Salate

Salata od celera i ječma;

  • Ispis

Žitarice prije same pripreme namočiti. Nakon toga vrijeme kuhanja je samo cca 7 – 10 min. 

Sastojci 

·         Celer (1 srednja glavica);

·         Ječam (cca 1 šalica);

·         začini  (bosiljak, kopar, komorač);

·         đumbir u prahu ili malo naribanog (1 malu žličicu);

·         4 oraha sitno nasjeckana;

·         1 žlica samljevenih ili sitno nasjeckanih bućinih sjemenki;

·         1 mala žlica sjemenki suncokreta;

·         1 žlica limunovog soka;

·         1 žlica maslinovog ulja; 

Priprema: 

Sitno naribati glavicu sirovog celera. Malo posoliti i dodati sve navedene sastojke. Prije toga skuhati ječam (može i dan prije). Sve zajedno izmiješati – obavezno dodati odmah 1 žlicu limunovog soka i 1 žlicu maslinovog ulja. Sve lagano promiješati. Kušati, i po volji dodati eventualno nekih začina ili ako volite malo češnjaka. Dodavanje drugih sastojaka je po vašoj želji npr. malo ribane mrkvice, korabe ili nekog drugog korjenastog povrća. Također je možemo upotpuniti sa svježim kravljim sirom te  dobijemo nutritivno kvalitetan obrok! Ne treba dodavati više masnoća jer ima dovoljno kroz nasjeckane oraha i sjemenke.

Salata se servira hladna kao prilog,  a isto tako dobra je kao večernji obrok uz krišku integralnog kruha ili kao namaz.

Uppt, Radionica kuhanja br. 1/ 13.10.2011./ Tema „Žitarice“;