Deserti

Krema od sira sa šljivama i anisom

  • Ispis

Kremasti užitak 

Šljive su bogate vitaminima A, B, C i E te kalijem i mogu biti izvrstan lijek protiv nekih bolesti. Meso ploda plave boje najčešće se koristi za pekmez ili džem, no  Miroslav Dolovčak, šef kuhinje zagrebačkog Hotela Aristos, ovaj puta predlaže uistinu poseban desert s tim zdravim jesenjim plodom. U kombinaciji s kravljim sirovm i anisom, uživat ćete u neodoljivoj slastici od prekrasnih šljiva na drugačiji način!! 

Sastojci:

500 g šljiva;

50 g šećera;

1 dcl crnog vina;

1 prutić cimeta;

2 kom anisa;

100 g amaretta keksi (ili piškoti);

300 g svježeg kravljeg sira;

2 vrečice vanilij šećera;

100 g jogurta (0,9% masnoće);

1 žlica limunovog soka; 

Priprema: 

1)      Šljive narežite na kocke te staviti kuhati zajedno s vinom i šećerom. Dodajte cimet i anis te sve zajedno pirjajte 5 minuta!

2)      Izvadite cimet. Smjesu ohladite.

3)      Izmiksajte sir, vaniliju te dodajte jogurt i limunov sok. Ali pazite, krema ne smije biti rijetka. Radije dodajte prvo pola količine od jogurta, pa ćete vidjeti nakon miksanja.

4)      Kekse smrvite .

5)      U velike čaše stavite malo sira, preko njega pažljivo stavite kašu od šljiva i  komadiće kekse. Ponovite postupak, tako da na kraju mora ostati sir.

6)      Stavite u hladnjak, a prije posluživanja ukrasite prema želji!!! 

(Objavljeno u reviji HAK br. 185 od listopada 2010.g.) 

 

Uppt, preuzeto, 24.10.2010.