Mandarine spadaju u porodicu citrusa. Imaju aromatičnu koru, koja se jednostavno odvaja od jezgre za razliku od naranče i limuna. Mesmati dio je slatki i mirisan, ali u većini slučajeva ima veliki broj koštica.
Porijeklom su iz Kine, a u Italiju su mandarine donijeli arapski trgovci u vrijeme Rimljana.
Predstavljale su simbol luksuza i blagostanja. Danas se uzgajaju u sjevernoj Africi i duž cijelog Mediterana. Postoji više vrsta mandarina i sve su one "zbunjujuće" slične.
Clementine su najmanje mandarine, sa sjajnom narančastom korom i bez koštica. Njihovo slatko i ukusno meso čini ih najpopularnijom vrstom mandarine. U trgovinama ih možete naći sa lišćem još pričvršćenim za plod, što zna izgledati vrlo atraktivno.
Mandarin je vrsta koja se najčešće koristi za kandiranje i kao takva prodaje za ukrašavanje kolača i torta.
Satsuma vrsta dolazi iz Japana i sadrži mali broj koštica, a kod nas se uzgaja u neretvanskom području.
Ortanique, Tangelo i Minneola mješanog su porijekla, pa ih se može naći na stablu zajedno sa narančama. Slatko-kiselkastog su okusa i nemaju koštica. Sve one obiluju vitaminom C i beta karotenom.
Sadrže u 100 grama oko 40 kalorija.
Na tržnici birajte one koje izgledaju bogato za svoju veličinu, jer sadrže više soka. Mnoge od njih imaju naboranu koru, što nije znak nekvalitete. U hladnjacima ih možete držati do tjedan dana. Često se koriste u proizvodnji slatkiša, osvježavajućih pića i sirupa. Većina nas voli ih jesti svježe, a ukoliko ih uronite u čokoladu koju ste prethodno otopili mogu poslužiti kao brz i jednostavan, ali i ukusan desert.
Za desert možete probati i Mandarine u karameli i Hladnu kremu od mandarina. Želite li mandarine uvrstiti u svoj ručak ili večeru, svakako probajte Prhkog fazana punjenog delikatnim gljivama.KORA MANDARINE «UBIJA RAK»
Tim sa Leicester Fakulteta farmacije (Leicester School of Pharmacy) otkrio je da se spoj iz kore mandarine, salvestrol Q40, u ćelijama raka pretvara u toksični spoj, te da ih uništava. Otkriveno je da se salvestrol Q40 nalazi u većoj koncentraciji u kori mandarine nego u samoj jezgri voća. Istraživači pretpostavljaju da je moderni trend odbacivanja kore možda doveo do porasta stopa nekih oblika raka. Salvestrol 40 je vrsta fitoaleksina – spoja koji biljke proizvode da bi otjerale napadače poput insekata i gljivica.
Njega u toksični spoj pretvara enzim P450 CYP1B1, koji se u mnogo većim nivoima nalazi u ćelijama raka. Tako je salvestrol 40 20 puta više toksičan za ćelije raka nego za zdrave ćelije. Osim toga, ovaj spoj se proizvodi u većoj mjeri kada su nivoi infekcije među usjevima visoki. Prema tome, korištenje modernih pesticida i fungicida, što smanjuje rizik od infekcija, dovelo je do dodatnog smanjenja nivoa salvestrola u hrani. Iako su ovi rezultati ohrabrujući, neophodno je provesti dodatne kliničke studije koje bi pokazale da li je moguće ove supstance pretvoriti u efikasan lijek protiv raka kod ljudi.
Objavljeno: umag-portal.com/.../kora-mandarine-ubija-rak/ Žužana Dušanić 29/10/2008
Izvor: BBC NEWS, septembar 2007.