Namirnice

Tikvice

  • Ispis

TIKVICE

 

Porijeklo tikvica je čitavo područje od Grčke, Turske, Cipra, Sjeverne Afrike, Španjolske, Italije, Francuske dakle čitavo sunčano Sredozemlje.  Postojbina im je Indija, odakle su stigle i u naše krajeve. 

Ovo povrće je u međuvremenu postalo tako omiljeno, da ga se uzgaja i u našim vrtovima. U velikoj i raznovrsnoj porodici tikava, izdvajaju se, kao podvrsta, tikvice.

 

Djelotvorne tvari

Jednako kao i njihova velika rođaka bundeva, tikvice su idealne kod tretmana mršavljenja.

Uz malo kalorija (100 g tikvica ima samo 20 kalorija!!) i razmjerno puno hranjivih tvari, one su izvanredan pratilac dijeta koje će uz njih postati ukusnije, raznovrsnije, i kod kojih se ne treba bojati gubitka hranjivih tvari.

Kao začin uz tikvice uzmite svježe (ili sušeno bilje) estragon (gorušica),origano ili metvicu koja je izvrsna kombinacija za crijevnu floru i probavu i koja daje finu aromu ovom jednostavnom i zdravom povrću.

Kora tikvica bogata je karotenima i magnezijem, zato mlade tikvice ne treba guliti. To je izvrsna kombinacija za izmjenu tvari u organizmu, jer sadržavaju visok postotak vode (93%).

Od ostalih sastojaka, treba izdvojiti vitamine A i C, kalij, fosfor, kalcij, željezo i biljna vlakna. Svi ti sastojci tikvice čine stimulativnim za rad bubrega i izbacivanje vode iz organizma. Tikvice su gotovo u potpunosti iskoristive.

Provitamin A spada u najbrže biološke tvari, jer iz krvi dolazi bez ikakvog zastoja u stanice i zahvlajujući topivosti u mastima, prodire kroz membrane do staničnih jezgri. Ovo potiče djelovanju gena, koji pobuđuju čitav niz procesa izmjene tvari u organizmu.  

 

Stoga tikvice aktiviraju otpornost na stres, tjelesnu i psihičku snagu, živce i mozak, te prije svega sintetiziraju bjelančevine u svkaoj pojedinoj stanici.

Tikvice aktiviraju izmjenu tvari u stanicama, povećavaju sposobnost mozga i sposobnost koncentracije, djeluju smirujuće (magnezij), povećavaju količinu bjelančevina, jačaju mišiće i srce (kalij,magnezij), izlučuju vodu iz tijela, otklanjaju kiseline, izlučuju otrove iz crijeva i vezuju masne tvari, pomažu kod tromosti crijeva, jačaju imunitet i sluznice u tijelu. 

 

Recept Udruge, 2010./m.v.


„Zapečene tikvice a la Bruxe
lles;

 

 

Izvori podataka:

Knjiga Klaus Oberbeil/dr.med.Christiane Lentz/Lijekovitost voća i povrća

Hrana koja liječi, Izdavač Veble Commerce, Zgb. 2004.