Izvrsno glavno jelo kojim ćete iznenaditi ukućane ali i goste!
Potrebno:
350 g kuhane raži;30 g maslaca;1 žlica kiselog vrhnja (ili sojinog);2 žlice usitnjenog različitog začinskog bilja po izboru ( peršin, vlasac, majčina dušica, curry, mljevena slatka paprika, mažuran) - može biti svježe nasjeckano ili osušeno;1 list lovora;150 g pikantnog sira (gauda);1 žlica juhe od povrća;
Priprema:
Zrnje raži namočite preko noći. Sutradan ga zakuhajte u vodi s listom lovora, začinima (osim caurry) i žlicom juhe od povrća. Ako nemate juhu, onda pola kockice vegeta juha od povrća razmutite u 1 dcl vode i dodajte u juhu.
Kuhajte na tihoj vatri dok ne omekša onda zatvorite vatru i pustite da nabuja. Ocijedite, izvadite lovor te umiješajte maslac i nasjeckano začinsko bilje i mljevenu crvenu papriku.
Začinite curryjem (na vrh male žličice da ne preuzme okus). Sir naribajte i poslužite posebno u posudici sa žličicom.
Savjet:
Uz ovo jelo poslužite salatu od ribane mrkve i komorača ili kuhanu brokulu ili prokulice posute orasima ili zelenu salatu sa mljevenim orašidima (orasi,bademi, lješnjaci ili pinjoli). Umjesto sira kao prilog možete ponuditi umak od šampinjona i povrća, pirjano povrće, a to također možete umiješati u pripremljenu raž!
Izvrsno i nesvakidašnje jelo koje će obogatiti gastro ponudu vašim ukućanima i gostima!
Dobar tek! Uppt, kolovoz 2011./m.v.
Izvor: Ljekovitost voća i povrća, Hrana koja liječi ; Autori: Klaus Oberbeil dr. med & Kristina Lentz, Veble Commerce, Zagreb