SALATA OD TIKVICA
Sastojci za 2-4 osobe:
500 g mladih tikvica
1 luk
2 velike žlice maslinovog ulja
1 žlica limunovog soka
Začini po želji
Priprema:
Tikvice operite i narežite na tanke ploške. Ako su mlade ne treba ih guliti. Sastim kratko ih prokuhajte (3-5 min.) Ogulite luk, nasjeckajte ga na sitno i pomiješajte sa narezanim tikvicama.Pripremite umak od maslinovog ulja, jabučnog octa, limunovog soka i začina po želji.
Prijedlog Udruge: dobro bi bilo dodati samljevene sjemenke i usitnjene listiće gorušice, jer se ona najbolje slaže sa svježim povrćem.
Savjet: tikvice se radi svog neutralnog ukusa, mogu kombinirati sa svim vrstama povrća (bilo juhe, variva ili salate) a posebno su izvrsna kombinacija sa paprikama, rajčicama, lukom, češnjakom, jer se biološke tvari svakog od povrća izvrsno međusobno nadopunjuju, i vrlo su ukusne.
VidI: RECEPTI/namirnice/tikvice
Recept preuzet i dopunjen:
Knjiga Klaus Oberbeil/dr.med.Christiane Lentz/Lijekovitost voća i povrća/Hrana koja liječi, Izdavač Veble Commerce, Zgb. 2004.