Prirodni tonik za cijeli organizam.
Vidi:
Zob
Potrebno:
Zob i ječam u ljusci (neoljušten) – kupiti na Dolcu ili bilo kojoj prodavaonici zdrave hrane.
Postupak isti za obje vrste čaja:
4 velike žlice neljuštene zobi ili ječma staviti kuhati u 1,5 litre vode.
Kuhati 20 minuta. Ostaviti zob/ječam da se slegne, procijediti i piti čaj tijekom dana. Može se dodati malo limuna.
Također možemo skuhati duplu količinu, te rasporediti u dvije boce i u svaku bocu staviti komadić cimeta (kore) ili komadić zvjezdastog anisa.
Potrebno je svaki dan ili svaki drugi dan postupno I tijekom dana pijuckati čaj, kako bi dali organizmu primjereno vrijeme da se prilagodi promjeni u prehrani, tj. novim namirnicama.
Zanimljivo:
1) Ječmeni slad je dobra zamjena za šećer. Bogat je fermentima, lako probavljiv, pogodna hrana za osobe sa želučanim problemima, za rekovalescente, djecu i starije osobe. Čaj od ječma izvrstan diuretik, pomaće podmazivanju zglobova i održavanja motoričkog sustava;
2) Naše bake su kuhanim ječmom u obliku obloga liječili upalne i natekle zglobove.
Uppt, recept preporučila Sonja Njunjić/ 2004./07.07.2010.