Salate

SALATA OD ROTKVICA

  • Ispis
Izvrsna salata uz uskrsne namirnice, osobito mesna jela. 

 

 

Potrebno:

2 vezice («pušleka») rotkvica;

150 g sira ementalera;

2 tvrdo kuhana jaja;

1 vezica vlasca;

 

Marinada:

1 žlica gorušice (senfa);

2 žlice octa;

6 žličica ulja (može maslinovo);

prstohvat šećera, malo soli, bijeli papar;

listovi zelene salate i peršin za ukras;

 

Postupak:

 

Rotkvice očistite, lišće i korijenčiće odrežite. narežite ih na tanke ploškice i stavite u zdjelu. Posolite. Sir narežite na 1 cm dugačke prutiće. jaja ogulite i narežite na ploške. Sir i jaja pomiješajte s rotkvicama. Vlasac operite i sitno nasjeckajte. Ukoliko nemate svježi možete koristiti i osušeni!

Za marinadu izmiješajte u zdjelici gorušicu s octom, postupno dolijevajući ulje te sol, papar i šećer. Na listove zelene salate poslažite narezane rotkvice i jaja, te sve zalijte marinadom. Poslužite hladno uz mesna jela, ili kao samostalni obrok uz raženi ili kukuruzni kruh!

 

 (Izvor: «Vegetarijanska kuhinja», LJ.  i M. Grubor,  Zagreb, SNL. 1989.) 

Uppt, 29.03.2010./m.v.