ENERGETSKI CIRKULACIJSKI KRUG I PREHRANA ZA ENERGIZACIJU ORGANIZMA
Energija, vitalnost ili životna snaga preduvjet je za sve aktivnosti i funkcije organizma koje povezujemo sa pojmom život. Energija je temelj svih materijalnih struktura tijela.( Svi oblici života i aktivnosti koje povezujemo sa životom istodobno upijaju i otpuštaju energiju.)
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini(TKM) sve je energija(nebo, zemlja, čovjek, duh).Ta iskonska energija pojavljuje se u obliku kozmičke energije i vitalne energije. Čovjek je po TKM materija i energija, on je istodobno dio kozmosa(univerzuma) i sve sile koje su potrebne za održavanje makrokozmosa(svemira), potrebne su za održavanje mikrokozmosa(čovjeka).
Dakle čovjek funkcionira po principu Yina i Yanga. T o su 2 aspekta vitalne energije koja su u stalnom uzajamnom odnosu i permanentnoj ravnoteži što se označava pojmom zdravlje, a ako prevlada jedan od njih(neravnoteža) nastaje bolest.
Po TKM postoji nekoliko vrsta vitalne energije:
1 praroditeljska(nasljedna)-YUAN odnosno genetski određena energija koja je odgovorna za bioritam i na tu energiju ne možemo utjecati
2.energija održavanja koja se dijeli na: a)nutritivnu ili energiju iz hrane b)čistu energiju (zrak) - koja dolazi putem disanja.
Na tu energiju održavanja možemo utjecati. Jedan dio te energije ima obrambene funkcije i ona je odgovorna za imunitet (otpornost organizma)
Organi imaju svoje pripadajuće meridijane(energetske kanale) kojima teče vitalna energija. Cirkulacija energije počinje u meridijanu pluća (sa rođenjem, prvim udahom i prvim plačem), dakle u grudnom košu, a završava u meridijanu jetra, jednom od organa eliminacije toksina.
Krećući se kroz 12 meridijana, njihovim putanjama, energija prođe za 28 minuta i 48 sekundi, odnosno za 24 sata prođe kroz meridijane 50 puta.
U tijeku 24 sata svaki organ ima u određeno vrijeme ( u trajanju od 2 sata) svoj energetski minimum i maksimum).To ritmično kretanje energije se naziva»unutarnji biološki sat» ili bioritam.
Šuplji YANG organi su npr. želudac, tanko crijevo, debelo crijevo, žučni mjehur, mokraćni mjehur) i u njima se energija stvara. To su organi» radionice» ili proizvodni organi. Drugim riječima zdrav probavni sustav je prvi čimbenik za obnavljanje vitalne energije. Ne zaboravimo da je sluznica tankog crijeva zadužena za apsorpciju hranjivih tvari koje će na kraju završiti u našim stanicama.
Nasuprot njima su kompaktni ili YIN organi (jetra, bubrezi, pluća, srce) u kojima se energija deponira. To su organi» riznice», njihova je funkcija čuvanje i distribucija asimilirane i akumulirane energije. U ovim organima se energija pohranjuje (čuva).
Preko YANG šupljih organa( koji su u kontaktu sa vanjskim svijetom), organizam dobiva hranu i preko ovih organa se organizam najbrže vraća energiju.( energizacija).
Pravilna prehrana je dakle povezana sa održavanjem funkcije imunološkog sustava.
ENERGIJA- na razini stanice stvara se u njenoj protoplazmi u energetskim centralama koje nazivamo mitohondrije i to iz glukoze koja je naše pogonsko gorivo. Tu se ona pretvara u energetski prihvatljiv oblik za stanicu ATP (adenozin trifosfat).
Pri tome je važna normalna funkcija stanične opne jer sve što dođe u stanicu mora proći staničnu opnu.PRIJENOS kroz staničnu opnu je toliko važan za funkciju stanice da neke od njih troše i do 50% (stanične) energije samo u tu svrhu.
