Deserti

SLADOLED OD VANILIJE

  • Ispis

sastojci:

200 ml mlijeka  (po mogućnosti najmanje masno ili sojino ili rižino);

200 ml slatkog vrhnja (najmanje masno ili sojino ili rižino);

50 g šećera (po mogućnosti smeđi šećer ili 2 velike žlice meda);

3 žumanjka;

nekoliko prutića vanilije; 

Priprema

Pjenasto umutiti žumanje sa šećerom. zagrijte mlijeko s vrhnjem i prutićem vanilije (ili vanili šećer). Prije nego što prokuha izvadite vaniliju, te prelijte  u posudu sa žumanjkom i šećerom, pri tome lagano miješajući.Stavite smjesu da se kuha na pari i miješajte dok ese ne zgusne, pazeći da ne zavrije.Ostavite da se ohladi, potom stavite u ledenicu na  1-2 sata. kad se krema stvrdne izvadite je iz posude i izmiksajte na maloj brzini par minuta. Vratite u ledenicu i ponovite postupak 2-3 puta u razmacima od jednog sata, kako bi se krema ravnomjerno smrznula.Poslužite naribanom čokoladom i šlagom!