Autor: Dr. L. K. Kreho MD MSc Reg Nutr
Kroz povijest, svaka kultura je koristila hranu da bi ili prevenirala ili tretirala oboljenja: Kineski vladari su imali imperijalne dijetetičare čak još u 4 stoljeću BC, dok su stari egipatski fizijatri jos davno preporučali ishranu bogatu jetricom da bi tretirali noćno sljepilo.
Nutricijska terapija - prehrana kao ključ zdravlja - spominje se i za vrijeme poznatog grčkog liječnika i utemeljitelja zapadne medicine Hippocratesa koji je još tada rekao 'Dopustite da vam hrana bude lijek a lijek hrana'.
Industrijski razvijene zemlje su prošle kroz razdoblje kada se smatralo da je ozdravljenje kroz prehranu neučinkovito te da ne pomaže.
Ali sada ponovo se široko prihvaća vitalna uloga prehrane na zdravlje, pri čemu ponajviše trebamo zahvaliti razvitku tehnologije, odnosno kompjutorima koji su pomogli i pomažu da usporedimo prehrambene navike velikog broja ljudi s njihovim rizicima od oboljenja.Ova istraživanja su pokazala koliko je hrana važna u prevenciji bolesti te je dovela do daljih važnih informacija o efektu prehrane i različitih prehrambenih navika na zdravlje.Razlika između riječi "hrana" i "lijek" je vjerojatno bila čudna našim ranim precima: biljke i životinje oko njih su bili jedino što ih je okruživalo a sluzili su im u različite svrhe.
U razdobljima gladi i bolesti naši rani preci su pokušavali upotrijebiti sve oko sebe u svrhu prehrane ili izlječenja.
Znastvena istraživanja nekolicine tradicionalnih namirnica pokazala su i potvrdila da je na primjer kupus zaista visokovrijedna namirnica o čijoj su važnoj i protektivnoj ulozi pisali još Rimljani, ili da bučine sjemenke kao tradicionalna alternativna europska medicina mogu pomoći kod oboljenja prostate.
Postavlja se važno pitanje: 'Koliko dugo i od kada je hrana upotrebljavana kao lijek?
Komorač kao hrana-lijek datira jos od doba starih Grka i Rimljana do doba srednjovjekovnih Britanaca pa do moderne Kine.
Hrana kao lijek ima prednost nad sintetičkim lijekovima u tome što je testirana duže I što je korištena od mnogo većeg broja ljudi.
U daljim tekstovima ću se upravo osvrnuti na sve te pozitivne strane određenih vrsta namirnica, vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i na to kako nam mogu pomoći.Nutricijska terapija nije samo da jedete raznoliko, već vam pomaže da povećate osobnu pozornost kako jedete, odakle potječe hrana koju jedete, kako je čuvate i pripremate.Dr Henry Dreher - autor knjige "Osobnost imunog sustava" - ponovo nas je podsjetio na određene osobine koje svi možemo razviti, te koje nam mogu pomoći da povećamo nase sposobnosti da budemo što zdraviji.
Te osobine su:Naš imuni sustav dio je naše unutarnje slike, te će promjena načina prehrane kao i načina zivota bitno utjecati na njega.
Istina je da neka oboljenja zahtijevaju specifičnu medikamentnu terapiju, ali mnoga stanja mogu se efektno poboljšati nutricijskom terapijom.
Nutricijska terapija je izlječenje temeljeno na tome da nam hrana kao dio prirode može pomoći da održimo stanje dobrog i kvalitetnijeg života: naša hrana je naša medicina, a naša medicina je naša hrana. Dr. L. K. Kreho MD MSc Reg NutrPreuzeto sa: http://www.zupa-svkriz.hr/zdravlje/hrana1.htm