UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Salate

Salata od brokule i cvjetače

Osnovne namirnice: 

 ½ glavica brokule;

½ glavice cvjetače;

¼   male glavica celera i svježe sjeckanih listova celera;

½ mrkve;

sok od limuna;

2 žlice posnog sira;

2 žlice jogurta (0,9% masnoće);

listovi celera;

mala žličica sjeckanih oraha, badema, te bučinih I suncokretovih sjemenki; 

začini:

malo vlasca, bosiljka, majčine dušice,  kopra, muškatnog orašćića ili  nešto drugo po želji po (za ljutinu može I đumbir);mala žličica maslinovog ulja ; 

 

Dodaci po želji (nisu obavezni- ovisno o želji ukućana) 

1-2 grančice mladog luka ili;

½ glavice crvenog luka;

1  režanj češnjaka; 

 

Priprema:  

 

Brokulu, cvjetaču, celer i mrkvicu, očistiti i sitno nasjeckati (najbolje u multipraktiku).Poškropiti sa limunovim sokom da ne oksidira a ujedno daje i  prirodnu kiselost.

Dodati svježi posni sir , malo jogurta te umiješati sve ostale dodatke da postane gusto.  U smjesu dodati vrlo malo soli i dodavati začine malo po malo i pri tome isprobavati okus da ne bi bilo ili preslano ili da se ne izgubi osnovni okus svih namirnica. Na kraju dodati malu žličicu maslinovog ulja, posipati sa malo sjeckanih oraha i ukrasiti listovima celera i ribanom mrkvom. Poslužiti hladno!! 

Salatu poslužujemo kao samostalni obrok, u kombinaciji sa drugim salatama,  ili kao ukusan namaz na integralnom kruhu.  

 

Recepti: Sonja Njunjić / Prijedlog salata vezano uz predavanje "Preporučena prehrana tijekom zime - kako jesti a ne debljati se", održano 27.12.2004. 

 

Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“ 

 

Uppt, 23.11.2011./lipanj 2016.