Metabolizam bi najlakše mogli izraziti formulomhrana + O2 = energija+CO2 +H20 + razgrađeni produkti metabolizma. Dinamika dobrog biokemijsko fiziološkog djelovanja našeg organizma je matrica za očuvanje i obnavljanje vitalne energije.
Dokaz naše vitalne energije opipljivi je puls odnosno moždana i srčana strujanja u obliku EEG-a i EKG-a. Mozak primjerice prosječne težine oko 1500 g troši petinu ukupne energije i cjelokupne potrošnje kisika
UVJETI ZA ENERGIZACIJU ORGANIZMA PRAVILNOM PREHRANOM
Pravilnim izborom namirnica i dodataka prehrani možemo ojačati, osnažiti i energizirati organizam. Imunološki sustav je isto tako jednim dijelom ovisan o prehrani. Hrana sadrži vitamine i minerale koji potiču obrambene funkcije tijela, na taj način što se drži pod nadzorom koncentracija bijelih krvnih stanica i njihova moć.
Treba težiti ka hrani sa ujednačenim pH budući da su to su namirnice koje najprije pomažu u detoksikaciji organizma.
S obzirom da svakoj našoj stanici u njenom metabolizmu trebaju: kisik, voda, masne kiseline, aminokiseline, i elektroliti-(ioni) važnih za pravilnu funkciju stanica, pa tako i cijelog organizma treba voditi računa o:
Oksigenacija- se odnosi na opskrbu tkiva kisikom, znači funkciju disanja, cirkulacije i funkciju KVS.
Rehidracija-optimalan unos tekućine poglavito vode
Detoksikacija-eliminacija štetnih tvari (preko organa probave-crijeva), jetra i bubrega.
Energizacija- stvoriti metaboličke uvjete za metabolizam glukoze.
ŠTO JE NAJČEŠĆE DEFICITARNO U PREHRANI?
esencijalne masne kiseline
Moguće su i sezonske varijacije određenih nutrijenata i esencijalnih tvari zbog termoregulacije i sl.
U prehrani se savjetuje:
1.unos voća i povrća (sezonskog) koje obiluju vitaminima A, C, E, te mineralima kao što su: cink, magnezij i selen. Tijekom zime i ranog proljeća savjetuje se citrusno voće: naranče, limun, grejp, zatim kivi i jabuke, zeleno lisnato i korjenasto povrće.: zelena salata, zelje. kelj, brokula, cvjetača, cikla i crna repa
2. riba, bijelo meso peradi i mahunarke kao dobar izvor bjelančevina,
3. orašasti plodovi i sjemenke: sadrže nezasićene masne kiseline, cink i vitamin E, važnih za normalnu funkciju imunološkog sustava
4. fermentirani nisko masni mliječni proizvodi koji su bogat izvor prirodnog B vitamina, kalcija i proteina, te zdravih tzv. probiotičkih bakterija
5. žitarice, pahuljice, posije, klice i integralna peciva kao bogat izvor korisnih vlakana, ali i vitamina i minerala, te ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Osobito se savjetuje zob i raž, te pšenica, heljda i proso.
6. Ugljikohidrati razgradnjom daju jednostavni šećer glukozu- pogonsko gorivo za naše stanice i jedini izvor energije za mozak.
KAKO NAJPRIJE ENERGIZIRATI ORGANIZAM?
Namirnice koje su po prirodi alkalne (lužnate) kao što je primjerice cjelovito zrno žitarica ili povrće smanjuju zakiseljavanje organizma Poznato je da puno mesa u prehrani i slatkiša ima taj učinak. Krv primjerice ima blago alkalni pH.
Dakle zeleno lisnato povrće, glavičasto povrće u sebi ima klorofil baš kao i lišće mladog ječma i mlade pšenice.
Klorofil je sličan hemoglobinu iz krvi (porfirinski prsten).
