Recepti

ČAJ OD ZOBI I JEČMA

  • Ispis

Prirodni tonik za cijeli organizam.

 

Vidi:

Zob

 

 

Ječam

 

Potrebno:

Zob i ječam u ljusci (neoljušten) – kupiti na Dolcu ili bilo kojoj prodavaonici zdrave hrane. 

Postupak isti za obje vrste čaja:

4 velike žlice neljuštene zobi ili ječma staviti kuhati u 1,5 litre vode.

Kuhati 20 minuta. Ostaviti zob/ječam da se slegne, procijediti i piti čaj tijekom dana.  Može se dodati malo limuna.  

Također možemo skuhati duplu količinu, te rasporediti u dvije boce i u svaku bocu staviti komadić cimeta (kore) ili komadić zvjezdastog anisa. 

Potrebno je svaki dan ili svaki drugi dan postupno I tijekom dana pijuckati čaj, kako bi dali organizmu  primjereno vrijeme da se prilagodi promjeni u prehrani, tj. novim namirnicama.  

Zanimljivo:

1) Ječmeni slad je dobra zamjena za šećer. Bogat je fermentima, lako probavljiv, pogodna hrana za osobe sa želučanim problemima, za rekovalescente, djecu i starije osobe. Čaj od ječma izvrstan diuretik, pomaće podmazivanju zglobova i održavanja motoričkog sustava;

2) Naše bake su kuhanim ječmom u obliku obloga liječili upalne i natekle zglobove. 

Uppt, recept preporučila Sonja Njunjić/ 2004./07.07.2010.