Recepti

Salate, Radionica br. 6

  • Ispis

RADIONICA KUHANJA (br.6)

Datum: 24.11.2011.(četvrtak);

TEMA RADIONICE: "SALATE“ ;

 Voditelj radionice: Irena Švenda i Sonja Njunjić;

Asistenti: Tea Tošić, Biserka Flajpan;

Izrada bookleta Radionice: Mirela Vidović 

FOTOGALERIJA

Salate kao prilozi, ali i kao zasebni obroci!                                                                                  

Malo kalorija, puno zdravlja! 

Nekada je proljeće nagovještalo dolazak lisnatog povrća, no danas su tijekom godine dostupne različite vrste, iz različitog uzgoja, što obogaćuje naše tržnice! Stoga je svako godišnje doba, a pogotovo zimsko, idealno je kako bismo naš organizam pripremili za povećane aktivnosti i napore, te ga održavali u dobroj formi, opskrbljujući ga vrijednim nutrijentima, a da pri tome ne narušimo našu tjelesnu težinu, ili da bismo održavali poželjnu. 

To se prije svega odnosi na sve one koji svoju prehranu reduciraju bilo u smislu bilo u smislu ukupne količine unesene energije, primjenjujući neke od programa smanjenja tjelesne težine. U prosjeku svo zeleno povrće i različite salate (endivija, rikula, potočarka, špinat, blitva) u prosjeku na 100 grama sadrže cca 25-40 kcal! 

PRIPREME ZA RADIONICU 

 

Udruga je kroz tematsku radionicu polaznicima pripremala salate koje se dobiju kombiniranjem namirnica različitih prehrambenih vrijednosti, ovisno o sastojcima, a koje se mogu pripremati kao salate zasebno ili mogu biti prilozi uz različita jela.

Na taj način kroz radionicu, kulinarski smo se odmakli od tradicije, te polaznicima ponudili nove okuse i načine priprema namirnica iz svakodnevne prehrane.

Danas nije neobično, već je postalo pravilo, da se salate rade u kombinaciji sa zelenim i korjenastim povrćem, mahunarkama, raznim žitaricama i sjemenkama u kombinaciji sa posnim sirom, a sve u smislu zdrave i preporučene prehrane.

Zelene salate (vidi u namirnice Salate), korištene su kao dodatak salatama koje je radionica ponudila polazniciZa ovu radionicu odabrali smo nekoliko raznovrsnih recepata za pripremanje salata, s različitim mogućnostima kombinacija i varijacijama.  

 

Važne napomene: 

U svijetu začina važno je napomenuti da salate uvijek treba začiniti i smiješati u posljednji čas, tj. neposredno prije iznošenja na stol, radi toga da ne povene, već ostane svježa i čvrsta. 

Kako su zelene salate bogate vitaminima A i C, listove je najbolje upotrijebiti odmah nakon ubiranja jer se njihov okus i hranjiva vrijednost brzo izgube. Ukoliko želite spremiti višak salate i na par dana, najbolje je salatu temeljno očistiti i osušiti, te čuvati na hladnom i zračnom mjestu. Izbjegavati plastične vrečice jer one navlače vlagu i potiču truljenje!


RECEPTI RADIONICE: 

Meksička salata;

Salata od poriluka;

Salata od cikle i celera;

Salata od celera i žitarica;

Salata od brokule i cvjetače;

Salata od purećih prsa sa radičem;

Salata od mozzarelle i rikule;

Brokula sa plodovima mora;

Salata od zelene leće i kineskog kupusa;

Salata od kiselog kupusa sa orasima;  

ZAKLJUČAK

Ljudi koji vode brigu o svom zdravlju, prvenstveno kroz prehranu, znaju da najviše ljekovitih kemikalija sadrže biljke!Bez lisnatog zelenog povrća i salata ne bi smio proći nijedan dan. Zato, želite li jesti zdravije, jedite lisnate biljke jačih boja, koje već na prvi pogled djeluju moćnije. 

Činjenica je da su brojna istraživanja i praktični rezultati pokazali da su salate i povrće u prehrani nužni zbog zadovoljavanja osjećaja sitosti i bogatstva okusa kao i nutrijenti iznimno potrebni našem organizmu zbog svog sadržaja i mogućnosti da ih konzumiramo svježe, a time i osiguravamo zdrav i  kvalitetan život. Dapače, planiranjem i zamjenom obroka sa salatama (ili dopunom) smanjit ćemo prekomjernu težinu!   

Uppt, 22.11.2011.