UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Deserti
PITA S KRUŠKAMA
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 04 Studeni 2007 12:56
- Hitovi: 7790
PITA S KRUŠKAMA VILIJAMOVKAMA
Priprema:
Brašno prosijati, i u sredinu staviti 75 grama šećera, malo soli, omekšani maslac, jaja, i kvasac. Sve posuti s sitno naribanom koricom limuna i zamijesiti.
Ostaviti da stoji zamotano u prozirnu foliju oko 30 minuta, a zatim podijeliti u dvije polovice i izvaljati u obliku pravokutnika površine 30x20 cm. Jednu polovicu stavi se u namašćeni i pobrašnjeli lim i na nju se stavi nadjev od krušaka.
Nadjev se priredi od naribanih krušaka, u koje se doda rakija i sitno naribani keksi te ostatak šećera (25 grama). Sve se prekrije s drugom polovicom izvaljanog tijesta, vilicom se probuši na površini i po želji može se namazati smjesom žumanjka i male količine vode.
Stavi se u ugrijanu pećnicu na 200stupnjeva C i peče 30 minuta.
Ohlađeni kolač nareže se na kockice i lagano pospe s šećerom u prahu. Po porciji (za 4 osobe) izračunala sam (dr.sc.Donatell Verbanac) da može sadržavati oko 500 kcal. Ali možemo to podijeliti s više osoba i tako pojesti manje, a opet uživati u ovom ukusnom i zdravom kolaču.
Sastojci:
2 velike kruške Vilijamovke
2 velike žlice rakije dobivene od krušaka Vilijamovki
200 grama brašna
75 grama maslaca
100 grama šećera
2 jaja
1 vrećica suhog kvasca
1 limun
4 suha keksa («petit beure»)
šećer u prahu
sol
Preuzeto sa: www.gastro.hr/19.10.2007.
Vidi: RECEPTI/namirnice/kruške