Salate

PORILUK S RAJČICAMA I MASLINAMA

  • Ispis

Izvrsna uskrsna salata i prilog jelima! 

Potrebno:

1 kg svježeg poriluka;

300 g rajčica; (mogu također biti pelati iz konzerve);

2 tvrdo kuhana jaja:

20 zelenih maslina;

½ čaše bijelog vina;

1 žlica sjeckanog peršina;

2 žličice maslinovog ulja;

40 g maslaca;

sol, papar; 

Postupak: 

Poriluk očistite i odstranite zelene dijelove. Narežite ga na dulje komadiće. Ukoliko želite izbjeći prejaki miris, prelijte ga kipućom vodom, ocijedite i stavite na tavu s očišćenim i narezanim rajčicama. Dodajte ulje, vino, sol i papar. Dolijte malo vode tako da se lagano pirja. Pirjajte na laganoj vatri da omekša. Kad omekša dodajte narezane masline i peršin. Uklonite sa vatre, pustite da se malo ohladi i  po vrhu naslažite ploške tvrdo kuhanih jaja. Jelo ponudite toplo! 

(Izbor iz «Vegetarijanske kuhinje»). 

Uppt, 29.03.2010./m.v.