Izvrsna uskrsna salata i prilog jelima!
Potrebno:
1 kg svježeg poriluka;
300 g rajčica; (mogu također biti pelati iz konzerve);
2 tvrdo kuhana jaja:
20 zelenih maslina;
½ čaše bijelog vina;
1 žlica sjeckanog peršina;
2 žličice maslinovog ulja;
40 g maslaca;
sol, papar;
Postupak:
Poriluk očistite i odstranite zelene dijelove. Narežite ga na dulje komadiće. Ukoliko želite izbjeći prejaki miris, prelijte ga kipućom vodom, ocijedite i stavite na tavu s očišćenim i narezanim rajčicama. Dodajte ulje, vino, sol i papar. Dolijte malo vode tako da se lagano pirja. Pirjajte na laganoj vatri da omekša. Kad omekša dodajte narezane masline i peršin. Uklonite sa vatre, pustite da se malo ohladi i po vrhu naslažite ploške tvrdo kuhanih jaja. Jelo ponudite toplo!
(Izbor iz «Vegetarijanske kuhinje»).
Uppt, 29.03.2010./m.v.