UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Salate
Kimći (kimchi)
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 13 Listopad 2010 19:47
- Hitovi: 6518
(Kimchi, engleska transkripcija)
Namirnice:
1 glavica kupusa;
1 vezica mladog luka;
1 šalica usitnjene mrkve;
1 žlica narezanog đumbira;
3 češnja češnjaka;
1 žlica soli;
4 žlice sirutke** (ako je nemate, možete dodati pola jogurta razblaženog s vodom);
Priprema:
Usitnite svo navedeno povrće i postavite ga u staklenke (ravnomjerno i razmjerno rasporediti sastojke). Dodatno ga zgnječite u staklenkama da se puste sokovi koji trebaju prekriti sadržaj u staklenkama.
Čvrsto zatvorite i ostavite u mraku na sobnoj temperaturi 3 dana. Nakon toga staklenke premjestite u hladnjak i nakon nekoliko dana će kimchi biti spreman za jelo - koristite ga kao salatu ili kao dodatak varivima i ostalim sličnim jelima!
Jeste li znali?... izvorni recept za KIMCHI dolazi iz Koreje.
....** dodavanje sirutke mješavini povrća potiče FERMENTACIJU - najjednostavnije rečeno - potiču se procesi probavljanja hrane koje izvršavaju bakterije, a korisni su jer pomažu bolju iskoristivost namirnica, a u isto ih vrijeme prirodno konzerviraju!
... osim povrća, fermentirati se može i razno voće, mlijeko te razne ostale namirnice...
Recept iz knjige Nourishing Traditions; Sally Fallon, dr.sc Mary G. Enig
Ostale recepte pogledajte u rubrici recepti tjedna