Učinak klorofila:
1. bitan za tvorbu stanica krvi(eritrocita), za funkciju mitohondrija
2. sadrži bakar mikroelement važan za aktivaciju mnogih enzima –MAO (monoamino oksidaza), superoksid dismutaza, citikrom C- neophodnog za prijenos kisika i detoksikaciju jetra, te razgradnju hormona stresa. Najviše bakra ima u lisnatom povrću kao što je: endivija, raštika, kelj, salata glavatica, radić, blitva, artičoka .ili samoniklo jestivo bilje: kopriva, maslačak koji privi pristižu u proljeće.Pored bakra, zeleno lisnato povrće sadrži magnezij, kalij, kalcij, željezo i druge minerale.
3.klorofil je bitan za funkcionalnu aktivnost crijevne sluznice (kod problema probave)
4.pomaže i kod kožnih promjena-akne, alergije, ekcemi-koje mogu biti posljedica slabijeg funkcioniranja probavnih organa i dužeg zadržavanja toksičnih tvari u crijevima.
Puno zrno žitarica je isto tako nutritivno visokovrijedna hrana, poglavito klice. Primjerice pšenične klice imaju sve osobine prirodnog multivitamina. Klice žitarica i grahorica ubrajaju se u najbogatiju hranu za stanice ljudskog organizma.
Zrno inače u procesu klijanja ima puno više vitamina i minerala nego dok miruje. Pšenične klice u odnosu na bijelo brašno imaju primjerice 5 puta više kalcija i 12 puta više fosfora, a istodobno su bogat izvor vitamina B skupine.Savjetuje se 1 do 2 žlice pšeničnih klica dnevno najbolje sa jogurtom ili u salatama.
Cvjetni prah ili pelud (polen) isto tako je prirodni multivitamin. Sadrži supstance potrebne za normalnu staničnu aktivnost i energetski visokovrijedne tvari, kao što su:bjelančevine(aminokiseline)masti(glicerini masnih kiselina)ugljikohidrati (glukoza, fruktoza,)vitamini (B1,B2,B3,B5,B6,E, D, provitamin A, vitamin P- rutin, folnu kiselinu, biotin) minerali (Na, K, Ca, Mg, P, S) mikroelementi (soli Fe, Cu, Zn, Cr, Mo, V i dr.)
Terapijski učinci:
1 stimulira rad živčanih stanica( kod umora, iscrpljenosti, blažih depresija)
2.pomaže kod hormonalne neravnoteže
3.poboljšava elastičnost krvnih žila
4.prirodni je lijek protiv slabokrvnosti
5.povoljno djeluje na vid
6.pomaže varenju i poboljšava crijevnu floru
7.popravlja elastičnost kože
8.sprječava opadanje kose
9.odlično je sredstvo za eliminaciju osjećaja gladi
Preporuka je uzeti jednu čajnu žličicu zrnaca polena pod jezik, ujutro, na tašte i pustiti da se lagano otapa u ustima. Može se dodati u mlaku limunadu ili čaj ili jednostavno kombinirati sa medom kao namaz. Savjetuje se kod osoba koje zbog prirode posla imaju neredovite obroke ili čija prehrana ne osigurava dovoljan dnevni unos voća, povrća i žitarica.
ŠTO DOPINOSI SMANJENJU ENERGIJE ?
Loše životne navike (pušenje, alkohol, previše crne kave, nekontroliran unos lijekova);
Izbjegavanje tjelesne aktivnosti;
Stres;
Premalo sna;
Čimbenici iz okoline: zagađenja iz zraka: ispušni plinovi automobila, smog, duhanski dim,zračenja, osiromašeno tlo, buka, prenapučenost, prometni kolaps.
Pravilna prehrana je uz pravilno disanje, primjeren unos tekućine, tjelesnu aktivnost te pozitivan način mišljenja i okrepljujući san najbrži i najprihvatljiviji put obnove vitalne snage organizma. Izabrati ju, znači dugoročno ulagati u banku zdravlja.
Piše: Slađana Divković, dr. med., dopredsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine
Na temu «Oblici vitalne energije» održano predavanje u Udruzi, 14.1.2008.g.
ACU MEDIC CENTAR
akupunkture i nutricionizma
Savjetovalište za pretilost i bolesti metabolizma
Slađana Divković, dr. med.
J.Šižgorića 19, Špansko, Zagreb
tel.: 01 345 6974