Zdravlje

Zaštitimo se prije zime

  • Ispis

Pripremila: Sonja Njunjić, predsjednica Udruge, listopad 2014.

Ove godine, s obzirom na ljeto puno kiše, jesenski dani i nadolazeći zimski, samo su kontinuitet vlage, hladnoće i magle, te posebno ranojutarnjih niskih temperatura. Mislimo li na zdravlje, a vezano uz zimsku prehranu, nije važno samo ono što jedemo, već je vrlo važno koliko jedemo, kako ćemo rasporediti dnevnu energiju. Najveću štetu imunitetu nanose procesuirane namirnice, te one s većim količinama konzervansa i različito kemijski tretirane. Osobe s prekomjernom težinom, zbog lošije prehrane, češće obolijevaju od prehlada i infekcija svih vrsta, zbog niskog imuniteta.

Zimska prehrana (osobito u hladne zimske dane kao ovih proteklih dana) trebala bi se bazirati na prehrambenim vrijednostima koje će pridonijeti pojačanju imuno sustava, obrambene snage organizma, te prevenciju određenih bolesti koje donosi hladno i vlažno vrijeme.

Pripremu našeg organizma za hladne dane jačanjem imunološkog sustava preporučujemo kroz:

1) AROMATERAPIJU - pravilnim korištenjem eteričnih ulja koja će svojim djelovanjem prevenirti bolesti  dišnih puteva, te nam dati dati osjećaj ugode i zadovoljstva.  Također, da bi spriječili određene bolesti (osobito zimske prehlade i viroze), te dobru psihofizičku sprenost, dobro bi bilo da uz preporučenu prehranu, svakodnevno upotrijebimo nekoliko kapi određenog eteričnog ulja po svom izboru! Malo mirisa čini veliku ćaroliju!

2) DETOKSIFIKACIJU ORGANIZMA – konzumiranjem namirnica kojima se organizam oslobađa nakupljenih toksina. Iskoristimo zimske mjesece kako bismo se opet "vratili" žitaricama, osobito ječmu i zobi, koji ne samo da imaju zagrijavajući učinak na organizam, već također i pomažu u čišćenju tj. detoksikaciji organizma. Vodimo računa o količinama!

3) PRAVILNIM i REDOVITIM UNOSOM NAMIRNICA – kao što su:češnjak i luk, svježe voće (svaki dan barem jedan citrus, jer oni obiluju moćnim antioksidansima, vitaminima C i bioflavonoidima) i povrće (osoobito zeleno), cjelovite žitarice (osobito zob, ječam, heljda, raž, riža....), konzumiranje mahunarki  (bogate vlaknima i vitaminima iz skupine B), konzumiranje brazilskih oraščića i ostalih orašastih plodova jer u bogati selenom i cinkom. 

4) KONZUMIRANJEM TEKUĆINE KROZ ČAJEVE I TOPLE NAPITKE:

Tijekom zimskim mjeseci isto tako važan je dovoljan unos tekućine u naš organizam. Stoga preporučujemo obavezno svakog jutra:: 1 čaša mlake vode sa 1/2  sviježeg iscijeđenog limuna  i eventualno malom žličicom meda, popiti na tašte. Tako pripremljen napitak ima blago laksativno djelovanje i stimulira probavne sokove, te olakšava metaboličke procese kroz cijeli dan. Neka vam zima bude razlog da uživate u toplim i okrepljujućim jelima i pićima,  kojima ćete svoj organizam «ugrijati», a ujedno i ojačati za hladni prosinac i siječanj.   

5) KORIŠTENJE ZAČINA

Preporučujemo da u toplim napitcima (čajevima i juhama), te kod priprema ostalih jela,  koristite začine koji imaju blago ljutkasti karakter, a time i stimulativno djelovanje ne samo na proces ubrzanja metabolizma, već i antiseptičko i antibakterijsko djelovanje (npr. đumbir, cimet, čili paprika, celer, češnjak i sl.).

Začini, uz to što oplemenjuju našu prehranu, također i sudjeluju u zaštiti zdravlja, s time da se racionalno koriste prema vlastitoj sklonosti i odabiru.

 

UPPT, Sonja Njunjić, listopad 2014.

.