzan puls. Ovo je po život opasno stanje i hitno se morate javiti u najbližu hitnu službu. Obvezan je ostanak u bolnici i primanje antibiotika intravenski.Žene imaju 50% više vjerojatnosti da obole od akutnog pankreatitisa,jer ne toleriraju veće količine alkohola tako dobro kao muškarci kaže Silvia Degli-Esposi, MD,direktor Centra za gastrointestinalne poremećaje u Providensi RI.Sve iznad 2 alkoholna pića tjekom noćnog provoda utječe na ženski metabolizam te nakon što ste popili ova dva žešća pića,nešto pojedite i nastavite piti mineralnu vodu. 

6.UZROK: Nepodnošenje vruće čokolade ili kakaa. 

POSLJEDICA: mučnina,podrigivanje,grčevi u crijevima.Ovo su znaci intolerancije na laktozu(mliječni šećer). Oni se javljaju nakon 2-3 sata konzumacije mliječnih napitaka.Ako vam se jave ovi simptomi onda i vi spadate u ljude koji ne mogu pravilno probaviti ovaj šećer.Ne morate uvjek nakon konzumacije mliječnih napitaka imati ove simptome,oni se mogu javiti samo ako ste ih konzimirali češće nego inače ili u većim količinama za vrijeme blagdana kaže Yuri A. Saito, MD., gastroenterolog iz Mayo klinike u Rochesteru,MN. Možete si pomoći tabletama koje sadrže enzime za bolje probavljanje laktoze ili možete koristiti mlijeko saminimalnom količinom laktoze,što se može naći i u našim trgovinama. 

7.UZROK:Osjećaj umora i ljutnje. 

POSLJEDICA: Uzrokuje spazme i grčeve debelog crijeva.Više od 25% žena u SAD ima simptome iritabilnog kolona. Stres je okidač za nastanak ovog poremećaja.Stanje pogoršavaju i brza hrana,neki lijekovi i dani menstruacije.Ovaj sindrom praćen je grčevima u donjem abdomenu te zatvorom ili diarejom . Opisani su i slučajevi familijarne pojave ovog poremećaja.Različita hrana,različito utječe na različite ljude. Ako patite od ovog sindroma vaš izabrani liječnik može vam prepisati spazmolitike koji djeluju opuštajuće na glatke mišiće crijeva i time smanjuju bol. Antidepresivi su također učinkoviti jer blokiraju prrijenos bolnih signala iz živčanih stanica u stijenci crijeva do mozga.Borba protiv stresa jogom i meditacijom te fizička aktivnost također pomažu u ublažavanju simptoma ovog sindroma.

 5 malih savjeta za vrijeme blagdana: 

- Odlazite na blagdanke partije uvijek do pola siti.

- Izbjegavajte jesti hranu koja je dugo stajala i u većim količinama

- Krećite se , to stimulira proces probave.

- Ne mojte zaboraviti piti vodu.

- Opustite se,nađite vremena za sebe i svoje najmilije. Vaša probava biće vam zahvalna kao i

cijeli organizam.

preuzeto s: webmd.com

Za MojDoktor: Mirela Frančina.dr.med.Uppt, siječanj 2010.

http://www.mojdoktor.hr/Default.aspx?page=96&article=4753&kw=blagdani_i_probava

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.