Sastojci:
· 300g glatkog brašna (crno Tip-1100);
· 300g raženo;
· žličica soli;
· 200 dcl mlijeka;
· 12% m.m. kiselo vrhnje (može zamjena sojino, ili manje masno, ili kombinacija sa vodom);
· 100 ml ulja (količina ulja može se i smanjiti);
Postupak:
Sve promiješati. Posebno pripremi kvasac 1 kockicu s 200 ml. toplog mlijeka sa žličicom šećera. Kad se kvasac (germa) uzdigne, uliti u smjesu i zamijesiti. Glatku smjesu ostaviti 20 min, pa opet premijesiti i podijeliti na 4 jednaka dijela. Razvaljati na 1 cm debljine i formirati u kiflice ili prutiće. Lim za pečenje namastiti, složiti kiflice ili prutiće i ostaviti 30-tak minuta na toplom.Prije samog pečenja kiflice (prutiće) premazati žutanjkom (može se posipati po želji sezamom, kimom ili makom) i staviti peći na 170 stupnjeva 15-20 min.
Dobar tek!
Uppt, Radionica kuhanja br. 1/ 13.10.2011./ Tema „Žitarice“
Recept za radionicu predložila članica Udruge Biserka Flajpan.